Jakie właściwości ma kawa?

Kawa to ziołowy napar znany ze swoich pobudzających właściwości. Badania wskazują na wysoki potencjał prozdrowotny tego aromatycznego napoju. Jak kawa działa na organizm i jakie ilości kawy są bezpieczne dla organizmu?

Jakie właściwości ma kawa?

Skąd pochodzi kawa?

Kawa, którą możemy nabyć jako produkt finalny, jest ziarnem kawowca poddanym paleniu. Od stopnia palenia zależą też doznania organoleptyczne, dlatego im mocniejsze palenie ziaren kawy tym jej smak i aromat jest bardziej intensywny. Konsumenci preferują średni stopień palenia, co daje optymalny balans pomiędzy kwasowością a goryczą naparu.

Największe plantacje kawy zlokalizowane są w Brazylii, Indonezji, Etiopii, Kolumbii oraz Wietnamie. Kraje te dysponują najlepszymi warunkami atmosferycznymi, gdyż dojrzewanie kawowca wymaga wysokich temperatur i dużej wilgotności powietrza. Obszar światowych upraw obejmuje ponad 10 milionów hektarów.

Najpopularniejsze gatunki kawy o znaczeniu przemysłowym to:

  •     Kawa arabika, którą charakteryzuje łagodny smak i niski stopień kwasowości. Jest wymagająca w uprawie, potrzebuje optymalnych warunków, by dać wartościowe ziarno. Najczęściej wybierany przez konsumentów gatunek kawy.
  •     Kawa robusta, z której powstaje napar o mocnym, wyrazistym smaku i intensywnej kwasowości. Robusta zawiera też więcej kofeiny niż arabika.

Bez wątpienia kawa jest najczęściej zamawianym napojem na świecie i należy do podstawowych produktów w koszyku zakupowym większości gospodarstw domowych. Na całym świecie wypijanych jest dziennie około 2 miliardy filiżanek kawy.

 

Kawa – jakie ma właściwości?

Właściwości kawy wynikają z zawartych w ziarnach substancji aktywnych. Zawiera ważne przeciwutleniacze, które wygaszają stres oksydacyjny i wpływają na zahamowanie procesów starzenia. Najistotniejszą substancją zawartą w kawie jest kofeina. Odkrycie kofeiny zaliczanej do alkaloidów datuje się na 1895 rok. To dzięki zawartości kofeiny kawa wykazuje działanie stymulujące na ośrodkowy układ nerwowy. Poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych zwiększa się przepływ krwi, co zapewnia lepsze odżywienie komórek i wysycenie tkanek tlenem. Dzięki temu kawa pobudza do działania, wspiera procesy myślowe i poprawia koncentrację.

Zawartość kofeiny w kawie zależy od jej gatunku, np. robusta ma 2 razy więcej kofeiny, niż kawa arabika. Kofeina przenika przez błonę śluzową żołądka i zostaje szybko wchłonięta przez organizm. Pobudzające działanie substancji jest odczuwalne już po około 15 minutach od spożycia kawy, a okres półtrwania kofeiny wylicza się na około 3 godziny. Jakie ilości kofeiny są bezpieczne dla organizmu? Jednorazowo można przyjąć około 200 mg kofeiny, a dawka, której nie należy przekraczać, wynosi około 400 mg na dobę. Kawa spożyta w nadmiarze może powodować bezsenność, nadmierne pobudzenie, rozdrażnienie, nerwowość i przyspieszoną akcję serca.

 

Kawa – działanie prozdrowotne

Kawa znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości pobudzających ośrodkowy układ nerwowy, a ludność etiopska, która odkryła kawę zwykła mawiać, że jest to napój, który odpędza sen. Jest to związane z psychoaktywnym działaniem kofeiny. Niewiele osób dysponuje wiedzą, że kawa może korzystnie oddziaływać na organizm w kontekście chorób metabolicznych i przewlekłych.

Jak kawa wpływa na organizm?

  •     Kawa, wykazując działanie stymulujące na mózg, pobudza procesy myślowe, poprawia koncentrację.
  •     Substancje aktywne zawarte w kawie będą wpływać na ograniczenie ryzyka występowania chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nagłych incydentów kardiologicznych takich jak zawał, czy udar.
  •     Kawa wpływa na poprawę profilu lipidowego.
  •     Regularne picie kawy ogranicza występowanie chorób o podłożu metabolicznym np. cukrzyca typu 2, insulinooporność.
  •     Picie kawy zmniejsza ryzyko pojawienia się i skutków chorób neurodegeneracyjnych m.in. choroba Parkinsona i choroba Alzheimera.
  •     Spożycie kawy przeciwdziała występowaniu depresji i incydentów obniżonego nastroju.

Zważywszy na zawartość w kawie prozdrowotnych substancji aktywnych, umiarkowane spożycie tego aromatycznego naparu będzie miało szereg korzyści w prewencji występowania chorób. Jeżeli jesteś smakoszem kawy, przetestuj również kawę Roberta Lewandowskiego. Ten niesamowity smak i aromat na pewno zaskoczy twoje kubki smakowe.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (44 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Skosa Sandra  19 lutego 2021 08:05

    Ja w ogóle nie pije kawy.

    Odpowiedz
  2. agasam9  19 lutego 2021 18:51

    dobrze , że ma tyle właściwości, mogę ją pić bezkarnie w dużych ilościach 🙂

    Odpowiedz
  3. arunia  19 lutego 2021 23:30

    Najbardziej lubię kawę z ekspresu

    Odpowiedz
  4. alejak.pl  14 marca 2021 22:32

    Do kawy dodaję trochę cacao lub cynamonu.

    Odpowiedz
  5. Ceramika Bolesławiec talerze  15 kwietnia 2021 13:46

    Osobiście uwielbiam dobrze zaparzoną kawę, nic tak mi ni poprawia humoru z rana jak wlasnie filiżanka aromatycznej kawy. Zwykle wybieram kawę ziarnistą, szczególnie, że mam w domu ekspres do kawy. Kawa taka jest bardziej aromatyczna.
    Liczy sie dla mnie również fakt podania kawy. Kawa w eleganckiej filizance smakuje mi o wiele lepiej. Ze swojej strony polecam zerknąć sobie do ceramiki Bolesławiec. Są to ręcznie malowane filiżanki i talerze z niewielkich manufaktur. Każdy z nich jest totalnie niepowtarzalny.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany