Jakie płatki kwiatów dodać do ulubionej herbaty? Poznaj moc kwiatowych naparów!
Jakie płatki kwiatów dodać do ulubionej herbaty? Jakie właściwości ma napar z płatków róży, lawendy czy forsycji? Podpowiadamy poniżej.
Spis treści:
- Kwiatowa historia
- Napar z królową kwiatów – czyli różą
- Napar z bzu lilaka ochroni Twoją wątrobę
- Przeciwalergiczna i przeciwzapalna herbatka z forsycją
- Herbatka z bratka polnego to sposób na trądzik i różnego rodzaju wysypki
- Wonna herbatka z jaśminem
- Szałwia libańska – inaczej gojnik
- Herbatka z pierwiosnka na migrenę i bezsenność
- Herbatka z hibiskusem
- Uspokajająca lawenda
- Herbatka z wrzosu pobudzająca trawienie i chroniąca przed kamicą
- Kwiaty klitorii ternateńskiej – zdumiewający powiew egzotyki w postaci niebieskiej herbaty
Od pewnego czasu kwiaty to nie tylko ozdoba, ale także element dekoracji jedzenia czy wręcz jego istotny składnik. Płatki różnych kwiatów wykorzystuje się w kuchni na wiele sposobów. Czy wiecie, że to nie tylko ozdobny czy dodający smaku dodatek, ale też… afrodyzjak. Wybrane płatki lub całe części kwiatów możemy też znaleźć w naparach herbacianych. Jakie mają właściwości?
Kwiatowa historia
Historia kwiatów sięga właściwie prehistorii. Najstarszy kwiat pochodzi jeszcze z okresu wczesnej jury, a jego skamieniałości odnaleziono na terenie współczesnych Chin. W starożytności płatki kwiatów ozdabiały ołtarze bogów oraz różne uroczystości, jak igrzyska. Od kwiatów pochodzą niektóre imiona bogów, jak grecki Narcyz czy rzymska bogini Flora. W średniowieczu z kolei motywy florystyczne były wykorzystywane w płaskorzeźbach, zdobieniach katedr i kościołów, meblach. Od epoki wiktoriańskiej do dziś, kwiaty – oprócz funkcji zdobniczej – stały się także gestem, symbolem podziękowań, wdzięczności i miłości. Kwiaty dzielą się też na te jadalne, posiadające niesamowity aromat, które z powodzeniem możemy wykorzystać w potrawach, ale też gorących naparach. Jeżeli pragniecie hodować kwiaty w przydomowym ogródku, to pomoże Wam w tym nasz poradnik:
Dlaczego płatki kwiatów są tak chętnie wykorzystywane są w mieszankach herbat? Jakie kwiaty warto zbierać i suszyć? Podpowiadamy poniżej
Napar z królową kwiatów – czyli różą
Zapewne wielu z nas pamięta słodkawy smak i zapach naparu z róży z przydomowego, babcinego ogródka, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Nic dziwnego – róża działa przeciwzapalnie, wzmacnia organizm od środka i jest naturalnym źródłem witaminy C, tak ważnej w okresie przeziębień. Właściwości lecznicze róży doceniali ludzie starożytni, stosując ją jako lek na ból brzucha czy polepszenie trawienia. Napary herbaciane z dodatkiem róży mogą także pić kobiety w ciąży, gdyż zawiera cenny kwas foliowy, wpływający na prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Poza tym kwiat róży to także świetny element aromatyzujący. Najczęściej możemy go spotkać jako dodatek do herbat czarnych i zielonych. Wyczuwalny delikatny różany smak wpływa na aromat całego naparu.
