Jak zrobić pyszny makaron mac and cheese?
Przygotuj danie w prawdziwie amerykańskim stylu! Makaron mac and cheese to przepyszne połączenie dużej ilości sera, rozpływającej się w ustach śmietanki oraz sycącego makaronu. Prosty, szybki, jednogarnkowy przepis, z którym poradzisz sobie nawet wtedy, kiedy nie gotujesz na co dzień. Wypróbuj już dziś!
Spis treści:
Makaron mac and cheese – składniki
Makaron mac and cheese to danie, które doskonale sprawdzi się wtedy, kiedy nie masz zbyt wiele wolnego czasu, a Twoja lodówka świeci pustkami. Do jego wykonania będziesz potrzebować jedynie:
- 1 opakowania WINIARY Pomysł na… Sycący makaron z ciągnącym serem,
- 200 g makaronu typu kolanka (możesz także wykorzystać dowolny makaron, który masz w swojej kuchni, np. penne lub spaghetti),
- 100 ml śmietanki 12%,
- 200 g sera żółtego (danie wyjątkowo dobrze smakuje ze serem cheddar).
Z wyżej wymienionych składników przygotujesz 4 porcje makaronu mac and cheese.
Jak przygotować makaron mac and cheese?
Wykonanie makaronu mac and cheese rozpocznij od przygotowania sosu. W tym celu dokładnie wymieszaj 700 ml ziemnej wody z 100 ml śmietanki 12% i dodaj opakowanie WINIARY Pomysł na… Sycący makaron z ciągnącym się serem. Całość ponownie wymieszaj. Wlej na głęboką patelnię i zagotuj.
Na patelnię z gotującym się sosem wsyp 200 g makaronu. Gotuj całość tyle minut, ile wskazuje instrukcja na opakowaniu makaronu. Mieszaj od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia i tworzenia się grudek.
W międzyczasie zetrzyj ser na tarce na niewielkich oczkach. Kiedy makaron się ugotuje, wsyp go na patelnię i całość wymieszaj. Poczekaj, aż ser się roztopi i zdejmij patelnię z gazu. Makaron mac and cheese jest gotowy!
Gotowe danie wyłóż na talerz. Postaraj się utworzyć z niego gniazdo, dzięki czemu nie tylko będzie doskonale smakować, ale także prezentować się wyjątkowo apetycznie.
Makaron mac and cheese zapiekany w piekarniku
Alternatywnie możesz także przygotować makaron mac and cheese w piekarniku. W tej wersji unikniesz mieszania oraz pilnowania dania na ogniu, dzięki czemu będzie ono jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu. Wystarczy, że ułożysz 200 g makaronu w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalejesz go mieszanką wody, śmietanki 12% i opakowanie WINIARY Pomysłu na… Sycący makaron z ciągnącym się serem. Następnie włóż całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 35-40 minut. Po tym czasie wyciągnij danie, posyp tartym serem i zapiekaj przez dodatkowe 5 minut. Danie jest gotowe, możesz podawać!
Z czym podawać makaron mac and cheese?
Makaron mac and cheese doskonale smakuje ze świeżym szczypiorkiem. Do 4 porcji dania idealnie nada się jeden pęczek. Wystarczy, że dokładnie go umyjesz, osuszysz, posiekasz na drobne kawałki i posypiesz potrawę, kiedy już znajdzie się na talerzu. Świetnym rozwiązaniem jest także urozmaicenie dania prażoną cebulką.
Makaron mac and cheese – na jakie okazje?
Makaron mac and cheese to danie, które przede wszystkim świetnie sprawdza się w jadłospisie zabieganych osób. Jego przygotowanie zajmie Ci mniej niż 20 min (nie licząc czasu potrzebnego na pieczenie w piekarniku). Dodatkowo bez problemu weźmiesz go do lunchboxa na wynos i podgrzejesz w pracy w mikrofali. Będzie również świetną opcją na szybki obiad lub kolację.
Makaron mac and cheese jest na tyle uniwersalnym daniem, że możesz podać go swoim gościom! Odpowiednio ułożony na talerzu, posypany świeżym szczypiorkiem i prażoną cebulką, zrobi wrażenie nawet na tych najbardziej wymagających. Idealnie sprawdzi się podczas wieczoru ze znajomymi, kolacji w gronie rodzinnym czy podczas uroczystości, np. urodzin. Zaskocz bliskich smakiem makaronu mac and cheese i zaserwuj im pyszne danie w iście amerykańskim stylu.
Tekst sponsorowany