Jesienna sałatka z serem morskim i owocami miechunki
Jesienna sałatka z serem morskim i owocami miechunki
Składniki:
- 250 g sera morskiego MSM Mońki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka .
- olej do głębokiego smażenia- 1 szklanka bułki tartej
- 3 sztuki świeżej kolorowej papryki
- 1 młoda cukinia
- 1 czerwona cebula
- ½ sztuki średniego bakłażana
- 15 sztuk owoców miechunki peruwiańskiej
- ½ pomarańczy
- płatki chilli, sól do smaku
Wykonanie:
Ser pokroić w dwucentymetrową kostkę i obtoczyć w podwójnej panierce (najpierw w mące, jajku oraz bułce tartej).
Wszystkie warzywa pokroić w grube cząstki i podsmażyć na trzech łyżkach oleju na mocno rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia doprawić solą, płatkami chilli i świeżo wyciśniętym sokiem z połówki pomarańczy. Kostki sera usmażyć na złoty kolor bezpośrednio przed podaniem sałatki. Udekorować owocami miechunki.
Smacznego!
Komentarze
pierwsze czytam o miechunki owocach 🙂
Skład sałatki mi się podoba ,tylko bez miechunki ,o której też nie słyszałam.
ciekawy
może być smaczna
Ciekawy przepis 🙂
Owoce miechunki sa przepyszne i bardzo zdrowe.Odrobinę kwaskowate ale z czasem polubi sie ten smak Przyznam ,ze przez wiele lat nawet nie wiedziałam jaki skarb rośnie w moim ogrodzie .
Dziwne składniki he he 😉
Nie wiedziałam , że miechunka jest jadalna.
wygląda bosko 😉
Fajnie wygląda. A miechunki nie znam.
Ciekawa sałatka 🙂
Warta uwagi 🙂
na zimę też idealna
Ciekawy przepis. Pamiętam jak zajadałam u mojej babci na wsi w dzieciństwie owoce miechunki. Cieszy mnie, że teraz jest trend na zdrową żywność i odkrywanie na nowo smaków i zdrowotnych właściwości ziół i roślin, które tak na prawdę znane są od lat ale jakoś mało popularyzowane.
Fajny przepis 🙂 Jak robiłam ta sałatkę i spróbowałam kulki serowej to tak nam posmakowały , że zjedliśmy wszystkie i musiałam do sałatki zrobić podwójną porcję 🙂