Jaką patelnię wybrać: żeliwną czy ceramiczną? – Poradnik

Trudno sobie wyobrazić dobrze wyposażoną kuchnie bez patelni. Zazwyczaj mamy ich nawet kilka, o różnej wielkości, przeznaczone do naleśników, jajek sadzonych, czy np. patelnie typu wok do dań azjatyckich. Wielkość i przeznaczenie patelni to jedno, ważne jest również z jakiego materiału patelnia jest wykonana. Dziś przedstawimy zalety i wady patelni ceramicznej i żeliwnej. Na którą z tych dwóch opcji warto się zdecydować?

Patelnia ceramiczna – funkcjonalne rozwiązanie

Patelnie ceramiczne mają wiele zalet i cieszą uniwersalnością w kuchni, dlatego są coraz popularniejsze. W porównaniu do cieszącego się przez długo wielkim zainteresowaniem teflonu, patelnie ceramiczne wykazują znacznie większą odporność na zadrapania czy otarcia, a ich powłoka się nie łuszczy. Mimo to powierzchnia patelni ceramicznych jest równie łatwa do czyszczenia.

Ponadto patelnie wykonane z tego materiału są odporne na chemiczne detergenty, wysokie i niskie temperatury i nie mają w składzie niebezpiecznych związków chemicznych (takich jak np. PTFE i PFOA). Długo utrzymują ciepłotę potrawy, której nie trzeba trzymać na niewielkim ogniu, aby zachować odpowiednią temperaturę. W większości patelnie ceramiczne przystosowane są do kuchenek gazowych i elektrycznych, ale w sklepach możemy znaleźć również i takie, które dobrze sprawdzą się na indukcji.

Patelnie żeliwne – wielki powrót

Patelnie, bez których kuchni nie wyobrażały sobie nasze babcie i prababcie, dziś przeżywają swój renesans. Trzeba przyznać, że mają wiele zalet – są praktycznie niezniszczalne i wykonywane naturalnymi sposobami, bez dodatku sztucznych substancji. Poprawiają smak potraw i wzbogacają dania w żelazo. Długo utrzymują temperaturę potrawy i równomiernie rozprowadzają ciepło. Można z nich korzystać na wszystkich rodzajach kuchenek, a jeśli nie mają drewnianych elementów, nawet w piekarniku.

Niestety patelniom żeliwnym nie brakuje również wad, wśród których możemy wymienić znaczny ciężar i wiążącą się z nią nieporęczność, wrażliwość na nagłe zmiany temperatur i wysoką cenę. Patelni tego typu nie można również myć w zmywarce.

Jaką patelnię wybrać – żeliwną czy ceramiczną? Wszystko zależy od naszych upodobań. Z pewnością patelnia ceramiczna jest uniwersalnym i praktycznym wyborem do większości domów, szczególnie tych, w których są dzieci. Nie brakuje jednak chętnych do powrotu do korzeni, którzy wybierają nieśmiertelne patelnie żeliwne i cieszą się lepszym smakiem potraw. Wybór zależy od naszego podejścia do gotowania i budżetu.

Patelnie zarówno żeliwne oraz ceramiczne znajdziesz w sklepie internetowym AGD Europ24

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (108 głosów, średnia: 4,26 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Hidari11  29 października 2018 19:10

    Warto zaopatrzyć kuchnię w oba typy patelni.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany