Japońska dieta – orientalny sposób na zdrowie
Japończycy wystrzegają przejadania się i prowadzą zdrowy tryb życia, dzięki temu są pogodni, pełni energii oraz towarzyscy. Ich dieta uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Dlaczego?
Japońska dieta należy do najzdrowszych na świecie. Świeże produkty, małe porcje, warzywa, ryż, zielona herbata i ryby… Wszystko to sprawia, że mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni cieszą się długowiecznością, są szczupli oraz rzadko cierpią na popularnie choroby cywilizacyjne. Na czym polega fenomen japońskiej sztuki jedzenia? Przedstawiamy kilka zasad żywieniowych, którymi kierują się mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni. Wspominamy także o odchudzającej diecie, której program badacze ułożyli na podstawie jadłospisów Japończyków.
Japońska dieta w kilku zasadach
W japońskim menu nie ma miejsca na tłuste potrawy, przetworzoną żywność. Jedzenie musi być naturalne i świeże. Poniżej przedstawiamy kilka zasad, którymi kierują się mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni.
Podkreślanie naturalnych smaków
Japończycy przyrządzają posiłki tak, by nie stłumić naturalnych smaków, a delikatnie je podkreślić. W ich kuchni bardzo ważne są przyprawy i dodatki do dań: sos sojowy, mirin (wino ryżowe), sake, miso (pasta z soi i słodu np. pszenicznego), ocet ryżowy, sansho (pieprz japoński), olej sezamowy, wasabi (zielony chrzan). Japończycy chętnie z nich korzystają, ale dodają niewielkie ilości. Potrawy przygotowywane są tuż przed podaniem.
Potrawy nie tylko zaspokajają głód
W Japonii każdy posiłek jest celebrowany. Dania mają nie tylko zaspokajać głód, ale też dostarczać przyjemnych wrażeń zmysłowych. Potrawy muszą pięknie wyglądać, mieć odpowiednią konsystencję, być podawane w kunsztownych, zdobionych naczyniach. Jedzenie jest sztuką, rytuałem. Spożywając, nie wolno się spieszyć, należy celebrować smak, zapach i wygląd potraw.
Podstawy kuchni japońskiej
Podstawami japońskiej diety są ryż, ryby, owoce morza, warzywa, soja i glony. Smak potraw urozmaica się niewielką ilością przypraw. Dieta obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe, fitoestrogeny, jod. Prócz ryżu, mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni chętnie sięgają także po makaron sojowy, gryczany, gotowany na półtwardo. Co ciekawe, w Japonii pieczywo traktowane jest jak deser. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni unikają produktów mlecznych i tłustego mięsa. Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nich śniadanie. Piją przede wszystkim napary, które bogate są w witaminy oraz przeciwutleniacze. Zielona herbata towarzyszy im po każdym posiłku.
Odchudzająca dieta japońska
Odchudzająca dieta japońska oparta jest na kuchni mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Najbardziej znane wersje kuracji do dieta Morning Banana i dr Igora Błagoobrazowa.
Zalecane produkty: ryż japoński, ryby, owoce morza, glony, makaron sojowy/gryczany/ryżowy, soja i jej przetwory, sezam, warzywa (rzodkiew, kapusta, brokuły, rzeżucha), miso, zielona herbata, sos sojowy, owoce (pomarańcze, jabłka, mandarynki)
Dzienna dawka kalorii: 1200 kcal. W czasie diety należy pić duże ilości płynów (ok. 8-10 szklanek niesłodzonych napojów, najlepiej wody, zielonej herbaty).
Czas trwania: 5 dni lub 2-3 tygodnie
Efekty: Odchudza o ok. 0,5 kg w ciągu dnia. Można ją powtarzać, ale po 2-3 tygodniach kuracji, należy zrobić miesiąc przerwy. Dietę, by przyniosła zadowalające efekty, warto połączyć ze zdrowym trybem życia, aktywnością fizyczną.
Zalety: Dieta bogata jest w błonnik, antyoksydanty.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: serek Hansei – chudy serek ziarnisty, łyżeczka nasion słonecznika, garść dowolnych kiełków, 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego, odrobina serka do smarowania, kilka liści sałaty
II Śniadanie: mały banan/ 10 śliwek węgierek/ opakowanie waniliowego deseru sojowego
Obiad: wołowina duszona z warzywami lub japońska zupa rybna z makaronem
Podwieczorek: duszona dynia z soczewicą – 250 g dyni, 2 łyżki czerwonej soczewicy, łyżeczka cukru, bulion, sos sojowy lub 3 wafle ryżowe, ½ szklanki malin
Kolacja: tuńczyk w porach/ chuda ryba z bobem/ gulasz z tofu
Sprytne zamienniki: wasabi – chrzan, ocet ryżowy – jabłkowy, miso – bulion, makaron sojowy – razowy
Przepis na wołowinę duszoną z warzywami
Składniki: 100 g chudej wołowiny, 50 g zielonych liści pora, ¼ opakowania tofu, 3 łyżeczki suchego ryżu, 1 cebula, 1 łyżeczka oleju sojowego, 1 łyżeczka cukru, sos sojowy, ocet jabłkowy, bulion
Przygotowanie: Pokroić tofu w kostkę, wołowinę w plasterki, cebulę w talarki, liście pora w paseczki. W garnku podsmażyć wołowinę, dodać cukier, ocet, sos sojowy. Wlać bulion, zagotować, dodać warzywa. Gotować chwilę i połączyć z ryżem.
Jak Wam się podoba japońska dieta? Co o niej myślicie?