Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów? Przepis na pyszny sos ze świeżych warzyw!
Spaghetti to jedno z najkrócej przyrządzanych przez nas dań. Zwykle wybieramy je więc, gdy trzeba przygotować sycący obiad w błyskawicznym tempie. Wiele osób ucieka się wtedy do wykorzystania gotowego sosu w słoiczku albo sięga po passatę pomidorową, która pozwala na jego szybkie samodzielne ugotowanie. A gdyby tak pokusić się o mocno pomidorową, naturalną wersję sosu bez jakichkolwiek sztucznych dodatków? Spróbujcie sosu ze świeżych pomidorów, a nie będziecie chcieli wracać do półproduktów ani rozwodnionych passat!
Zastanawiasz się, jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów w wersji innej niż puszkowane? Marzy Ci się intensywnie aromatyczny dip, który zmieszasz z ulubionymi ziołami i mięsem, mając pewność, że podajesz rodzinie zdrowe danie? Przedstawiamy sprawdzony przepis na sos ze świeżych pomidorów, w którym się zakochasz!

źródło: www.unsplash.com (Jakub Kapusnak)
Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów? Przepis na pyszny sos ze świeżych warzyw!
Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów? Oto przepis!

www.unsplash.com (Heather Ford)
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- 5 ząbków czosnku (jeśli są duże, wystarczą 3),
- 2-3 cebule średniej wielkości,
- 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: zioła prowansalskie, liść laurowy, 2 ziela angielskie.
Przygotowanie:
- Obierz cebule, pokrój je w kosteczkę, posól i podsmaż na maśle lub oliwie na lekko złocisty kolor.
- Usuń zielone końce pomidorów. Na obu końcach każdego z nich zrób nożem krzyżyki, włóż do miski i polej wrzątkiem. Po kilku minutach obierz je ze skórki.
- Weź duży garnek i wstaw do niego durszlak. Następnie zgniataj nad nim w rękach pomidory, starając się, by wypłynął z nich cały sok. Jeśli tego nie zrobisz, sos wyjdzie bardzo wodnisty.
- Odciśnięte pomidory dorzuć do cebuli na patelni.
- Obierz czosnek, pokrój go w cienkie plasterki i dołóż do pomidorów z cebulą. Na tym etapie możesz dodać zioła, liść laurowy i ziele angielskie.
- Duś wszystkie składniki na małym ogniu bez pokrywki, mieszając i czekając aż reszta płynu odparuje.
- Na koniec dodaj sól i pieprz. Jeśli chcesz, by sos miał aksamitną konsystencję, możesz dodatkowo zmielić go w blenderze. Pamiętaj tylko, by zanim to zrobisz, usunąć z niego liść laurowy i kuleczki angielskiego ziela.
Smacznego!
Spaghetti to jedno z moich ulubionych i dań i często gości na moim stole.
Jestem zwolenniczką robienia własnoręcznie takich sosów. Pycha!
Dokładnie, domowe spaghetti to jest to 🙂
uwielbiam 🙂
Extra sos. Dzięki za przepis 🙂
Dziękuję za przepis. Uwielbiam pomidorowy sos do spaghetti oraz znam wiele przepisów na przyrządzenie. Tego jednak nie znałam oraz jeśli będę miała czas, to na dniach postaram się taki sosik przygotować.
Kiedyś kupowałam gotowe sosy do makaronu. Od jakiegoś czasu tego nie robię. Wolę zdecydowanie bardziej taki sos przygotować sobie samodzielnie. Ma o wiele lepszy aromat.
Super przepis. I domowy, bo kupowałam sosy. . Muszę wypróbować. Uwielbiam spaghetti.
Koniecznie muszę wypróbować. Uwielbiam spaghetti!