Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku

Dzisiaj przedstawiamy Wam pyszny i prosty przepis na domowy obiad dla całej rodziny, czyli jarmuż z frankfurterkami.

franrufterki_z_jarmuzem_po_wielkopolsku2

Jarmuż z frankfurterkami po wielkopolsku

Składniki:

– Frankfurterki parzone Gzella                      500g

– Boczek Kmicica Gzella                                  200g

– smalec                                                               2 łyżki

– jarmuż świeży                                                  1kg

– rosół lub bulion wołowy                                350ml

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Wykonanie:

Boczek pokroić w paski i podsmażyć na łyżce smalcu. Z jarmużu wyciąć twarde łodygi i sparzyć go, wrzucając na osolony wrzątek. Gotować jeszcze przez kolejne dwie minuty. Następnie wyciągnąć jarmuż, przelać go zimna wodą i grubo pokroić. Dodać do usmażonego boczku, podlać rosołem, doprawić solą, pieprzem, gałką i dusić do miękkości ok. 20-30 minut mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany jarmuż wyłożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego łyżką smalcu, a na wierzch wyłożyć frankfurterki i zapiec w piekarniku przez 15 minut w temp. 180st.C

Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (298 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...