Jaki miód na przeziębienie, choroby układu krążenia czy problemy z jelitami? Poznaj rodzaje miodów na wybrane schorzenia
Kubuś Puchatek twierdził, że śnieg z dodatkiem miodu smakowałby wyśmienicie. Choć śmiałków gotowych podjąć takie wyzwanie jest z pewnością niewielu to osób, które włączają to „płynne złoto” do swojego menu w sezonie jesienno-zimowym jest zdecydowanie więcej. Warto wiedzieć, że miód nie tylko wspomaga leczenie kaszlu i bólu gardła. Redukuje także stres, reguluje florę bakteryjną jelit czy wspomaga gojenie się ran. Jaki miód na przeziębienie będzie dobrym wyborem, który sprawdzi się w przypadku problemów z jelitami lub wspomoże układ krążenia? Sprawdźmy!
Spis treści:
Co to jest miód?
Najprościej mówiąc miód to naturalna słodka substancja wytwarzana przez pszczoły z nektaru roślin (miód kwiatowy) lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin (miód spadziowy). W skład miodu wchodzi przede wszystkim glukoza, fruktoza (dlatego jest świetnym zamiennikiem cukru) i woda, ale także enzymy, białka, kwasy organiczne, witamina A, C, K, witaminy z grupy B oraz potas, mangan, fosfor czy magnez. Jego dobroczynne działanie na organizm to zasługa głównie zawartych w nim polifenoli. Kupując go warto wiedzieć jaki miód na przeziębienie zda egzamin, a jaki wspomoże funkcjonowanie układu pokarmowego. Słowem – należy go dobrać do indywidualnych potrzeb, tak, aby wspomóc ich leczenie.
Właściwości miodu
Miód słynie ze swoich dobroczynnych właściwości, dlatego zasłużył sobie na miano „płynnego złota”. Nie tylko jest on sprawdzonym środkiem w leczeniu infekcji czy przeziębienia oraz wzmacnia odporność, ale także zmniejsza poziom trójglicerydów i cholesterolu, pozytywnie działa na serce i układ krążenia, przeciwdziała miażdżycy, a także jest pomocny w problemach układu pokarmowego i trawiennego. Warto wiedzieć, że miód to także wspomaga układ nerwowy, przyspiesza gojenie się ran, leczy układ moczowy oraz działa jak naturalny antybiotyk.
Jakie jeszcze są właściwości miodu? Wszystkiego dowiesz się z lektury tego artykułu:
Prof. Wojciech Rogowski, onkolog, zauważa:
Miód może być cennym dodatkiem w codziennej diecie, ale należy pamiętać, że nie zastąpi on leków. Jego regularne spożywanie może wspierać organizm w walce z różnymi chorobami, jednak nie można go traktować jako głównego elementu terapii.”
Rodzaje miodów i ich wpływ na zdrowie
Na rynku istnieje wiele rodzaje miodów. Warto zatem wiedzieć jaki wybrać, by działać na konkretny problem i z jego pomocą wspomagać leczenie konkretnych dolegliwości. O rodzajach miodów i ich wpływie na zdrowie mówi dietetyk Monika Łazaj.
Miód dobry na stres
Miód lipowy o dość jasnej barwie to jeden z popularniejszych rodzajów, które z łatwością kupimy w sklepie. Idealnie nadaje się zarówno do kanapek jak i do stosowania jako zamiennik cukru. W swoim składzie ma on wiele witaminy z grupy B, a także magnez przez co świetnie działa na układ nerwowy. Redukuje poziom stresu i pomaga w zasypianiu. Podobnie działa miód akacjowy, który pomaga także w problemach z brakiem energii do działania. Z kolei ten lawendowy uspokoją i sprawdza się w radzeniu sobie z bezsennością.
Jaki miód na przeziębienie?
Ponoć najlepszym miodem na przeziębienie jest ten lipowy. Nie tylko jest pomocny w zwalczaniu infekcji górnych dróg oddechowych, ale także zwalcza bakterie. Co więcej, działa także napotnie i pomaga w zwalczaniu objawów grypy.
