Jedzenie, którego nie powinno się trzymać w lodówce

Spis treści:

Jedzenie, którego nie powinno się trzymać w lodówce

Nowoczesny styl życia ułatwia nam długoterminowe przechowywanie żywności. Cały sens posiadania dużej lodówki, to brak problemu i potrzeby martwienia się o to, czy drogie jedzenie, które właśnie kupiłyśmy, za dwa dni się nie zepsuje. Istnieją jednak produkty żywnościowe, które nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ zmienia ona ich smak i zapach. W najgorszym wypadku Twoja chłodziarka może mieć nawet negatywny wpływ na ich jakość. Zdarzały się również przypadki, kiedy to przechowywanie żywności w lodówce przyśpieszało proces pleśnienia. Poznajcie listę – jedzenie, którego nie powinno się trzymać w lodówce!

Dlaczego pomidorów nie przechowywać w lodówce?

 

1. Dlaczego pomidorów nie przechowywać w lodówce?

Pomidory zdecydowanie nie nadają się do trzymania w lodówce, ponieważ stracą swój smak. Przyczyną tego zjawiska jest zimne powietrze, które zatrzymuje ich proces dojrzewania, a zatem ich smak jest zagrożony. Dodatkowo, zimne powietrze ma wpływ na strukturę pomidora, ponieważ rozbija jego wewnętrzne błony. Najlepszym miejsce na przechowywanie pomidorów jest koszyk bądź szklana miska na kuchennym blacie.

Jak przechowywać bazylię?

 

2. Jak przechowywać bazylię?

Największym problemem trzymania bazylii w lodówce, jest kwestia pochłaniania przez nią wszystkich zapachów otaczającego jedzenia. Zamiast tego trzymaj ją poza lodówką w kubku świeżej wody. Jeśli jednak potrzebujesz bazylii przez dłuższy sposób, wypróbuj internetowe porady na temat mrożenia tego zioła.

Ziemniaki - gdzie trzymać?

 

3. Ziemniaki – gdzie trzymać?

Występuje duże nieporozumienie, jeśli chodzi o przechowywanie ziemniaków w chłodnym, a nie zimnym miejscu. Niskie temperatury szybciej niż myślisz zamieniają skrobię w cukier. Warzywa te postaraj się trzymać w papierowej torbie w chłodnym i ciemnym zakątku Twojego domu. Papierowa torba to lepsza opcja niż plastikowa, z tego względu że w takim opakowaniu dostaje się do nich więcej powietrza, które spowalnia proces rozkładu.

Jak przechowywać czosnek?

 

4. Jak przechowywać czosnek?

Czosnek ma z lodówką ten sam problem co ziemniaki – w niskich temperaturach zacznie on kiełkować, a niewykluczone że spleśnieje.

Cebula - do przechowywania potrzebuje suchego i chłodnego miejsca

 

5. Cebula – do przechowywania potrzebuje suchego i chłodnego miejsca

Wilgoć w cebuli sprawia, że miękną i z czasem pleśnieją, a proces ten zostanie znacznie przyśpieszony, jeśli umieścisz je w lodówce. Zamiast tego znajdź suche, chłodne i ciemne miejsce. Jednak zadbaj o to, by nie leżały one razem z ziemniakami – wspólne miejsce w Twoim domu spowoduje, że szybciej się zepsują.

Jak przechowywać awokado ?

 

6. Jak przechowywać awokado ?

Jest haczyk jeśli chodzi o trzymanie awokado w lodówce. Jeśli kupiłaś dojrzałe sztuki i nie będziesz ich od razu wykorzystywać, mogą sobie poleżeć w lodówce. Jednak jeśli chcesz, by awokado dojrzało, musisz zapewnić im cieplejsze miejsce w kuchni.

 

Oliwa z oliwek - czy trzymać w lodówce?

 

 

7. Oliwa z oliwek – czy trzymać w lodówce?

Większość ludzi jest, co do tego zgodna – nie chowajcie oliwy do lodówki. W niskiej temperaturze oliwa z oliwek  skrapla się i osadza w twardszej konsystencji, podobnej do masła. Zamiast tego trzymaj ją w chłodnym i ciemnym miejscu.

Czy lodówka wysusza chleb?

 

8. Czy lodówka wysusza chleb?

Jednym z największych błędów, jakie popełniamy, by zachować świeżość produktów, jest trzymanie pieczywa w lodówce. Najlepszym miejscem dla niego jest pojemnik na blacie, ponieważ lodówka bardzo szybko wysuszy chleb. Generalnie chleb, który zjesz w przeciągu następnych czterech dni powinien zostać pokrojony, natomiast resztę powinnaś odpowiednio owinąć i zamrozić. Ponadto, po wyjęciu z zamrażarki, pozwól mu na spokojnie odtajać i dopiero wtedy zabierz się do konsumpcji.

Kawa - wbrew obiegowym opiniom nie trzymaj jej w lodówce

 

9. Kawa – wbrew obiegowym opiniom nie trzymaj jej w lodówce

Kawa straci swój smak, gdy schowasz ją do lodówki. Podobnie jak bazylia, może pochłonąć zapachy innych produktów. Zamiast tego powinnaś trzymać kawę w ciemnym i chłodnym miejscu, by zachowa świeżość i pełnię smaku. Jednakże większe ilości kawy można umieścić w zamrażarce!

Miód - lodówka zapewni ci krystalizację

 

10. Miód – lodówka zapewni ci krystalizację

Nie powinnaś trzymać miody w lodówce, ponieważ nie ma takiej potrzeby, jeśli jest szczelnie zamknięty. W ten sposób będzie dobry na zawsze! Z drugiej strony jeśli będziesz trzymać miód w lodówce może się skrystalizować.

Cytryny, limetki, pomarańcze

 

11. Cytryny, limetki, pomarańcze

Cytryny, pomarańcze i limetki powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, najlepiej na Twoim kuchennym blacie. Zimne powietrze może mieć wpływ na jakość tych owoców. Zadbaj też o to, by poza lodówką miały trochę miejsca – zbyt ściśnięte łatwiej spleśnieją.

Ogórki konserwowe - jeśli lubisz je "na zimno" ...

 

12. Ogórki konserwowe – jeśli lubisz je „na zimno” …

Ogórki są bogate w konserwanty, głównie ocet. To sprawia, że będą chrupiące, nawet jeśli zostawisz je w spiżarni. Dla lubiących ogórki na zimno – przechowujcie je w drzwiach lodówki, a chłodniejsze miejsca w lodówce zostaw dla tych produktów, które bardziej ich potrzebują.

Keczup - nie zepsuje się bez przechowywania w lodówce!

 

13. Keczup – nie zepsuje się bez przechowywania w lodówce!

Nie bądź zdziwiona! Nawet otwarty, może być przechowywany w spiżarni, ponieważ zawiera duże ilości octu i konserwantów, tak więc nie grozi mu zepsucie. A jeśli nam nie wierzycie, to pomyślcie o tych torebkach z keczupem w restauracjach fast food.

A czy Wam te produkty zdarza się wkładać do lodówki? Jakie jeszcze jedzenie polecacie przechowywać poza nią?

Pleśń na żywności – co odkroić, co wyrzucić?

Pleśń na żywności – co odkroić, co wyrzucić?

Pleśń na żywności staje się coraz częstszym problemem, szczególnie jeśli kupujemy jedzenie bez konserwantów. Co można jeść, po odkrojeniu miejsca na którym wystąpiła pleść, a co trzeba zdecydowanie wyrzucić? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (147 głosów, średnia: 4,72 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  26 listopada 2014 08:33

    Ketchup mnie zadziwił.

    Odpowiedz
    • Kucharz  6 grudnia 2016 22:22

      Keczup tak jak inne sosy należy trzymać w lodówce bo w srodku butelki powstaje ples. Od dodatniej temperatury. Pozdrawiam za wiedzę osobę co napisała ten artykuł i wprowadza ludzi w błąd.

