Jak zrobić podpiwek domowym sposobem i dlaczego warto go pić?
Podpiwek to naturalnie fermentowany napój chłodzący, który idealnie sprawdza się w letnie dni. Bardzo łatwo przygotować go w domu! Jak zrobić podpiwek domowym sposobem i dlaczego warto go pić? Podpowiadamy!
Podpiwek produkowany jest z mąki słodowej, palonego jęczmienia, drożdży, niewielkiej ilości cukru i chmielu. Ewentualnie dodaje się do niego kwas cytrynowy lub mlekowy. Traktowany jest jako napój pośledni, nieco przypomina piwo i kwas chlebowy. Dawniej był bardzo popularny na wsiach, wyrabiano go szczególnie w czasie żniw. Dziś czasem trudno jest nawet kupić składniki, do jego przygotowania. Jak zrobić podpiwek domowym sposobem i dlaczego warto go pić? Sprawdźcie – zapraszamy do lektury!
Jak zrobić podpiwek domowym sposobem i dlaczego warto go pić: Przepis
Podpiwek przed laty nazywany był „polską colą”. Później o nim zapomniano, ale dziś powoli odzyskuje popularność. Nic dziwnego! Nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale też dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych! Jak zrobić podpiwek domowym sposobem i dlaczego warto go pić? Sprawdźcie! Oto przepis!
Składniki: 8 łyżek kawy zbożowej, 8 łyżek szyszek chmielu, 200 g cukru, 2 gramy drożdży, sok z połówki małej cytryny
Przygotowanie: Zagotować w dużym garze 5 litrów wody. Doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się wody dodać 8 łyżek kawy i tyle samo chmielu. Gotować ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania pianka w większości zniknie. Po wyłączeniu kuchenki, poczekać, aż napój się ostudzi do temperatury ciała. Odlać szklankę płynu i dodać do niej 2 gramy drożdży. Następnie dokładnie je rozpuścić, wlać znów do gara. Dodać cukier oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przecedzić płyn przez gęste sitko do innego garnka lub miski. Rozlać do butelek plastikowych, do ok. ¾ wysokości, ścisnąć. Zostawić dobrze zakręcone na dobę, w miejscu, które nie jest narażone na bezpośrednie działanie słońca. Po upływie doby upuścić delikatnie powietrze i ścisnąć butelki. Pozostawić do dalszej fermentacji na kolejne 3-4 doby, najlepiej w miejscu chłodniejszym niż przy pierwszych 24 h. Przed spożyciem butelki schłodzić w lodówce. Napój należy wypić w ciągu kilku dni.
Ew. można kupić gotową mieszankę do przygotowania orzeźwiającego napoju.
Dlaczego warto pić podpiwek: właściwości
Napój ma ciemny miodowy kolor i słodki smak z nutą goryczki, jest lekko gazowany. Zawiera niewielką ilość alkoholu (ok. 0,5%). Podpiwek domowy wytwarzany jest zgodnie z tradycyjną recepturą, z naturalnych składników, bez konserwantów czy sztucznych dodatków. Napój jest bogaty w witaminy (szczególnie B i H), przeciwutleniacze (kwas pantotenowy, kwas foliowy) minerały (cynk, selen, chrom).
Wykazuje właściwości prebiotyczne i probiotyczne. Wspomaga układ odpornościowy, poprawia nastrój, zwiększa odporność na stres, wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Napój działa też odmładzająco i minimalizuje syndrom metaboliczny. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Podpiwek stanowi zdrowy odpowiednik napoju izotonicznego.
Podpiwek świetnie sprawdzi się na pikniku, spacerze, spotkaniu ze znajomymi, czy po wyczerpującym treningu.