Zasada dłoni – dieta, w której łatwo odmierzysz odpowiednie porcje
Za pomocą dłoni możesz stworzyć zbilansowany posiłek, który trafi na twój talerz. Podpowiadamy jakie ilości są bezpieczne zarówno dla twojego zdrowia, jak i figury.
Spis treści:
Wiedziałaś, że twój żołądek ma wielkość dwóch pięści? I to właśnie w ten sposób odmierzony powinien być każdy posiłek. Zasada dłoni – to prosty sposób na odmierzanie produktów w twojej diecie i utrzymanie szczupłej sylwetki a jednocześnie doskonały element zdrowego odżywiania.
Zasada dłoni – na czym polega taka dieta
Nietrudno się domyślić, że pewnych produktów powinno znaleźć się w nim mniej, innych więcej – tak aby twoje danie było zdrowo zbilansowane. Jedyne czego skrupulatnie nie musisz pilnować to porcje warzyw. Poza nimi lepiej trzymać się schematu – oczywiście o ile zależy ci na zdrowiu i figurze. Jeżeli nigdy nie próbowałaś jedzenia w ten sposób, przetestuj go, a po miesiącu sprawdź wynik na wadze. Odtąd nie będą cię też dręczyć dylematy czy aby twoja kolacja nie była zbyt obfita. A także nie będziesz cierpiała na bóle brzucha, bo twój żołądek dostanie dokładnie tyle, ile potrzebuje. Przedstawiamy zasadę dłoni – jedną z najbardziej uniwersalnych miar.
Jak odmierzyć dłonią odpowiednią ilość jedzenia
Jak już wspomniałyśmy powyżej, na twoim talerzu nie powinno znaleźć się więcej niż dwie pięści. I, co więcej, najlepiej jak połączysz produkty z rożnych grup, aby wraz z posiłkiem dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Bez obaw do każdego dania dodawaj warzyw, a ilości łącz w taki sposób, aby faktycznie zmieścić tam dwie piąstki. To również obszar połowy talerza, oczywiście nie z usypanymi kopami produktów przypadkowo ze sobą połączonych.
MIARA: OTWARTA DŁOŃ Z ROZŁOŻONYMI PALCAMI (bez palców)
Proteinom poświęcona została otwarta dłoń. I jak bardzo nie lubiłabyś mięsa, ryb czy cieciorki, nie powinna ona wykraczać na palce. Produkt (lub produkty) muszą znaleźć się dokładnie na środku dłoni.
MIARA: OTWARTA DŁOŃ ZE ZŁĄCZONYMI PALCAMI (bez palców)
To doskonała miara dla suszonych owoców oraz orzechów. Jeżeli masz nieodpartą ochotę na coś słodkiego, nie sięgaj po więcej niż taką garstkę i nie częściej niż raz dziennie. A najlepiej maksymalnie dwa razy w tygodniu. Jak wiadomo słodycze nie są sprzymierzeńcami ani zdrowia, ani figury.
MIARA: ZACIŚNIĘTA PIĘŚĆ
To miejsce na zdrowe węglowodany. Do posiłku dodaj więc garstkę ryżu, makaronu lub kaszy, a także ziemniaków, które w przypadku naszego zestawienia przypisujemy do tej grupy – produktów skrobiowych, a nie warzyw.
MIARA: KCIUK
Najmniejsza porcja to szeroko pojęty tłuszcz. Mamy tu na myśli łyżkę oliwy, plasterek żółtego sera czy jedno jajko. Potraktować możesz w ten sposób też łyżeczkę nasion słonecznika.
MIARA: DŁONIE ZŁOŻONE W KSZTAŁT MISECZKI
Tyle możesz jednorazowo zjeść owoców lub warzyw. Możesz też położyć ich na talerzu odpowiednio po jednej dłoni, jeśli np. przygotowujesz warzywno-owocową sałatkę. I jak już wspomnieliśmy – jeżeli „sypnie” ci się nieco więcej zielonego zdrowia, nie musisz się tym akurat przejmować.