      Odpowiedz
  2. martucha180  26 listopada 2014 10:10

    Mnie też! I pomidory i oliwa! Ups…!

    Odpowiedz
  3. luna341  26 listopada 2014 20:50

    Oliwy ,kawy,czy pomidorów nigdy nie trzymałam.O ketchupie nie wiedziałam

    Odpowiedz
  4. bbo  26 listopada 2014 21:08

    Keczup i pomidory trzymam.

    Odpowiedz
  5. as_sa  28 listopada 2014 21:18

    Nie miałam pojęcia o ketchupie. Teraz wydaje mi się to logiczne

    Odpowiedz
  6. Wiolla12  2 stycznia 2015 11:42

    Ciekawy artykul, jak widac wiele jeszcze nie wiemy. Ja wszystko co moge przechowuje w lodowce i to w pojemnikach prozniowych, mam Dafi, bardzo dobra rzecz i estetycznie wyglada. Pozywienie w nich mozna przechowywac o wiele dluzej niz w zwyklych pojemnikach.

    Odpowiedz
  7. martuska665  3 lutego 2015 19:31

    Artykuł świetny. Keczup i pomidory niestety trzymam, do głowy mnie nie przyszło że nie mozna.. Trzeba będzie to zmienic

    Odpowiedz
  8. macierzanka  4 czerwca 2016 15:41

    Nie wiedziałam,że pomidory,cytryny i pomarańcze nie powinno się trzymać w lodówce.

    Odpowiedz
  9. martucha180  4 czerwca 2016 20:03

    Znów odgrzewany artykuł.

    Odpowiedz
  10. martus2833  4 czerwca 2016 21:04

    Od zawsze przechowuję w lodówce keczup, czosnek, pomidory i ogórki konserwowe (po otwarciu słoika). Swoją drogą ciekawe, czy ktoś przechowuje w niej ziemniaki?

    Odpowiedz
  11. IwonaLFC  4 czerwca 2016 21:16

    Z tych produktów zdarza mi się trzymać w lodówce jedynie ogórki konserwowe. Na szczęście nie jest to zbyt częste, bo (nie chwaląc się) robię tak dobre ogórki, że po otwarciu słoika praktycznie od razu znikają 🙂

    Odpowiedz
  12. Laura  5 czerwca 2016 15:50

    U mnie pomidory, cebula, czosnek i oczywiście jak pewnie w większości domów keczup maja swoje miejsce w lodówce. Przyzwyczajenia są na tyle mocne, że raczej tego nie zmienię 😉

    Odpowiedz
  13. luna341  5 czerwca 2016 20:50

    Wiele z tych produktó trzymam z daleka od lodóki ale czosnek i cebulę w lodówce.Dlaczego? bo cebula trzymana na zewnątrz zaczyna puszczać szczypior.,Pomidory trzymam na drzwiach lodówki gdzie powinno trzymać sie jajka.

    Odpowiedz
    • luna341  5 czerwca 2016 20:51

      Nie mogę edytować wpisu a widzę ,że moja klawiatura znów „gubi ” litery .Ma być *lodówki i *produktów .

      Odpowiedz
  14. kasia87g  6 czerwca 2016 10:57

    ups ja zawsze trzymam keczup w lodówce, oprócz tego czosnek też zdarza mi się tam trzymać, pomidora do lodówki tylko wkładam nadkrojonego.

    Odpowiedz
  15. stokrotkapolna  16 listopada 2016 08:09

    Keczup, którego notabene nie jadam, a który uwielbia wnuczka, też zawsze trzymam w lodówce, nie wiedziałam, że nie powinien tam być. Resztę wymienionych produktów nigdy nie wkładam do lodówki.

    Odpowiedz
  16. ewalub  22 lutego 2017 11:59

    Pomidory, czosnek, cebula i cytrusy mieszkają w mojej lodówce…

    Odpowiedz
    • linea  22 lutego 2017 12:31

      W mojej też hehe. I dalej będę je tam trzymała 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany