Jakie warzywa warto jeść zimą? Krótki poradnik
Wiele osób sądzi, że zimą nie mamy w Polsce dostępu do wartościowych warzyw. W odpowiedzi na ten powszechnie panujący mit postanowiliśmy przygotować dla Was krótki poradnik, z którego dowiecie się, czym warto zastąpić niesmaczne importowane pomidory!
Spis treści:
Jakie warzywa warto jeść zimą – krótki opis właściwości
Zima to okres, w którym najlepiej sprawdzają się warzywa korzeniowe. Niskokaloryczne, za to pełne węglowodanów, błonnika, witamin i minerałów, pomagają uniknąć przeziębienia i zwalczać wolne rodniki oraz wspierają nasz organizm w antynowotworowej profilaktyce. Poprawiają nastrój i dodają energii znacznie skuteczniej niż fastfoody czy słodycze. Sprawdźcie, jakie warzywa warto jeść zimą! Wprowadźcie do zdrowego odżywiania właśnie te warzywa, o których piszemy poniżej.
1. Buraki – najlepsze źródło betocyjanin
Buraki są bogatym źródłem betocyjanin – związków niezwykle pomocnych przy produkcji czerwonych krwinek. Zawarte w nich substancje aktywne zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych i pomagają regulować ciśnienie krwi. Co więcej, obniżają poziom homocysteiny, która zwiększa ryzyko wystąpienia udaru. Świetnym wyborem jest sok z buraków lub koktajl z ich dodatkiem pity do śniadania. Upieczone lub ugotowane buraki można zaś wykorzystać do sałatki, ciasta, a nawet jako dodatek do kanapek z twarożkiem.
2. Marchew – źródło beta-karotenu. Chroni także serce!
Dzięki marchwi mamy szansę na ładną, promienną cerę pomimo braku słońca. Zawdzięcza tę właściwość obecności beta-karotenu, który jej samej nadaje pomarańczowy kolor. Ponadto marchewka wykazuje korzystny wpływ na serce, chroniąc organizm przed arytmią. Zawartość luteiny pozwala jej natomiast regenerować plamkę żółtą oka. Marchewkę najlepiej jeść skropioną cytryną, na przykład w postaci sałatki. Można ją także upiec i posypać zmielonymi orzechami.
3. Pietruszka – niedocenione lekarstwo na infekcje układu moczowego
O pietruszce pisaliśmy niedawno w artykule poświęconym diecie redukującej zmęczenie. Nie wspomnieliśmy jednak wówczas, że pietruszka jest doskonałym środkiem moczopędnym, co czyni ją świetnym lekarstwem na nawracające – szczególnie zimą – infekcje układu moczowego. Szczególnie pomocny w kuracji będzie koktajl z natki oraz korzenia rośliny. Z uwagi na zawarte w niej bogactwo potasu poleca się ją zwłaszcza osobom cierpiącym na nadciśnienie.
Korzeń można gotować i piec – na przykład pokrojony w kostkę, skropiony oliwą i posypany ziołami. Świeżą nać warto zaś dodawać do zup, sałatek czy faszerowanych jajek.
4. Seler – obniża poziom złego cholesterolu
Seler to prawdziwa skarbnica steroli roślinnych, obniżających poziom złego cholesterolu. Jego spożywanie znacząco zmniejsza więc ryzyko wystąpienia zawału. Co więcej, to bogate źródło witaminy C, B i E, budujących odporność i pozwalających dłużej zachować młodość. Dostarcza organizmowi niezbędne ilości magnezu, wapnia, cynku, żelaza i potasu. Zimą można przyrządzić na jego bazie rozgrzewającą zupę-krem albo frytki z pieca obsypane aromatycznymi ziołami i przyprawami. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by podać go na surowo – pokrojonego w słupki, z dipami na bazie jogurtu naturalnego!
A gdy już zasmakujecie w warzywach korzeniowych, spróbujcie także tych „zapomnianych”. W sklepach znajdziecie teraz choćby topinambur o lekko orzechowym smaku i pasternak. Wartościowe i niedrogie, dodadzą trochę świeżości do Twojej kulinarnej rutyny!