Jak zrobić podpiwek domowym sposobem i dlaczego warto go pić?

Podpiwek to naturalnie fermentowany napój chłodzący, który idealnie sprawdza się w letnie dni. Bardzo łatwo przygotować go w domu! Jak zrobić podpiwek domowym sposobem i dlaczego warto go pić? Podpowiadamy!

Podpiwek produkowany jest z mąki słodowej, palonego jęczmienia, drożdży, niewielkiej ilości cukru i chmielu. Ewentualnie dodaje się do niego kwas cytrynowy lub mlekowy. Traktowany jest jako napój pośledni, nieco przypomina piwo i kwas chlebowy. Dawniej był bardzo popularny na wsiach, wyrabiano go szczególnie w czasie żniw. Dziś czasem trudno jest nawet kupić składniki, do jego przygotowania. Jak zrobić podpiwek domowym sposobem i dlaczego warto go pić? Sprawdźcie – zapraszamy do lektury!

Jak zrobić podpiwek domowym sposobem i dlaczego warto go pić?

pixabay.com

Ulubione napoje naszych babek na orzeźwiające napoje. Smaczne i tanie!

Ulubione napoje naszych babek na orzeźwiające napoje. Smaczne i tanie!

Oto zapomniane przepisy na domowe napoje orzeźwiające! Te napitki są tanie, smaczne i zdrowe. Dawniej królowały na polskich stołach, dziś niesłusznie o nich zapominamy. Czy znacie mazgran albo kruszon? Jeśli nie, koniecznie przeczytajcie ten artykuł!

Jak zrobić podpiwek domowym sposobem i dlaczego warto go pić: Przepis

Podpiwek przed laty nazywany był „polską colą”. Później o nim zapomniano, ale dziś powoli odzyskuje popularność. Nic dziwnego! Nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale też dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych! Jak zrobić podpiwek domowym sposobem i dlaczego warto go pić? Sprawdźcie! Oto przepis!

Składniki: 8 łyżek kawy zbożowej, 8 łyżek szyszek chmielu, 200 g cukru, 2 gramy drożdży, sok z połówki małej cytryny

Przygotowanie: Zagotować w dużym garze 5 litrów wody. Doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się wody dodać 8 łyżek kawy i tyle samo chmielu. Gotować ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania pianka w większości zniknie. Po wyłączeniu kuchenki, poczekać, aż napój się ostudzi do temperatury ciała. Odlać szklankę płynu i dodać do niej 2 gramy drożdży. Następnie dokładnie je rozpuścić, wlać znów do gara. Dodać cukier oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przecedzić płyn przez gęste sitko do innego garnka lub miski. Rozlać do butelek plastikowych, do ok. ¾ wysokości, ścisnąć. Zostawić dobrze zakręcone na dobę, w miejscu, które nie jest narażone na bezpośrednie działanie słońca. Po upływie doby upuścić delikatnie powietrze i ścisnąć butelki. Pozostawić do dalszej fermentacji na kolejne 3-4 doby, najlepiej w miejscu chłodniejszym niż przy pierwszych 24 h.  Przed spożyciem butelki  schłodzić w lodówce. Napój należy wypić w ciągu kilku dni.

Ew. można kupić gotową mieszankę do przygotowania orzeźwiającego napoju.

Jak zrobić podpiwek domowym sposobem i dlaczego warto go pić?

pixabay.com

Dlaczego warto pić podpiwek: właściwości

Napój ma ciemny miodowy kolor i słodki smak z nutą goryczki, jest lekko gazowany. Zawiera niewielką ilość alkoholu (ok. 0,5%). Podpiwek domowy wytwarzany jest zgodnie z tradycyjną recepturą, z naturalnych składników, bez konserwantów czy sztucznych dodatków. Napój jest bogaty w witaminy (szczególnie B i H), przeciwutleniacze (kwas pantotenowy, kwas foliowy) minerały (cynk, selen, chrom).

Wykazuje właściwości prebiotyczne i probiotyczne. Wspomaga układ odpornościowy, poprawia nastrój, zwiększa odporność na stres, wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Napój działa też odmładzająco i minimalizuje syndrom metaboliczny. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Podpiwek stanowi zdrowy odpowiednik napoju izotonicznego.

Podpiwek świetnie sprawdzi się na pikniku, spacerze, spotkaniu ze znajomymi, czy po wyczerpującym treningu.

Domowa lemoniada – hit na lato! 7 pomysłów jak zrobić domową lemoniadę

Domowa lemoniada – hit na lato! 7 pomysłów jak zrobić domową lemoniadę

Domowa lemoniada to najlepszy i zdrowy napój na upały. Dawniej była ona nazywana „perskim sorbetem” i podobno stosowano ją jako domowe lekarstwo. Nic dziwnego, bo ten napój nie tylko świetnie smakuje, orzeźwia, ale jest też bombą witamin oraz mikroelementów! Oto kilka przepisów na zdrową lemoniadę, którą przyrządzisz w domu!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (261 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  4 lipca 2018 10:45

    Kiedyś podpiwek w domu robiło się bardzo często.

    Odpowiedz
  2. Angelika  17 listopada 2018 19:29

    Czy to to samo co kwas chlebowy ?

    Odpowiedz
  3. Angelika  24 lutego 2020 13:49

    Pyszne 🙂

    Odpowiedz
  4. Mercedes  28 sierpnia 2021 23:46

    Wspaniały smak i wspomnienia…moja kochana mama to uwielbiałem jak robi…

    Odpowiedz
  5. gizela  18 listopada 2021 20:36

    Wspaniały smak na upalne dni.Co roku sąsiad częstuje mnie takim pysznym napojem

    Odpowiedz
  6. Alicja  20 sierpnia 2022 08:09

    Robię go w tym roku co tydzien. Dodaje kawę Inkę, bo szybciej i jest smaczniejszy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany