Jakich produktów nie łączyć ze sobą?
Nawet jeśli wydaje nam się, że odżywiamy się zdrowo, to nieumiejętnie połączenia produktów żywnościowych mogą sprawić, że nasze posiłki staną się bezwartościowe, albo co gorsza – szkodliwe. Jakich produktów nie łączyć ze sobą? Które mogą tworzyć razem „niebezpieczne związki”? Podpowiadamy!

pixabay.com
Zobacz także: Produkty, które możesz jeść bezkarnie
Jakich produktów nie łączyć czyli Sztuka (nie)łączenia
Mówi się, że nasza uroda i zdrowie zależą w 70% od tego, co jemy. Dlatego wiedza o żywieniu jest tak ważna. Niektóre produkty w połączeniu mogą oddziaływać na siebie niekorzystnie, mimo, że z osobna każdy jest wartościowy. Żywność bogata jest w substancje wpływające na nasze zdrowie. Produkty łączone na talerzu oddziałują na siebie, nawiązując relacje. Czasami są one obojętne dla naszego organizmu, innym razem ułatwiają wzajemne wchłanianie dobrych substancji, a w najgorszym wypadku – niszczą dobre składniki, co może prowadzić do niedoborów witamin i minerałów. Jakich produktów nie powinniśmy ze sobą łączyć? Sprawdźcie!
Jakich produktów nie łączyć: Cytryna + herbata
W liściach herbaty znajduje się m.in. glin, który w czystej postaci jest nieprzyswajalny przez nasz organizm. Jednak po dodaniu cytryny do naparu sytuacja ulega zmianie. Wówczas tworzy się cytrynian glinu, który potrafimy przyswoić. To z kolei negatywnie wpływa na ludzki układ nerwowy. Naukowcy twierdzą, że akumulacja glinu w mózgu może prowadzić do poważnych chorób, m.in. Alzheimera. Dodatkowo przyjmowanie dużych dawek tego pierwiastka w dzieciństwie skutkuje upośledzeniem oraz mniejszą wydolnością wątroby w późniejszym wieku.
Warto też pamiętać o tym, że dodanie cytryny do gorącej herbaty i tak niszczy witaminę C. Takie połączenie ma właściwości jedynie smakowe.
Jakich produktów nie łączyć: Ogórek + pomidor
Ogórek niszczy cenny składnik odżywczy, zawarty w pomidorze. Zielone warzywo posiada askorbinazę, czyli enzym który rozkłada witaminę C. Łyżeczka soku z ogórków zniszczy całą witaminę C w 3 l soku z pomidorów. Kilka plasterków warzywa, dodanych do sałatki z pomidorów, papryki i natki pozbawi całą kompozycję tego ważnego składniku. Najlepiej nie łączyć więc ogórków z produktami żywnościowymi zawierającymi witaminę C.
Zasada dotyczy świeżych warzyw, ponieważ proces kiszenia lub konserwowania eliminuje askrobinazę.
Jakich produktów nie łączyć: Grzyby + alkohol

pixabay.com
Popijanie grzybów alkoholem sprawia, że stają się ona bardziej ciężkostrawne. Napoje wysokoprocentowe ścinają specyficzną odmianę białka grzybów, które stają się niestrawne. Powoduje to poważne kłopoty trawienne. Ciężkie powikłania zdarzają się, kiedy zjemy czernidłaka pospolitego i popijemy danie trunkiem wysokoprocentowym. Ten jadalny grzyb zawiera koprynę – toksynę blokującą rozkład alkoholu w ludzkim organizmie.
Decydując się na posiłek z nim, nie powinno się pić alkoholu nawet przez 2-3 dni po zjedzeniu dania. W przeciwnym razie można trafić do szpitala.
Ryby + kapusta/ kalafior/brukselka/rzepa
Warzywa te zawierają tri-glikozydy, które nie pozwalają tarczycy na wchłanianie jodu. Pierwiastek ten wpływa korzystnie nie tylko na działanie wspomnianego organu, ale również na skórę, włosy i paznokcie. Osoby cierpiące na choroby tarczycy powinny ograniczyć spożycie warzyw tego.
Warto wiedzieć też o tym, że gotowanie w otwartym naczyniu pozwala zmniejszyć ilość szkodliwych substancji nawet o 30%.
Wino + czerwone mięso
Popularne połączenie nie należy do najzdrowszych. Czerwone mięso stanowi doskonałe źródło żelaza, a wino zawiera garbniki, które ograniczają jego wchłanianie do układu pokarmowego. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że ok. 700 milionów ludzi ma niedobór żelaza.
Ziemniaki + masło
To połączenie (węglowodany + tłuszcze) jest prawdziwą bombą kaloryczną! Same ziemniaki czy masło pojedynczo nie mają zbyt dużo kalorii, ale połączone tworzą „niebezpieczny związek”. Ich wysoki indeks glikemiczny podnosi poziom glukozy we krwi. Trzustka, by to obniżyć, produkuje insulinę i zmusza komórki tłuszczowe do magazynowania zapasowej energii. W ten sposób cały tłuszcz zostaje odłożony, co prowadzi do tycia.
Jakich produktów nie łączyć ? Pozostałe kompozycje

