Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów? Przepis na pyszny sos ze świeżych warzyw!
Spaghetti to jedno z najkrócej przyrządzanych przez nas dań. Zwykle wybieramy je więc, gdy trzeba przygotować sycący obiad w błyskawicznym tempie. Wiele osób ucieka się wtedy do wykorzystania gotowego sosu w słoiczku albo sięga po passatę pomidorową, która pozwala na jego szybkie samodzielne ugotowanie. A gdyby tak pokusić się o mocno pomidorową, naturalną wersję sosu bez jakichkolwiek sztucznych dodatków? Spróbujcie sosu ze świeżych pomidorów, a nie będziecie chcieli wracać do półproduktów ani rozwodnionych passat!
Zastanawiasz się, jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów w wersji innej niż puszkowane? Marzy Ci się intensywnie aromatyczny dip, który zmieszasz z ulubionymi ziołami i mięsem, mając pewność, że podajesz rodzinie zdrowe danie? Przedstawiamy sprawdzony przepis na sos ze świeżych pomidorów, w którym się zakochasz!
Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów? Przepis na pyszny sos ze świeżych warzyw!
Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów? Oto przepis!
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- 5 ząbków czosnku (jeśli są duże, wystarczą 3),
- 2-3 cebule średniej wielkości,
- 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: zioła prowansalskie, liść laurowy, 2 ziela angielskie.
Przygotowanie:
- Obierz cebule, pokrój je w kosteczkę, posól i podsmaż na maśle lub oliwie na lekko złocisty kolor.
- Usuń zielone końce pomidorów. Na obu końcach każdego z nich zrób nożem krzyżyki, włóż do miski i polej wrzątkiem. Po kilku minutach obierz je ze skórki.
- Weź duży garnek i wstaw do niego durszlak. Następnie zgniataj nad nim w rękach pomidory, starając się, by wypłynął z nich cały sok. Jeśli tego nie zrobisz, sos wyjdzie bardzo wodnisty.
- Odciśnięte pomidory dorzuć do cebuli na patelni.
- Obierz czosnek, pokrój go w cienkie plasterki i dołóż do pomidorów z cebulą. Na tym etapie możesz dodać zioła, liść laurowy i ziele angielskie.
- Duś wszystkie składniki na małym ogniu bez pokrywki, mieszając i czekając aż reszta płynu odparuje.
- Na koniec dodaj sól i pieprz. Jeśli chcesz, by sos miał aksamitną konsystencję, możesz dodatkowo zmielić go w blenderze. Pamiętaj tylko, by zanim to zrobisz, usunąć z niego liść laurowy i kuleczki angielskiego ziela.
Smacznego!