Płatki róży można także wykorzystać do samodzielnego wykonania wody różanej:
Napar z bzu lilaka ochroni Twoją wątrobę
Herbata z bzu to jeden z najbardziej znanych przepisów dawnej medycyny ludowej do wykonania w maju, gdy kwitnie ten piękny krzew. Kwiaty bzu zawierają m.in. syringinę – biochemiczny składnik o udowodnionym działaniu hepaprotekcyjnym (tj. ochronnym dla wątroby). O wszystkich właściwościach dobroczynnego naparu z bzu liliaka oraz jak wykonać taką herbatkę opisujemy z w naszym artykule:
Przeciwalergiczna i przeciwzapalna herbatka z forsycją
Napar z kwiatów forsycji działa przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, rozkurczowo, a nawet pomoże w obniżeniu poziomu glukozy we krwi. Wśród bogactwa cennych składników wyróżnić należy przede wszystkim rutynę – naturalny związek chemiczny, który występuje w roślinach. Dodatkowo napar ten zapobiega = powstawaniu wolnych rodników, a to oznacza m.in. opóźnienie procesów starzenia. 3 najlepsze przepisy na herbatki z forsycji znajdziecie poniżej:
Herbatka z bratka polnego to sposób na trądzik i różnego rodzaju wysypki
Bratek polny to kwiat bogaty jest we flawonoidy, karetonoidy, antocyjany, garbniki, witaminę C, sole mineralne oraz fenolokwasy. Jest doskonałym remedium na wszelkie zmiany skórne, łącznie z trądzikiem. Może być wykorzystywany do przemywania cery, a także jako napój. Aby wykonać napój z bratka wystarczy 1-2 łyżeczki ususzonego bratka zalać wrzątkiem (proporcje podane dla 1 szklanki) i przykryć na 15 min. Następnie odcedzamy napar i herbatka jest gotowa do spożycia..
Jeśli szukacie innych kwiatów, aby zrobić z nich napary na problemy skórne – zerknijcie do naszej publikacji:
Wonna herbatka z jaśminem
Kwitnący krzew jaśminu posiada białe lub żółte kwiaty. Określany jako cesarska perła kwiat jaśminu możemy kojarzyć z opowieści, w których pąki otwierają się nocą. To właśnie dlatego zbiera je się wczesnym porankiem i umieszcza w wychłodzonym pomieszczeniu, aby nie traciły zapachu i nie zwiędły. Dlaczego herbata z dodatkiem jaśminu cieszy się coraz większą popularnością? – Na pewno ze względu na jej słodką woń i niezwykle delikatny aromat, nieporównywalny do innych naparów. Najczęściej dodatek jaśminu możemy znaleźć odmianach herbat zielonych, charakteryzujących się łagodnym smakiem i krótkim czasem zaparzania. Aby w pełni cieszyć się zarówno aromatem, jak i korzystnymi dla zdrowia właściwościami naparów kwiatowych sprawdźmy, czy komponenty mieszanek herbacianych pochodzą z organicznych plantacji – mówi Piotr Duniec, ekspert English Tea Shop Polska, która jest producentem m.in. herbaty o tym smaku. Jaśmin ma także korzyści zdrowotne: z pomocą zielonej herbaty chroni organizm przed wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za starzenie się oraz poprawia pracę układu krwionośnego. Można ją także stosować zewnętrznie na oparzenia lub jako odświeżający tonik do przemywania twarzy.
