Jesienna tarta z papryką, cukinią i pieczarkami
Jesienna tarta z papryką, cukinią i pieczarkami
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
+ papier do wypieków Jan Niezbędny
Wszystkie składniki łączymy w misce. Powstałe w ten sposób ciasto owijamy folią do żywności i wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto w okrągły kształt, formę wykładamy papierem do pieczenia, po czym umieszczamy w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy je widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7 – 8 minut w piekarniku w 190ºC.
Wskazówka:
Aby przygotować kruche ciasto w stylu śródziemnomorskim – o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, można zastąpić masło 125 ml oliwy z oliwek, a zimną wodę 2 – 4 łyżkami letniej.
Nadzienie:
- 1 duża cukinia
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka zielona
- 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety (w wersji wegetariańskiej)
- 2 średnie pieczarki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- świeże zioła
- pół łyżeczki ostrej papryki
- garść tartego, żółtego sera
- sól, pieprz
Na podpieczonym cieście rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę), paprykę oraz pieczarki. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Przygotowujemy masę: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy śmietanę i mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy zioła. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut.
Więcej przepisów na: www.janniezbedny.pl
Lecę po paprykę i dziś będzie u mnie taki obiad. Tylko dodam i szynkę i fetę.
A ja starty żółty ser!
Można dodać też trochę sera feta.
lubię tarty, a ta wygląda apetycznie i zachęcająco:) trzeba będzie zrobić:)
Ślinka cieknie 🙂
Mam zamiar zrobić taką tartę w tym tygodniu, wygląda prze-pysz-nie! 🙂
Po prostu genialne!
Brzmi smakowicie a jak wygląda mmm na pewno wypróbuje
Bardzo podoba mi się ten przepis, wygląda bajecznie. Jeszcze nie pikłam tarty, koniecznie muszę ten przepis wypróbować. Świetna inspiracja, aż mi ślinka cieknie, super przepis.
Bardzo fajny i prosty przepis , w tartach jest cudowne to , że równie wspaniale smakują na słodko , jak i na słono – w zależności od tego , na co aktualnie mamy ochotę .
Pyszności, i myślę, że nie tylko na jesień:)
Pychota