Święta w filiżance! Sprawdź, jak zrobić świąteczną kawę!

Boże Narodzenie to czas, kiedy kuchnia staje się prawdziwym tyglem łączącym w sobie smaki i aromaty, wśród których dominują intensywne korzenne przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy kardamon. Chciałabyś zamknąć tę oszałamiającą zmysły mieszankę w filiżance? Podpowiadamy jak zrobić świąteczną kawę, przez którą zapragniesz, by Święta trwały cały rok!

jak-zrobic-swiateczna-kawe

Święta w filiżance! Sprawdź, jak zrobić świąteczną kawę!

Gotowanie i pieczenie bożonarodzeniowych dań to dla większości z nas nie tylko konieczność związana z kultywowaniem tradycji, ale także przyjemność obcowania z różnymi smakami oraz radość z komponowania aromatów. W okresie wytężonych przygotowań do Świąt każdemu przyda się wsparcie w postaci filiżanki pysznej, pobudzającej kawy, wzbogaconej typowo świątecznymi składnikami, takimi jak przyprawy, cytrusy czy suszone owoce. Oto kilka receptur, dzięki którym stworzysz aromatyczne napoje w bożonarodzeniowym wydaniu!

 

Kawa piernikiem pachnąca

Unoszący się w całym domu zapach korzennych przypraw to jednoznaczny sygnał, że zbliża się Bożego Narodzenie. Ale kto czekałby tak długo na skosztowanie pachnących łakoci, skoro pieczenie ciasteczek w kształcie bałwanków i gwiazd można sobie szybko umilić łykiem aromatycznej, piernikowej kawy! Aby to zrobić, należy najpierw zagotować w rondelku wodę z łyżeczką przyprawy piernikowej i na tej bazie zaparzyć podwójne espresso. Następnie trzeba wlać kawę do wysokiej szklanki i dodać spienione, podgrzane mleko. Wierzch szklanki udekorować bitą śmietaną i obficie oprószyć kakao.

Innym specjałem zaczerpniętym ze staropolskich tradycji jest kawa z dodatkiem cynamonu, kardamonu, goździków, cukru i z odrobiną migdałowego lub orzechowego likieru. Wszystkie wymienione składniki należy zalać podwójnym espresso i wykończyć kleksem bitej śmietany bądź mocno spienionego, gęstego, ciepłego mleka.

 

Duet marzeń, czyli kawa z czekoladą

Wielbicielom połączeń kawy z czekoladą polecamy dodanie niewielkiej ilości syropu orzechowego do 20 ml gorącej czekolady i espresso zaparzonego na bazie średnio palonej mieszanki. Na wierzch powinno się wlać trochę spienionego mleka, które na koniec dobrze jest posypać mieszanką kakao i drobno posiekanych, ulubionych orzechów. Pysznie, zdrowo i na dodatek odżywczo!

Idealnym aromatycznym wykończeniem zarówno kawy mlecznej, jak i caffe americano będzie posypka powstała z połączenia mielonego cynamonu i wiórków gorzkiej czekolady – zdradza Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. Fani kawowych słodkości mogą także spróbować dekoracji z bitej śmietany lub przygotować inny, nie mniej smakowity kawowy deser. – Na dno wysokiej szklanki wystarczy wsypać łyżeczkę rodzynek, trochę startej czekolady, cynamon oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Następnie zalać mieszankę pojedynczym lub podwójnym, esencjonalnym espresso, zaparzonym z mieszanki o czekoladowym posmaku, np. peruwiańskiej kawy typu single origin – 100% Arabica – dodaje ekspert. Tym, którzy lubią słodkości polecamy dodatkowo śmietankowe wykończenie.

 

Święta w filiżance! Sprawdź, jak zrobić świąteczną kawę!

Zobacz: Pijesz kawę? Mamy dla Ciebie dobre wieści: kawa zapobiega rakowi!

jak-zrobic-swiateczna-kawe2

Dzień w kolorze pomarańczy

Starsi kawosze dobrze pamiętają czasy, w których cytrusy pojawiały się w polskich domach jedynie w okolicach Bożego Narodzenia, a o ich planowanych dostawach mówiło się w telewizji i radiu. Powszechnie dostępne dziś owoce sprawdzą się jako dodatek do rozgrzewającego świątecznego napoju! Pierwszy krok to zagotowanie wody z 3-4 goździkami. Gotowy napar należy wlać do wysokiej szklanki i uzupełnić kilkoma kroplami soku z pomarańczy. Całość najlepiej wykończy odrobina bitej śmietany i starta skórką cytrynowa lub pomarańczowa. Niech to będzie ameliowy „dzień w kolorze pomarańczy”!

 

Anyż dla koneserów

Anyżowy smak trafia jedynie w kulinarne gusta wyjątkowych koneserów. W połączeniu z laską wanilii z pewnością urzeknie jednak niejednego sceptyka, który wcześniej kręcił nosem na tę przyprawę.

Na początek zaparzamy podwójne espresso, do którego dodajemy ziarenka z jednej laski wanilii i jedną świeżo zmieloną gwiazdkę anyżu – podpowiada Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti Poland. – Jeżeli gustujemy w kawach słodkich, jako dodatku można użyć płaskiej łyżeczki naturalnego miodu – dodaje ekspert. Opcjonalnie wzbogacamy całość ze spienionym mlekiem, a wierzch pianki delikatnie posypujemy kakao.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (286 głosów, średnia: 4,59 z 5)
loading... zapisuję głos...