Jaki ekspres do kawy mrożonej wybrać?

Kawa ma swoich zagorzałych zwolenników, którzy raczą się jej smakiem i aromatem nawet kilka razy dziennie. Latem, kiedy za oknami królują wysokie temperatury, dużą popularnością cieszy się kawa w wersji mrożonej. Jaki ekspres do kawy wybrać, aby delektować się idealnym smakiem kawy na zimno?

Dobry ekspres do kawy – co go charakteryzuje?

Wybierając ekspres do kawy, który ma służyć również do przygotowywania jej w wersji mrożonej, warto zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych cech urządzenia. Jedną z nich jest wielkość zbiornika na wodę – powinna być ona dopasowana do liczby kaw, jaką urządzenie będzie przygotowywało każdego dnia. W przypadku 2-3 kaw dziennie z powodzeniem wystarczy model z litrowym pojemnikiem. Jeśli jednak ekspres ma parzyć codziennie więcej filiżanek, lepiej postawić na wariant ze zbiornikiem o większej pojemności. Znaczenie ma także jakość wykonania ekspresu oraz użyte do jego produkcji materiały, gdyż wpłyną one ostatecznie na żywotność sprzętu. Ważne również, aby wyjmowane elementy – np. pojemnik na wodę lub mleko – były wytrzymałe i solidnie wykonane – choćby dlatego, że – ze względu na ich częstsze wyjmowanie w celu napełnienia – są one bardziej narażone na uszkodzenia.

W przypadku ekspresów do kawy kluczowa jest także ich moc oraz ciśnienie – dobrze, jeśli wynosi ono co najmniej 9 barów. Istotna jest też łatwość czyszczenia i samego składania poszczególnych komponentów – np. po umyciu konkretnego elementu. Korzystanie z tego typu urządzenia nie powinno być skomplikowane i czasochłonne – w końcu ma ono przyspieszyć codzienny proces parzenia kawy. Niektóre nowoczesne ekspresy łączą się z Wi-Fi lub Bluetooth, dzięki czemu na bieżąco aktualizują swoje oprogramowanie i zapewniają stałą, bezawaryjną pracę. Dobrze również, jeśli urządzenie nie pracuje zbyt głośno. Warto pamiętać też o samym designie ekspresu – wiele osób traktuje go nie tylko jako praktyczny element wyposażenia, ale i ciekawą dekorację kuchennego wnętrza.

Czy warto kupić ekspres do kawy mrożonej, skoro przyrządza się ją na zimno?

Mogłoby się wydawać, że ekspres służy wyłącznie do przyrządzania gorącego, parującego kawowego naparu. Okazuje się jednak, że z jego pomocą możemy przygotować idealną kawę mrożoną – w sam raz na upalne, letnie dni. W końcu, oprócz zimnej temperatury, w tym napoju niezwykle ważną rolę odgrywa smak kawy. Najbardziej bogatą i intensywną bazę pod wszelkie inne dodatki uzyskamy właśnie z ekspresu. Wystarczy więc schłodzić espresso, które przygotowaliśmy lub – po prostu – dodać do napoju kostki lodu. Kawę mrożoną przygotowujemy również z zimnym mlekiem, które idealnie schłodzi całość.

Jaki ekspres do kawy mrożonej wybrać?

Poszukując ekspresu do kawy mrożonej, warto przyjrzeć się modelom w wersji kapsułkowej – np. Nespresso Vertuo. Jednym z największych atutów kawy z kapsułek jest jej idealna świeżość – to zasługa hermetycznego pakowania. Zimna, świeża kawa z kostkami lodu to idealny wybór w gorący dzień. Choć ekspres ten nie ma funkcji spieniania mleka, nic nie stoi na przeszkodzie, by zaopatrzyć go w dodatkowe akcesorium. Miłośnikom mlecznej pianki poleca się szczególnie spieniacze do mleka Aeroccino.

Ważnym aspektem jest także to, jakie rodzaje kawy przygotowuje dany model. Niektóre ekspresy przyrządzają aromatyczną kawę, którą dopełnia delikatna mleczna crema – to także dodatkowy atut. Dobrze również, aby kapsułki przeznaczone do użytku z danym sprzętem zawierały kawę naturalnie aromatyzowaną, bez sztucznych substancji.

Trzeba pamiętać, że do zrobienia przepysznej kawy mrożonej bazę stanowi przede wszystkim dobry ekspres. Aromatyczny napój w wersji mrożonej zawsze się obroni, jeśli powstanie z wysokiej jakości kawy przy użyciu profesjonalnego urządzenia.

Artykuł sponsorowany.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (10 głosów, średnia: 4,80 z 5)
zapisuję głos...