Jak zrobić lody w domu – przepis na lody bakaliowe

Jak zrobić lody w domu

Podpowiadamy, jak zrobić lody w domu. Nie jest to trudne – a warto! Otrzymamy świeże lody bez konserwantów czy dodatków smakowych.

Składniki:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka migdałów łuskanych Bakalland
  • 1 łyżka orzechów włoskich Chandler Bakalland (delikatnie pokruszonych)
  • 3 suszone morele Bakalland
  • 1 łyżka posiekanych rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej Bakalland
  • 1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka startej czekolady deserowej
  • Ulubione bakalie Bakalland do ozdobienia gotowych porcji, np.: pistacje, migdał w płatkach bądź żurawina

Jak zrobić lody w domu – Sposób wykonania: 

Śmietankę ubijamy na sztywno – to bardzo ważne, żeby masa śmietanowa nie była lejąca, ale gęsta i bardzo dobrze ubita. Jajko z żółtkami ucieramy z cukrem i powoli łączymy z ubitą wcześniej śmietaną. Powstałą masę dzielimy na cztery, równe części. Wedle uznania łączymy z przygotowanymi bakaliami – jedną z orzechami i migdałami, drugą z morelami i rodzynkami, trzecią ze startą czekoladą i skórką pomarańczową, a czwartą z kawą rozpuszczoną w małej ilości wody. Tak przygotowane lody zamrażamy. Powinny postać w zamrażarce kilka godzin. Lody nakładamy do pucharków i ozdabiamy ulubionymi bakaliami.

Zobacz także: Przepis na domowe lody dla ochłody

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (181 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  4 lipca 2015 11:50

    Fajne bo zimne,a dziś taki upał!!!!

    Odpowiedz
  2. Agnieszka  4 lipca 2015 12:38

    Trzeba wypróbować

    Odpowiedz
  3. martucha180  4 lipca 2015 15:21

    Już samo czytanie przepisu spowodowało u mnie wielką ochotę na lody!

    Odpowiedz
  4. macierzanka  4 lipca 2015 17:34

    Nie robiłam takich lodów ,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  5. bbo  4 lipca 2015 19:49

    A spróbujcie zwykły cukier zastąpić trzcinowym. Palce lizać.

    Odpowiedz
  6. Justyna  5 lipca 2015 12:53

    Muszą być pyszne 🙂

    Odpowiedz
  7. scrabble  5 lipca 2015 13:59

    Nie takie trudne w wykonaniu, dobry pomysł.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  5 lipca 2015 15:46

    idealne na dzisiejszy upał 🙂

    Odpowiedz
  9. IwonaLFC  5 lipca 2015 21:08

    Ja tam robię najbanalniejsze „lody” pod słońcem, czyli blenduję zamrożone wcześniej owoce, mieszam je z jogurtem naturalnym i ponownie chwilę mrożę 🙂

    Odpowiedz
  10. Kmakolagwa  6 lipca 2015 12:23

    Bardzo fajny przepis. warty uwagi.

    Odpowiedz
  11. Marlena  30 lipca 2015 12:16

    Lody Lody Lody ! Zawsze pod ręką muszą być 🙂

    Odpowiedz
  12. Agnieszka  8 października 2015 15:58

    Przepis genialny, szczególnie że uwielbiam bakalie!

    Odpowiedz
  13. blogujemytestujemy  24 czerwca 2016 09:47

    Muszę wypróbować ten przepis,nigdy sama lodów nie robiłam,być może dla tego,że szybciej jest iść do sklepu i kupić gotowe lody,te robione samemu zapewne są inne w smaku.
    A czy ktoś już robił lody z tego przepisu?

    Odpowiedz
  14. sandra  10 sierpnia 2016 21:27

    Nigdy nie robiłam lodów, chętnie spróbuję

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany