Jedzenie które kiedyś się skończy. 8 produktów po jakie warto sięgnąć póki są dostępne

Choć często próbujemy temu zaprzeczać, nasze działania i rozrośnięty do niebotycznych rozmiarów konsumpcjonizm mają bardzo negatywny wpływ na środowisko. Wiąże się to nie tylko z topnieniem lodowców czy powiększającymi się śmietniskami, dla których zaczyna brakować miejsca, ale także z innymi konsekwencjami, z których częstokroć zupełnie nie zdajemy sobie sprawy. Jedną z nich jest wymieranie różnych gatunków zwierząt oraz roślin, jakie dotąd stanowiły ważny element naszej diety. Poznajcie 8 produktów spożywczych, których może całkowicie zabraknąć jeszcze w XXI. wieku!

Patrząc na sklepowe półki prezentujące dwadzieścia różnych tabliczek czekolady do wyboru, do koloru albo kupując przecenione awokado, ulegamy złudzeniu, że nasze zakupy zawsze będą wyglądały podobnie. W rzeczywistości w hipermarketach i na straganach jarmarków nieświadomie sięgamy dziś po jedzenie które kiedyś się skończy. Przeczytajcie, jakie 8 produktów spożywczych warto wybierać w sklepach jeszcze dziś, póki są w pełni dostępne. Poznajcie przyczyny nieuchronnego wzrostu cen żywności!

jedzenie które kiedyś się skończy

źródło: www.pixabay.com

Jedzenie, które kiedyś się skończy. 8 produktów po jakie warto sięgnąć póki są dostępne

 

Kawa

www.pixabay.com

Czasem zastanawiam się, jak ludzie radzili sobie z codziennością zanim odkryto kawę i naprawdę trudno jest mi odpowiedzieć na to pytanie. Tymczasem okazuje się, że już niedługo może ono na powrót opuścić sferę czystej abstrakcji i stać się zupełnie rzeczywiste. Zmiany klimatu, które odczuwamy niestety coraz wyraźniej, mają bowiem bardzo negatywny wpływ na kawowca, z jakiego produkowana jest kawa arabica (stanowiąca aż 70% wszystkich zasobów kawy na świecie). Specjaliści prognozują, że w wyniku globalnego ocieplenia, braku wody i niewystarczającej ilości pracowników na plantacjach do 2080 roku całkowicie wyczerpią się nasze zapasy kawy!

 

Awokado

www.pixabay.com

Awokado to niezaprzeczalnie jeden z najmodniejszych owoców ostatnich lat. Uwielbiają go weganie, fit influencerki i modelki. Ale to wcale nie z tego powodu już dziś zdarza mu się występować w roli cenowego rarytasu z wyższej półki. Jego uprawa wymaga po prostu bardzo dużych ilości wody. Do wzrostu jednego owocu potrzeba nawet 35 litrów! Tymczasem kraje przodujące w jego uprawie od kilku lat dotyka susza. Cena awokado z pewnością jeszcze wielokrotnie poszybuje w górę, gdyż według naukowców zbiory tego owocu w ciągu najbliższych 100 lat spadną aż o 40%.

 

Jedzenie, które kiedyś się skończy

Truskawki

www.pixabay.com

Każdego kolejnego, letniego sezonu obserwujemy wzrost cen polskich truskawek, które w dodatku kończą się tak szybko, że trudno zdążyć się nimi przejeść. Ta sytuacja wyrasta – podobnie jak poprzednie – z niekorzystnego dla tych owoców klimatu. W niedalekiej przyszłości możemy więc zostać zmuszeni do pożegnania się z jednymi z najbardziej ulubionych przez większość z nas owoców już na zawsze.

 

Kakao

www.pixabay.com

Jeśli świat bez kawy jawił się Wam jako prawdziwy koszmar, to co powiedziałybyście na świat bez czekolady i to we wszystkich możliwych jej postaciach? Wbrew pozorom ta wizja jest jednak całkiem realna. Kakaowce rosnące w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej są bowiem coraz bardziej zagrożone zniszczeniem z uwagi na ciągłe wzrosty temperatur. Zdaniem naukowców w 2050 roku tamtejsze rejony dotknie susza, która znacząco odbije się na uzyskanych plonach. Pierwsze poważne problemy z dostępem do kakao mają się jednak pojawić już w 2030 roku. Możemy więc stać się uczestnikami tego kryzysu.

 

Jedzenie, które kiedyś się skończy

Miód naturalny

www.pixabay.com

Ta pozycja na naszej liście dla nikogo nie będzie chyba zaskoczeniem. Problem gwałtownego spadku populacji pszczoły miodnej (aż o 40% w ciągu zaledwie 10 lat!) jest powszechnie znany. Trudno jednak skutecznie poradzić sobie z jego rozwiązaniem z uwagi na chemikalia rozpylane na polach przez wielkie koncerny, skupione tylko na zarobku. Co gorsza, pojawia się coraz więcej producentów sztucznych zamienników miodu. Ten prawdziwy nie zarabia natomiast na swoją produkcję na tyle dużo, by pszczelarzy było stać na uzupełnianie braków pszczół.

 

Pszenica durum

www.pixabay.com

Lubicie spaghetti? Jeśli tak, to czekają Was kolejne złe wieści. Włoscy eksperci alarmują, że zmienne warunki pogodowe tworzą klimat zupełnie niesprzyjający potrzebom tej rośliny. Jeśli sytuacja nie ulegnie zmianie, zbiory pszenicy durum drastycznie zmaleją. My zaś będziemy zmuszeni do zmiany tradycyjnych przepisów.

 

Jedzenie, które kiedyś się skończy

Wino

www.pixabay.com

Analitycy rynku wina już w 2012 roku stwierdzili, że zapotrzebowanie na ten trunek przekracza możliwości jego dostawy. Sytuacja ta systematycznie się pogarsza (nigdy nie powtórzyła się już nadwyżka z 2004 roku, kiedy to wyprodukowano aż 600 milionów skrzynek wina więcej niż przewidywał popyt), a naukowcy zwracają uwagę na fakt, iż produkcja wina nadal będzie spadać, gdyż zmiany klimaty zaburzają proces dojrzewania winogron.

 

Ryby

www.pixabay.com

Zanieczyszczenie zbiorników wodnych, wzrost temperatury wód i zmniejszające się zasolenie to gwóźdź do trumny wielu gatunków ryb. Dorsz bałtycki, który kiedyś był rybą niezwykle popularną może w tej sytuacji całkowicie wyginąć. Jego reprodukcja nikomu się nie opłaci.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (205 głosów, średnia: 4,28 z 5)
zapisuję głos...