Jedzenie do pracy – pomysłowe dania w pudełkach, które zmieszczą się w torebce

Wystarczy, że wieczorem, dzień przed pójściem do pracy poświęcisz chwilę (dłuższą lub krótszą) na przygotowanie posiłków, a bardzo ułatwisz sobie życie. Przygotowaliśmy dla was przepisy, które zmieszczą się w plastikowych pudełkach, są smaczne i pożywne. Poza tym można je zjeść na zimno, bowiem nie we wszystkich miejscach mamy dostęp do mikrofalówki, albo też niestety nasze przerwy są zbyt krótkie na odgrzewanie. Pudełka pozwolą wam zaoszczędzić i co równie ważne – dbać o linię, bowiem dania nie są wysokokaloryczne.

Każdego dnia wydajesz fortunę na jedzenie z dowozu albo z knajpki zlokalizowanej koło twojej pracy? Przygotowane w pośpiechu kanapki i sałatki zawierające tuńczyka, cebulę oraz inne „zapachowe” produkty uprzykrzają życie twoim współpracownikom? Jeśli choć raz odpowiedziałaś tak – czas zarezerwować trochę czasu w domu, aby pójść do pracy w pełni przygotowaną. Poniżej proponujemy kilka przepisów, które sprawdzą się w czasie przerwy w pracy i które zamkniesz w wygodnym plastikowym pudełku. Oczywiście, abyś nie była głodna przez cały dzień,  przygotuj odpowiednią ilość potraw. Zakładając, że w pracy spędzasz 8 godzin – trzy pudełka wystarczą. To również odpowiedni odstęp czasowy między niewielkimi posiłkami, dzięki czemu nasza figura tylko na tym zyska.

jedzenie do pracy

źródło: www.pixabay.com

Jedzenie do pracy – pomysłowe dania w pudełkach, które zmieszczą się w torebce

Te przepisy sprawdzą się w pracy:

1) Sałatka z kaszą jaglaną, szpinakiem i serem feta, 3-4 porcje

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej 
  • czerwona papryka
  • szklanka szpinaku baby
  • papryczka chili
  • kiełki
  • pół posiekanej zielonej pietruszki

sos winegret:

  • 1 łyżka soku z cytryny lub 2 octu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy dijon

Przygotowanie: Kaszę jaglaną wcześniej gotujemy, a pozostałe składniki kroimy (i siekamy), zalewamy sosem, mieszamy i gotowe!

 

2) Chłodnik Salmorejo, 1 porcja

Składniki:

  • 2 kromki czerstwego chleba razowego
  • 4 duże dojrzałe pomidory obrane ze skórki
  • ząbek czosnku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczkę octu
  • 3 plasterki dojrzewającej szynki poszarpanej na małe kawałki

Przygotowanie: Chleb zalewamy wodą na około minutę, potem odsączamy i miksujemy wraz z pozostałymi składnikami. Całość doprawiamy solą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. I teraz kilka odstępstw od oryginalnego przepisu. Po pierwsze zrezygnowaliśmy z jajka gwarantującego dość specyficzny zapach. Jeśli jednak masz pewność, że nikomu nie będzie on przeszkadzał lub np. jesz w osobnym pokoju, możesz dodać je uprzednio pokrojone w małe kawałeczki. Miłośniczki ostrzejszych smaków powinny posypać chłodnik chili.

 

3) Placuszki warzywne na zimno, 3 porcje

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 jajka
  • mała cukinia
  • pieprz
  • sól
  • oregano
  • papryka słodka
  • kurkuma
  • dwie łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki oliwy do smażenia

Przygotowanie: Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie mieszamy w miseczce z przyprawami i mąką. Na rozgrzanej patelni łyżką formujemy cienkie placuszki i obsmażamy z dwóch stron. 

 

4) Sałatka makaronowa na zimno, 3 porcje

Składniki:

Makaron:

  • 250 gram makaronu razowego
  • dwie piersi z kurczaka lub jedną podwójną
  • 8 suszonych pomidorów
  • dwie garście ziaren słonecznika
  • mała czerwona papryka
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • oliwa do uprażenia słonecznika i podsmażenia kurczaka
  • sól

Sos:

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 6-7 kropli ciemnego sosu sojowego
  • 3-4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
  • pieprz
  • oregano 
  • 30 ml wody 

Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w słonej wodzie. W tym samym czasie prażymy na patelni słonecznik. Dodajemy go do odcedzonego makaronu. Później podsmażamy pokrojonego w kostkę (lub cienkie plastry kurczaka) doprawionego solą. Pomidory suszone kroimy na pół, koktajlowe w ćwiartki, a paprykę w kostkę. Wszystko na koniec mieszamy ze sobą i z sosem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (111 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. MelaNika  26 listopada 2018 07:28

    Sałatka warstwowa lub wymieszaną z różnych warzyw to doskonały pomysł. Jak jeszcze dodamy kawałek pokrojonego mięsa, jeśli nie jesteśmy na diecie wegetariańskiej, mamy super danie. Kotlety z warzyw też czasem robię 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  26 listopada 2018 11:18

    Dwa ostatnie przepisy chyba wypróbuję.

    Odpowiedz
  3. wioleta Sekura  26 listopada 2018 11:46

    całkiem fajne przepisy.

    Odpowiedz
  4. Wusia  26 listopada 2018 18:56

    Placuszki i zupa-świetne

    Odpowiedz
  5. macierzanka  26 listopada 2018 19:47

    Mnie zainteresowały placuszki na zimno.

    Odpowiedz
  6. malaga  26 listopada 2018 20:03

    Sałatka makaronowa brzmi mniam mniam

    Odpowiedz
  7. Joanna007  26 listopada 2018 23:03

    Ostatnią sałatkę wypróbuję 🙂 Lubię takie.

    Odpowiedz
  8. MarciaMarcia  27 listopada 2018 11:02

    Domowe jedzonko najlepszejsze! 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany