Jak zrobić zapasy na wypadek epidemii? Krótka instrukcja i najważniejsze zasady

Nowy niebezpieczny wirus, który od tygodni nie schodzi z pierwszych stron gazet i nagłówków w informacyjnych programach dotarł niestety do Polski, a epidemia wydaje się być bliżej niż chcemy w to uwierzyć. Z dnia na dzień rośnie liczba zarażonych i powoli zaczynamy się zastanawiać, czy uziemienie większości społeczeństwa w domach za chwilę nie stanie się faktem. W takich okolicznościach warto zacząć myśleć o zrobieniu zapasów żywności, leków i najpotrzebniejszych produktów. Przedstawiamy przejrzystą instrukcję, podpowiadającą, co warto kupić i przechowywać na wypadek, gdyby okazało się, że na dobre wieści przyjdzie poczekać nam dłużej niż sądziliśmy.

Szerząca się prawie na całym świecie epidemia wirusa, który oglądany pod mikroskopem wygląda jak cenne nakrycie królewskich głów, sprawiła, że w wielu sklepach na świecie półki dosłownie opustoszały. U nas dało się to zauważyć na razie głównie w aptekach i drogeriach, gdzie zniknęły wszelkie rodzaju płynu do dezynfekcji rąk. Wszyscy zaczynamy się jednak obawiać, że z biegiem czasu podobnie rozchwytywane zaczną być długoterminowe produkty spożywcze. Podpowiadamy, co zrobić, by zabezpieczyć się na taką ewentualność. Odpowiadamy także na pytanie, co warto mieć w domu, by przetrwać bez wychodzenia przez co najmniej 10 dni!

jak zrobić zapasy

www.unsplash.com

Jak zrobić zapasy na wypadek epidemii? Krótka instrukcja i najważniejsze zasady

Zapasy jakie robimy we własnym domu, niezależnie od okoliczności, powinny być wykonywane z głową. Oczywiście każdemu przydadzą się świeże produkty, takie jak owoce, warzywa czy zioła przeznaczone do zjedzenia w ciągu najbliższych dni, ale przewidując długoterminową kwarantannę trzeba uwzględnić przede wszystkim bardziej trwałą żywność.

 

Orientacyjny spis produktów przewidzianych dla 1 osoby na 10 dni przedstawiać się może następująco:

  • 20 litrów wody
  • ok. 3,5 kg produktów takich jak: ziemniaki, ryż, makaron, chleb i potrawy z mąki
  • ok. 2,5 kg owoców w puszkach lub słoikach oraz orzechów
  • 4 kg warzyw w puszkach/słoikach/mrożonych i roślin strączkowych
  • 2,6 kg mleka i jego pochodnych
  • 1,5 kg mięsa, ryb i jajek
  • 0,4 kg tłuszczu

Oczywiście, kupując poszczególne produkty, warto wybierać te, które mamy w swojej kuchni i spożywamy na co dzień. Nie wkładaj do koszyka najtańszej mielonki, której nie zamierzasz otworzyć jeżeli nie zmusi Cię do tego prawdziwa apokalipsa. Jeśli kupujesz dany produkt, zastanawiaj się jednocześnie, do jakich potraw będzie można go zużyć i dobierz pozostałe składniki, jakie będą potrzebne do ich przyrządzenia. 

Co więcej, sięgaj po żywność bogatą w witaminy i minerały. Jedzenie produktów wysokiej jakości jest ważne dla zachowania odpowiedniej odporności i dobrego samopoczucia, o które niełatwo podczas przymusowego zamknięcia.

 

Jakie jeszcze produkty spożywcze warto kupić?

jak zrobić zapasy

www.pixabay.com

Przede wszystkim produkty, których nie trzeba poddawać obróbce termicznej i podstawowe leki. Poza lekami, które bierzemy na co dzień, przyda się aspiryna, tabletki przeciwbólowe, rutyna, witaminy i suplementy. Dalej czekolada, miód, cukier, sucharki, wafle ryżowe, suche pieczywko, słone paluszki i przyprawy. Warto zgromadzić pewien zapas kawy, herbaty i kakao. Jeżeli Ty i Twoi domownicy je lubicie, możesz zakupić także sosy w słoikach lub w proszku, dżemy, desery instant (jak budyń, kisiel, galaretki), proszek do pieczenia, suche drożdże, oliwki, suszone owoce, chipsy warzywne, podsuszaną wędlinę. Na końcu pomyślcie też o swoich pupilach i zabezpieczcie zapas produktów, którymi zwykle je karmicie.

 

Pozostałe przydatne produkty

www.pixabay.com

Nawet jeśli w naszym kraju nie dojdzie do pandemii z prawdziwego zdarzenia, warto zaopatrzyć się w produkty, które mogą zniknąć ze sklepowych półek na fali zwykłej paniki. Polecamy zakup dodatkowych rzeczy, takich jak:

  • gumowe rękawiczki
  • papier toaletowy
  • mydło
  • ręcznik papierowy
  • pasta do zębów, nici dentystyczne, szampon, żel pod prysznic
  • proszek do prania, płyn do płukania tkanin
  • chusteczki nawilżane
  • zapałki, zapalniczka
  • świece
  • baterie
  • filtry i tabletki do uzdatniania wody
  • detergenty do sprzątania
  • mocne worki na śmieci

 

Czy nasze informacje o tym, jak zrobić zapasy są Waszym zdaniem pełne? A może macie pomysł, o jakie produkty warto uzupełnić powyższy spis? Dajcie nam znać, co o tym sądzicie i czy zabezpieczacie swoje spiżarnie na wszelki wypadek!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (67 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. agasam9  10 marca 2020 06:21

    narobić zapasów, a potem połowę wyrzucić…

    Odpowiedz
  2. Biomedka  11 marca 2020 13:49

    Produkty typu mąka i makaron prędzej czy poźniej i tak się zużyje, więc warto mieć je w zapasie.

    Odpowiedz
  3. Sylwia  23 marca 2020 20:40

    Papier toaletowy to chyba w szczególności 😂

    Odpowiedz
  4. as_sa  31 marca 2020 17:46

    Zapasy trzeba robić z głową żeby później nie marnować i wyrzucać na śmietnik zepsutej żywności

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany