Jedna z pierwszych publikacji o historii słodyczy Kraju Kwitnącej Wiśni wydana w języku europejskim!

17 maja 2013 roku ukaże się książka Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek pt. „Japońskie słodycze”. Będzie to jedna z pierwszych publikacji o historii słodyczy Kraju Kwitnącej Wiśni wydana w języku europejskim. Ilustrowana prawie 300 zdjęciami książka powstała przy wsparciu japońskich urzędów prefekturalnych i instytucji kulturalnych.

Japonskie slodycze

Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najlepszych, współczesnych cukierników to tylko wycinek bogactwa tego, co oferuje kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni.

Słodycze japońskie to jedna z pierwszych, tak kompleksowych publikacji poświęconych japońskiemu cukiernictwu wydanych w języku europejskim. To niezwykła podróż w czasie, podczas której nie zabraknie wizyt do cesarskiej kuchni, bogatych domach samurajów oraz kupców czy słynnych zakładach cukierniczych.

 

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii oraz Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii. Zawodowo zajmuje się opracowywaniem i prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań i kursów z zakresu historii jedzenia czy obyczajów stołowych. Poza kwestiami kulinarnymi bada też różne aspekty kultur azjatyckich (sztuka, popkultura, moda, organizuje pokazy oraz warsztaty zakładania kimona). Swoimi autorskim przepisami i felietonami dzieli się na blogu Kuchniokracja – www.kuchniokracja.hanami.pl

 

Patronat medialny nad książką objęli: Biblionetka, Durszlak.pl, Gastronauci.pl, Gildia.pl, Granice.pl, Jedzjedz.pl, kanał telewizyjny KUCHNIA+, Magazyn Kuchnia, MaleMEN, Polska Gotuje oraz Ugotuj.to.

Wydawnictwo Hanami

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (200 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  9 lipca 2013 21:46

    Czekałam i się doczekałam.Teraz można podziwiać te małe dzieła sztuki.

    Odpowiedz
  2. Joanna007  14 lutego 2016 19:26

    Ale apetyczne zdjęcia! Ciekawe smakołyki jakich próbowałam pochodziły z Indonezji. Koktajl Kelapa Muda (czyli młody kokos) z syropem różanym jest przepyszny, a reszty nazw niestety nie znam. Było kolorowo i baaardzo słodko;)

    Odpowiedz
  3. efffciaa  17 marca 2016 12:55

    Japonia ma specyficzną kulturę i specyficzne słodycze , chociaż nie powiem , że bym takiego ciasteczka nie chciała kiedyś spróbować 🙂 CHętnie bym poleciała do Japonii .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany