Jak zrobić lody w domu – przepis na lody bakaliowe

Jak zrobić lody w domu

Podpowiadamy, jak zrobić lody w domu. Nie jest to trudne – a warto! Otrzymamy świeże lody bez konserwantów czy dodatków smakowych.

Składniki:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka migdałów łuskanych Bakalland
  • 1 łyżka orzechów włoskich Chandler Bakalland (delikatnie pokruszonych)
  • 3 suszone morele Bakalland
  • 1 łyżka posiekanych rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej Bakalland
  • 1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka startej czekolady deserowej
  • Ulubione bakalie Bakalland do ozdobienia gotowych porcji, np.: pistacje, migdał w płatkach bądź żurawina

Jak zrobić lody w domu – Sposób wykonania: 

Śmietankę ubijamy na sztywno – to bardzo ważne, żeby masa śmietanowa nie była lejąca, ale gęsta i bardzo dobrze ubita. Jajko z żółtkami ucieramy z cukrem i powoli łączymy z ubitą wcześniej śmietaną. Powstałą masę dzielimy na cztery, równe części. Wedle uznania łączymy z przygotowanymi bakaliami – jedną z orzechami i migdałami, drugą z morelami i rodzynkami, trzecią ze startą czekoladą i skórką pomarańczową, a czwartą z kawą rozpuszczoną w małej ilości wody. Tak przygotowane lody zamrażamy. Powinny postać w zamrażarce kilka godzin. Lody nakładamy do pucharków i ozdabiamy ulubionymi bakaliami.

Zobacz także: Przepis na domowe lody dla ochłody

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (233 głosów, średnia: 4,65 z 5)
loading... zapisuję głos...