pixabay.com
Nie powinno się łączyć także ryby z olejem słonecznikowym, gdyż przyspiesza to starzenie, pomidora z białym serem, ponieważ działa to niekorzystnie na stawy, mocnej herbaty z ciastem drożdżowym, bo napar niszczy witaminę B1, jajek z ziemniakami, dlatego, że bulwy hamują przyswajanie wapnia i żelaza.
Codziennie wraz z różnymi posiłkami dostarczamy organizmowi różnych substancji, które wpływają na nasze zdrowie. Jeśli jadłospis jest różnorodny i bogaty we wszystkie niezbędne składniki, nie powinnyśmy cierpieć na niedobory. Pojedyncze „grzeszki żywieniowe”, rzadkie nieumiejętne połączenia nie wpłyną znacząco na nasze zdrowie, jeśli jednak regularnie będziemy popełniać błędy w codziennym jadłospisie, może to prowadzić to poważnych awitaminoz lub niedoborów pierwiastków.
Ciekawe. Tego o cytrynie z herbata nie słyszałam. Aż dziwne, że ma to tak szkodliwy dla nas wpływ na układ nerwowy. O ogórkach i pomidorach słyszałam i staram się unikać tego połączenia. Czasem daję masło do ziemniaków, bo od razu lepiej smakują a jak widać jest to istna bomba kaloryczna
A to ciekawe 🙂
Już nigdy nie wypije herbaty z cytryną 🙂
a o niełączeniu pomidorów z ogórkami postaram się pamiętać 🙂
Tak, wiem o tym, ale np. ogórek i pomidor to takie smaczne połączenie, podobnie jak wino i mięso.
Dobrze wiedzieć. Ja jednak łącze z sobą pomidory i ogórki bo bardzo lubię ich smak. Nie wyobrażam tez sobie herbatki bez plastra cytryny i lyżeczki miodu.
a ja właśnie jem kanapkę z pomidorem i ogórkiem
Z ogórkie i pomidorem wygląda to tak, że jak zjemy kanapkę z pomidorem i ogórkiem to się nic nie stanie. Ich „powierzchnia styku” nie jest połączona przed długi czas i enzym nie ma kiedy zadziałać. Nikt też nie jada ich na kilogramy.
Z herbatą z cytryną też bym tak nie przesadzała. Przemiany glinu są prawdą i są przypisywane powstawaniu chorób w tym Alzheimera ale żeby tego uniknąć wystarczy najpierw zaparzyć herbatę, wyjąć torebkę (!), a potem dodać cytrynę.
A co do „tri-glikozydów” w krzyżowych. W krzyżowych znajdują się glikozydy siarkowe – glukozynolany, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Jeden (!) glukozynolan – progoitryna, ulega hydrolizie do OZT, związku negatywnie wpływającego na tarczycę. Progoitryna jest związkiem dominującym dla rzepaku, jednak obecnie uprawiane odmiany już jej nie mają (GMO takie straszneeeeeee). Pozostałe warzywa krzyżowe zawierają śladowe ilości progoitryny, więc bez strachu można jeść. A dodatkowo korzyści płynące z warzyw krzyżowych są bardziej dominujące