Szałwia libańska – inaczej gojnik
Szałwia libańska działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Stosujemy ją w celu podniesienia odporności.. Wspomaga także leczenie zapalenia oskrzeli, zatok. Ponadto zaleca się picie gojnika na uporczywy kaszel. Więcej na temat naparów przygotowywanych z użyciem szałwii libańskiej poniżej:
Herbatka z pierwiosnka na migrenę i bezsenność
Z kwiatów pierwiosnka przygotujesz napary, które wykorzystasz przy przeziębieniu, w inhalacji, a także gdy cierpisz na bezsenność. Pół łyżeczki kwiatów pierwiosnka wystarczy wymieszać z innymi naturalnymi ziołami, których smak ci odpowiada. Zalej tę mieszankę wrzątkiem i przykryj spodkiem na 3 minuty. Jeśli dręczy cię bezsenność, pij ciepły napar przed snem. Gdy dopadnie cię migrena – sięgnij po napój w czasie ataku bólu. Więcej na temat wykorzystania pierwiosnków:
Herbatka z hibiskusem
Pochodząca z Chin ketmia, potocznie hibiskus, to roślina o wyjątkowo pięknych tropikalnych kwiatach. Jest symbolem narodowym Korei Południowej, często można ją spotkać w motywach hawajskich i filipińskich oraz… w naszych doniczkach. Jednak jeszcze częściej hibiskus wykorzystywany jest jako aromatyzujący dodatek do herbat o prozdrowotnych właściwościach. Odmianą hibiskusa, używaną w mieszankach herbacianych jest afrykańska ketmia szczawiowa, nazywana hibiskusem szczawiowym. Podobnie jak róża, odpowiada za zwiększenie odporności dzięki dużej zawartości witaminy C oraz złagodzenie stanu zapalnego. Kwiaty hibiskusa doceniają także osoby będące na diecie odchudzającej, ponieważ wspomaga proces trawienny i działa oczyszczająco. Na rynku dostępne są różne odmiany herbat z dodatkiem hibiskusa: od codziennej czarnej po bardziej egzotyczny, wyciszający czerwonokrzew – rooibos lub ziołowy miks. Więcej o mocy hibiskusa:
Uspokajająca lawenda
Choć kojarzy się nam przede wszystkim z fioletowymi polami upraw w Prowansji, to jest też znana ze swojego charakteru relaksującego. Aromatyczna lawenda jest chętnie wykorzystywana jako składnik wszelkich mieszanek herbacianych ułatwiających zasypianie i uspokajających. Dzieje się to za sprawą olejku lawendowego, zawierającego różne substancje zapachowe, odpowiadające za łagodzenie stresu, usuwanie napięcia nerwowego i wyciszenie. Stąd tak cenione są wszelkie gorące napary herbaciane z lawendą pite przed snem, aby uspokoić umysł i odprężyć ciało. Oprócz tego, herbaty z dodatkiem kwiatów lawendy poprawiają nastrój i wspomagają procesy trawienne.
Kwiaty, które zazwyczaj widujemy w wazonach, doniczkach i ogródkach możemy z powodzeniem używać jako dodatki do herbaty. Zmienimy wtedy napar w pełen aromatu i właściwości wpływających pozytywnie na organizm. Dzięki nim możemy nie tylko poprawić sobie nastrój, ale także odprężyć, wyciszyć lub pomóc w zwalczaniu infekcji. Warto włączyć do codziennych rytuałów kubek gorącego naparu z jednym z kwiatowych dodatków, aby poczuć jego korzystne skutki.
Herbatka z wrzosu pobudzająca trawienie i chroniąca przed kamicą
Kwiaty wrzosu to kolejny naturalne antidotum na wiele dolegliwości. Napar z tych kwiatów można wykorzystać jako pomoc przy problemach trawiennych. Wystarczy zalać 1 łyżkę suszonych kwiatków wrzosu szklanką wody i gotować około 3-5 minut. Pijemy do 1/3 lub po pół szklanki 2, a nawet 3 razy dziennie. Jeśli cierpisz na problemy trawienne, wypijaj herbatkę codziennie, na pół godziny przed posiłkami. Wiecej o innych zastosowaniach wrzosu poniżej:
Kwiaty klitorii ternateńskiej – zdumiewający powiew egzotyki w postaci niebieskiej herbaty
Na zakończenie prezentujemy kwiaty rośliny, która wprawdzie nie rośnie w naszejj strefie klimatycznej, ale możemy ją kupić w formie suszu. Mowa o klitorii ternateńskiej – tropikalnej roślinie z Tajlandii, której kielichy są wykorzystywane jako naturalna ozdoba na specjalne okazje. W tajskiej i malezyjskiej kuchni stosuje się także tę roślinę jako organiczny barwnik potraw. Przygotowuje się także z niej napary o niebieskiej barwie. Butterfly Pea Tea – czyli niebieska herbata wykazuje działanie antynowotworowe, antydepresyjne, relaksujące, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Więcej na temat tej niezwykłej rośliny przeczytasz w artykule:
Więcej o kompozycjach herbat z dodatkiem kwiatowych płatków możesz przeczytać także na: www.herbata.sklep.pl.