Miód lipowy jest doskonałym wyborem w sezonie przeziębień. Jego naturalne działanie rozgrzewające i przeciwzapalne czyni go idealnym w walce z infekcjami, zarówno w początkowych, jak i zaawansowanych fazach choroby” – podkreśla Monika Łazaj, dietetyk.
Miód na problemy z żołądkiem i wątrobą
Miód pomaga walczyć z wrzodami żołądka, które bardzo często są wynikiem działania bakterii Helicobakter pyroli. Jest doskonałym uzupełnieniem leczenia antybiotykami zwiększając skuteczność ich działania. Miód mniszkowy ma wysoką zawartość choliny, która zabezpiecza wątrobę przed uszkodzeniami.
Jaki miód na układ krążenia i serce?
Miody, które regulują krzepliwość krwi i zapobiegają powstawaniu zakrzepów powinny być włączone do diety osób borykającymi z problemami układu krążenia. W tym przypadku warto wybrać miód gryczany. Jest on doskonałym produktem w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, a także pozytywnie działa na układ krwionośny.
Miód gryczany to świetny wybór dla osób dbających o zdrowie serca. Rutyna, którą zawiera, wzmacnia naczynia krwionośne, a duża ilość żelaza pomaga w walce z anemią” – dodaje Monika Łazaj.
Układ sercowo-naczyniowy wspiera także miód spadziowy i rzepakowy. Miód manuka sprawdza się także w profilaktyce przeciwżylakowej.
Miód na problemy z trawieniem
Na problemy z trawieniem świetnie sprawdzi się miód rzepakowy. Łatwo go poznać po biało-szary zabarwieniu. Znaleźć w nim można wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz potasu czy fosforu. Miód akacjowy z kolei łagodzi problemy trawienne i skurcze. Ma on także najniższy indeks glikemiczny. Miód wrzosowy polecany jest w leczeniu stanów zapalnych jelit.
Jakie cenne właściwości ma miód rzepakowy? Główne z nich opisujemy w artykule poniżej:
Miód na układ moczowy
Miód wrzosowy to jeden z ciekawszych rodzajów, choć jest dość trudno dostępny. Nie tylko wzmacnia odporność, ale także działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Jest polecany w profilaktyce przeciw rakowi prostaty i wspiera układ moczowy zwalczając bakterie i wirusy.
Miód wrzosowy to naturalne wsparcie dla osób borykających się z infekcjami układu moczowego. Jego regularne spożywanie może pomóc w zmniejszeniu częstotliwości nawrotów tych schorzeń” – tłumaczy dietetyk Monika Łazaj.
Miód na stan zapalny
Miód manuka jest pozyskiwany z krzewu rosnącego w Australii i Nowej Zelandii i słynie z wysokiej zawartości związków o właściwościach antybakteryjnych. Z tego względu sprawdza się w leczeniu chorób przyzębia. Miód ten ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, dlatego redukuje stan zapalny dziąseł i przyczynia się do rozkładania płytki nazębnej.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie miodu?
Przed zakupem miodu warto sprawdzić jego pochodzenie. Zdecydowanie najlepiej wybierać te ze sprawdzonych pasiek i od zaufanego dostawcy. Mamy wtedy pewność, że są naturalne i pozbawione sztucznych dodatków. Dobrą praktyką jest sięganie po te jednoskładniowe np. rzepakowy, bławatkowy, wrzosowy czy lawendowy. Jeśli chodzi o samo stosowanie pamiętajmy, że miodu nigdy nie powinno się mieszać w wodą powyżej temperatury 40 stopni. Słodzenie nim gorącej herbaty zabija w nim jego właściwości. Jeśli umieszczamy go w daniu powinno być ono wcześniej ostudzone.
Miodowanie włosów to urodowy zabieg, który może zrobić wiele dobrego dla kondycji czupryny. Na czym polega? Przeczytasz w poniższym artykule: