Jesienna sałatka z serem morskim i owocami miechunki

jesienna-salatka-z-grillowanymi-warzywami-i-kostkami-sera-fot-msm-monki-3

Jesienna sałatka z serem morskim i owocami miechunki

 

Składniki:

  • 250 g sera morskiego MSM Mońki                                
  • 3 łyżki mąki pszennej                                         
  • 2 jajka                                                               .
  • olej do głębokiego smażenia- 1 szklanka bułki tartej                                                   
  • 3 sztuki świeżej kolorowej papryki
  • 1 młoda cukinia                                             
  • 1 czerwona cebula                                        
  • ½ sztuki średniego bakłażana                                                      
  • 15 sztuk owoców miechunki peruwiańskiej             
  • ½ pomarańczy                                                   
  • płatki chilli, sól do smaku

 

Wykonanie:

Ser pokroić w dwucentymetrową kostkę i obtoczyć w podwójnej panierce (najpierw w mące, jajku oraz bułce tartej).

Wszystkie warzywa pokroić w grube cząstki i podsmażyć na trzech łyżkach oleju na mocno rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru. Pod koniec smażenia doprawić solą, płatkami chilli i świeżo wyciśniętym sokiem z połówki pomarańczy. Kostki sera usmażyć na złoty kolor bezpośrednio przed podaniem sałatki. Udekorować owocami miechunki.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (268 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  12 listopada 2016 10:11

    pierwsze czytam o miechunki owocach 🙂

    Odpowiedz
  2. macierzanka  12 listopada 2016 10:24

    Skład sałatki mi się podoba ,tylko bez miechunki ,o której też nie słyszałam.

    Odpowiedz
  3. kasiadrozdz  12 listopada 2016 12:27

    ciekawy

    Odpowiedz
  4. Margaretkaw  12 listopada 2016 13:29

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  5. luna341  12 listopada 2016 17:36

    Owoce miechunki sa przepyszne i bardzo zdrowe.Odrobinę kwaskowate ale z czasem polubi sie ten smak Przyznam ,ze przez wiele lat nawet nie wiedziałam jaki skarb rośnie w moim ogrodzie .

    Odpowiedz
  6. xtina120  12 listopada 2016 22:30

    Dziwne składniki he he 😉

    Odpowiedz
  7. stokrotkapolna  13 listopada 2016 03:24

    Nie wiedziałam , że miechunka jest jadalna.

    Odpowiedz
  8. agasam9  13 listopada 2016 22:58

    wygląda bosko 😉

    Odpowiedz
  9. martucha180  14 listopada 2016 08:49

    Fajnie wygląda. A miechunki nie znam.

    Odpowiedz
  10. Aneta  14 listopada 2016 11:06

    Ciekawa sałatka 🙂

    Odpowiedz
  11. loven21  15 listopada 2016 19:13

    Warta uwagi 🙂

    Odpowiedz
  12. marcia7  6 stycznia 2017 11:52

    na zimę też idealna

    Odpowiedz
  13. AnnStyl  20 lutego 2017 23:17

    Ciekawy przepis. Pamiętam jak zajadałam u mojej babci na wsi w dzieciństwie owoce miechunki. Cieszy mnie, że teraz jest trend na zdrową żywność i odkrywanie na nowo smaków i zdrowotnych właściwości ziół i roślin, które tak na prawdę znane są od lat ale jakoś mało popularyzowane.

    Odpowiedz
  14. efffciaa  11 maja 2017 14:48

    Fajny przepis 🙂 Jak robiłam ta sałatkę i spróbowałam kulki serowej to tak nam posmakowały , że zjedliśmy wszystkie i musiałam do sałatki zrobić podwójną porcję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany