Japońska zupa jarzynowa – Kenchinjiru

Japońska zupa jarzynowa - Kenchinjiru

Składniki na danie: Japońska zupa jarzynowa – Kenchinjiru

  • 100 g białej rzodkwi
  • 80 g marchwi
  • 60 g grzybów shiitake
  • 3 cebule dymki
  • 80 g tofu
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego

 

Sposób przygotowania:

Rzodkiew i marchew pokrój na cienkie plasterki, grzyby shiitake na ćwiartki, dymkę na ukośne kawałki
o długości 2,5 cm, a tofu pokroić na małe kostki.

W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) i podsmaż przez krótką chwilę. Zalej bulionem warzywnym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, wsyp cukier i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Zszumuj zupę. ‎‎Łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozprowadź w dwóch łyżkach wody, a następnie ostrożnie wlej do zupy i rozmieszaj.

Dodaj tofu i cebulę dymkę i jeszcze raz zagotuj zupę. Dopraw olejem sezamowym. Zupa wyśmienicie smakuje z gnocchi lub ravioli.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (138 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. ava  2 listopada 2015 12:10

    Lubię zgadywać jak wymawia się japońskie nazwy potraw 😛 Zupa wygląda na apetyczną i aromatyczną 🙂

    Odpowiedz
  2. bbo  2 listopada 2015 12:29

    Dziwny kolor, ale może być smaczna.

    Odpowiedz
  3. Agnieszka  2 listopada 2015 13:06

    Bardzo ciekawa propozycja

    Odpowiedz
  4. Żanett  2 listopada 2015 13:44

    Ostatnio próbowałam japońskiej zupy – nie tej konkretnie, ale też jakoś tak…nie wyglądała 🙂 Ale za to była bardzo smaczna.

    Odpowiedz
  5. Aneta  2 listopada 2015 14:52

    Ciekawy przepis, ale raczej nie trafiłby chyba w mój gust 🙂

    Odpowiedz
  6. martucha180  2 listopada 2015 16:00

    Posmakowałabym.

    Odpowiedz
  7. marczella  2 listopada 2015 20:23

    Warte wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  8. lilkawodna  3 listopada 2015 06:27

    Musi być pyszne!

    Odpowiedz
  9. macierzanka  3 listopada 2015 12:20

    Chciałabym takiej zupki spróbować,bo wygląda zachęcająco.

    Odpowiedz
  10. Patriszia  3 listopada 2015 21:28

    Chętnie spróbowałabym 🙂

    Odpowiedz
  11. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:31

    Egzotyczna zupa,ale może i by mi smakowała. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:31

    Chętnie ją wypróbuję. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany