Jesienna tarta z papryką, cukinią i pieczarkami
Jesienna tarta z papryką, cukinią i pieczarkami
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
+ papier do wypieków Jan Niezbędny
Wszystkie składniki łączymy w misce. Powstałe w ten sposób ciasto owijamy folią do żywności i wkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto w okrągły kształt, formę wykładamy papierem do pieczenia, po czym umieszczamy w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy je widelcem w wielu miejscach i podpiekamy przez ok. 7 – 8 minut w piekarniku w 190ºC.
Wskazówka:
Aby przygotować kruche ciasto w stylu śródziemnomorskim – o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, można zastąpić masło 125 ml oliwy z oliwek, a zimną wodę 2 – 4 łyżkami letniej.
Nadzienie:
- 1 duża cukinia
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka zielona
- 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety (w wersji wegetariańskiej)
- 2 średnie pieczarki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- świeże zioła
- pół łyżeczki ostrej papryki
- garść tartego, żółtego sera
- sól, pieprz
Na podpieczonym cieście rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę), paprykę oraz pieczarki. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Przygotowujemy masę: jajka rozbijamy widelcem, dodajemy śmietanę i mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy zioła. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut.
Więcej przepisów na: www.janniezbedny.pl