Jak zrobić mango lassi? Przepisy na orzeźwiający napój z odrobiną słońca!
Mango lassi to orzeźwiający napój, który pochodzi z okolic Indii, Nepalu i Pakistanu. Koktajl świetnie sprawdza się w gorące dni. Jak go zrobić?
Spis treści:
Mango lassi nie tylko pięknie się prezentuje, ale też świetnie smakuje i doskonale gasi pragnienie. Zimny, słodki napój w kolorze słońca to jedno z najciekawszych orientalnych smoothie. Egzotyczny koktajl o wspaniałym zapachu i smaku mango doskonale sprawdzi się jako śniadanie lub deser. Jak go przygotować? Oto kilka przepisów!
Mango lassi: czym jest i jakie ma właściwości?
Lassi to popularny koktajl w krajach azjatyckich. Nazwa pochodzi od dawnego ajurwedyjskiego napoju. Oznacza koktajl na bazie jogurtu/ mleka/ śmietany, a także wody i przypraw. Często jego głównym składnikiem są owoce. Napój może wstępować w wariancie słodkim lub słonym. W wersji wytrawnej, z dodatkiem soli, polecany jest osobom, mającym kłopoty z trawieniem i niskim ciśnieniem. Z kolei na słodko, zaleca się go osobom narażonym na stres oraz aktywnym fizycznie.
Według znawców Ajurwedy, napój doskonale wpływa na ludzki organizm. Dostarcza mu wielu składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, a także doskonale pobudza ciało oraz umysł, wspiera układ pokarmowy, przyspiesza wzrost masy mięśniowej, jak również dba o kości, zęby.
Największą popularnością wśród tego typu napojów cieszy się lassi z mango. Wszystko dlatego, że jest słodkie, sycące, skutecznie gasi pragnienie i dobrze działa nie tylko na nasze zdrowie, ale też urodę! Mango lassi może być spożywane jako śniadanie, po jedzeniu – na poprawienie trawienia lub jako orzeźwiający deser.
Mango lassi: jak zrobić?
Mango lassi jest orzeźwiający, kremowy i owocowy. Można go przyrządzić na kilka sposobów, w zależności od indywidualnych preferencji. Oto 3 przepisy!
Mango lassi indyjskie
Składniki: 1 mango, 200 ml gęstego jogurtu, 25 ml miodu płynnego, 150 ml zimnej wody, szczypta mielonego kardamonu
Przygotowanie: Mango obrać, usunąć pestki. Owoc pokroić w grubą kostkę i wrzucić do blendera. Dodać jogurt, miód, wodę i kardamon. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Podawać schłodzone.
Mango lassi bez cukru
Składniki: 1 mango, 100 ml wody mineralnej, 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie: Mango obrać, pokroić w grubą kostkę i umieścić w wysokim naczyniu. Do naczynia wlać wodę oraz jogurt. Zbledować całość. Schłodzić w lodówce. Podawać udekorowane jedalnymi kwiatami, np. nagietka.
Mango lassi wegańskie
Składniki: 1 mango, 300 ml mleka kokosowego lub jogurtu sojowego
Przygotowanie: Mango obrać, pokroić w grubą kostkę i umieścić w wysokim naczyniu. Dodać mleka i zmiksować na jednolitą masę. W razie potrzeby, napój można rozrzedzić wodą. Schłodzić, podawać w wysokich szklankach.