Jak zrobić lody w domu – przepis na lody bakaliowe
Podpowiadamy, jak zrobić lody w domu. Nie jest to trudne – a warto! Otrzymamy świeże lody bez konserwantów czy dodatków smakowych.
Składniki:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka migdałów łuskanych Bakalland
- 1 łyżka orzechów włoskich Chandler Bakalland (delikatnie pokruszonych)
- 3 suszone morele Bakalland
- 1 łyżka posiekanych rodzynek bursztynowych Bakalland
- 1 łyżka skórki pomarańczowej Bakalland
- 1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka startej czekolady deserowej
- Ulubione bakalie Bakalland do ozdobienia gotowych porcji, np.: pistacje, migdał w płatkach bądź żurawina
Jak zrobić lody w domu – Sposób wykonania:
Śmietankę ubijamy na sztywno – to bardzo ważne, żeby masa śmietanowa nie była lejąca, ale gęsta i bardzo dobrze ubita. Jajko z żółtkami ucieramy z cukrem i powoli łączymy z ubitą wcześniej śmietaną. Powstałą masę dzielimy na cztery, równe części. Wedle uznania łączymy z przygotowanymi bakaliami – jedną z orzechami i migdałami, drugą z morelami i rodzynkami, trzecią ze startą czekoladą i skórką pomarańczową, a czwartą z kawą rozpuszczoną w małej ilości wody. Tak przygotowane lody zamrażamy. Powinny postać w zamrażarce kilka godzin. Lody nakładamy do pucharków i ozdabiamy ulubionymi bakaliami.
Zobacz także: Przepis na domowe lody dla ochłody