Jesienna tarta z papryką, cukinią i pieczarkami

tarta-z-cukinia-papryka-i-pieczarkamiJesienna tarta z papryką, cukinią i pieczarkami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

+ papier do wypieków Jan Niezbędny

Wszystkie składniki łączymy w misce. Powstałe w ten sposób ciasto owijamy folią do żywności i wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto w okrągły kształt, formę wykładamy papierem do pieczenia, po czym umieszczamy w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy je widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7 – 8 minut w piekarniku w 190ºC.

Wskazówka:

Aby przygotować kruche ciasto w stylu śródziemnomorskim – o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, można zastąpić masło 125 ml oliwy z oliwek, a zimną wodę 2 – 4 łyżkami letniej.

 

Nadzienie:

  • 1 duża cukinia
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety (w wersji wegetariańskiej)
  • 2 średnie pieczarki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • świeże zioła
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • garść tartego, żółtego sera
  • sól, pieprz

 

Na podpieczonym cieście rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę), paprykę oraz pieczarki. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Przygotowujemy masę: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy śmietanę i mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy zioła. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut.

 

tarta-z-cukinia-papryka-i-pieczarkami_2

 

Więcej przepisów na: www.janniezbedny.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (214 głosów, średnia: 4,45 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  8 września 2014 10:46

    Lecę po paprykę i dziś będzie u mnie taki obiad. Tylko dodam i szynkę i fetę.

    Odpowiedz
  2. bbo  8 września 2014 11:44

    A ja starty żółty ser!

    Odpowiedz
  3. Kmakolagwa  8 lutego 2015 09:11

    Można dodać też trochę sera feta.

    Odpowiedz
  4. girlblack  15 kwietnia 2015 22:15

    lubię tarty, a ta wygląda apetycznie i zachęcająco:) trzeba będzie zrobić:)

    Odpowiedz
  5. Justyna  13 maja 2015 08:27

    Ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz
  6. Aneta  3 czerwca 2015 10:01

    Mam zamiar zrobić taką tartę w tym tygodniu, wygląda prze-pysz-nie! 🙂

    Odpowiedz
  7. Agnieszka  14 sierpnia 2015 15:00

    Po prostu genialne!

    Odpowiedz
  8. BlackMary  27 grudnia 2015 20:46

    Brzmi smakowicie a jak wygląda mmm na pewno wypróbuje

    Odpowiedz
  9. Agnieszka  12 lutego 2016 17:38

    Bardzo podoba mi się ten przepis, wygląda bajecznie. Jeszcze nie pikłam tarty, koniecznie muszę ten przepis wypróbować. Świetna inspiracja, aż mi ślinka cieknie, super przepis.

    Odpowiedz
  10. efffciaa  16 marca 2016 15:52

    Bardzo fajny i prosty przepis , w tartach jest cudowne to , że równie wspaniale smakują na słodko , jak i na słono – w zależności od tego , na co aktualnie mamy ochotę .

    Odpowiedz
  11. monicitia  13 czerwca 2016 21:52

    Pyszności, i myślę, że nie tylko na jesień:)

    Odpowiedz
  12. Jaworka  13 grudnia 2017 13:10

    Pychota

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany