Japońskie samo zdrowie

Polacy coraz chętniej zastępują tradycyjne polskie potrawy orientalnymi smakami. Wg rankingu portalu Foodpanda.pl, serwisu specjalizującego się w zamawianiu jedzenia przez internet, w ostatnim tygodniu największym wzrostem zainteresowania wśród Polaków cieszyły się dania japońskie – sushi, kurczak teriyaki, czy sunomono. Potrawy te są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, tak więc stanowią idealne rozwiązanie dla wszystkich chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów przed latem. Poniżej przedstawiamy przepisy na wybrane japońskie specjały.

Ramen

Tradycyjna japońska zupa ramen z bulionem mięsnym, makaronem azjatyckim, wodorostami, krojoną wieprzowiną, jajkami, fot. Freepik

Szybka przekąska z tofu

Potrzebne nam będą:

  • pół kostki tofu
  • sos sojowy (2 łyżki)
  • sok z jednej cytryny
  • sezam (2 łyżki)
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo posiekana kolendra
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Odsączamy tofu i kroimy je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego rozgniecione ząbki czosnku. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone tofu i obsmażamy do uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy do niego  2 łyżki sosu sojowego, sok z cytryny, kolendrę oraz 2 łyżki sezamu. Całość mieszamy, chwilę razem podsmażamy i gotowe. Danie bardzo dobrze smakuje z makaronem ryżowym.

Ramen, czyli orientalny rosół

Potrzebne nam będą:

na rosół:

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • pieczeń wołowa (30 dag)
  • szynka wieprzowa (20 dag)
  • seler naciowy (1 łodyga)
  • połówka korzenia selera
  • pietruszka
  • por (10 cm zielonej części)
  • cebula

na bazę:

  • olej słonecznikowy (1 łyżka)
  • olej sezamowy (1 łyżka)
  • sos sojowy (2 łyżki)
  • czosnek (2 ząbki)
  • świeży imbir

dodatki:

  • por
  • marchewka
  • makaron ryżowy
  • grzybki mun (5 sztuk)

Wykonanie:

Wołowinę i szynkę wieprzową podsmażamy na patelni, następnie wrzucamy do garnka razem z ćwiartkami kurczaka i zalewamy wodą. Ściągamy szumowiny, czekamy aż całość się zagotuje i dodajemy pozostałe składniki – seler, pietruszkę, por i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki – wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski lub w słupki,  makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby przygotować bazę ramena, w rondelku rozgrzewamy olej słonecznikowy i sezamowy, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i świeżo starty imbir. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy sos sojowy, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji i zdejmujemy bazę z ognia.  Ramen podajemy w następujący sposób: na dno miseczki wylewamy bazę, następnie dolewamy rosołu, a na koniec dodajemy makaron i warzywa. Do japońskiego rosołu pasują również jajka ugotowane na twardo, pędy bambusa oraz krewetki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (240 głosów, średnia: 4,55 z 5)
loading... zapisuję głos...