Jak zrobić kawę mrożoną – 7 wyjątkowych przepisów
Nie wiesz jak zrobić kawę mrożoną o oryginalnym smaku, do którego będziesz chciał wracać każdego lata? Oto unikalne a jednocześnie proste przepisy na mrożoną kawę. Od bogatych, deserowych drinków, stawiających wysmakowaną „kropkę nad i” po obiedzie, po schłodzone, wykwintne koktajle kawowe, idealne na letnie przyjęcie. My już szykujemy się do ich przyrządzenia, a Wy?
Zobacz także inne przepisy na kawę mrożoną: Mrożona kawa z mlekiem sojowym i chrupiącymi puffingowanymi owocami mango
1. Jak zrobić kawę mrożoną – Włoska, migdałowa, mrożona kawa
Caffè alla Salentina jest orzeźwiającym napojem bazującym na kawie i mleku migdałowym. Ważne aby pamiętać, że jej przygotowanie rozpoczyna się już parę godzin przed spożyciem, bowiem mleko użyte do przygotowania migdałowych kostek musi się wcześniej zamrozić.
SKŁADNIKI na jedną porcję:
- 50 ml espresso lub kawy mocha
- 300 ml wody
- 100 g syropu mleka migdałowego
PRZYGOTOWANIE
Przygotuj espresso lub kawę mocha.
Umieść w wysokiej szklance 6/7 kostek migdałowego mleka.
Wlej do szklanki gorącą kawę, bez dosładzania.
Podawaj ze słomką.
Lodowe kostki migdałowego mleka:
Rozcieńcz syrop mleka migdałowego z zimną wodą.
Napój wlej do tacy, w której przygotowuje się kostki lodu.
Umieść w zamrażarce na co najmniej 3 godziny.
A może szukasz także przepisów na orzeźwiające napoje na bazie herbaty? Znajdziesz je w tej publikacji:
2. Jak zrobić kawę mrożoną – Mrożone espresso
Caffè shakerato to doskonale orzeźwiający i kremowy napój, który można pić o dowolnej porze dnia.
SKŁADNIKI na jedną porcję:
- 1 espresso lungo
- Kostki lodu
- Cukier
PRZYGOTOWANIE
W mikserze umieść 6/7 kostek lodu i pół łyżeczki cukru (jeśli zwykle słodzisz kawę). Przygotuj espresso lungo i dodaj do lodu.
Zamknij mikser i miksuj przez 10/15 sekund.
Napój do szklanki przelej przez sitko.
3. Jak zrobić kawę mrożoną – Espresso Martini
Kawowy koktajl pełen elegancji. Londyn, rok 1984…. Znany model wchodzi do baru i prosi o pobudzający napój – podano mu Espresso Martini.
To jedna z historii Lavazzy i przepisów na nowo odkrytych w Lavazza Training Centre – dzięki dodaniu Frangelico, tradycyjnego, piemonckiego likieru, może stać się najlepszym drinkiem wakacji.
SKŁADNIKI na jedną porcję:
- Filiżanka kawy
- 30ml wódki
- 30ml likieru Frangelico
- 6 kostek lodu
- 5g cukru
- ½ czekolady Gianduiotto
PRZYGOTOWANIE
Przygotuj espresso, dodając do niego odrobinę cukru.W mikserze umieść lód, posłodzoną kawę, likier Frangelico, po czym dobrze zmiksuj. Przelej całą zawartość do kieliszka Martini.
KOMPOZYCJA
Złam kawałek czekolady Gianduiotto na pół, a następnie umieść ją na brzegu kieliszka. Napój możesz również udekorować z wierzchu kilkoma ziarnami kawy.
4. Jak zrobić kawę mrożoną – Mrożone espresso na wieczór
Caffè shakerato wzbogacone o klasyczny, włoski likier, jest przyjemną alternatywą dla koktajli i poobiednich drinków. Teraz nawet zwykły wieczór w domu może stać się wyjątkową okazją.
SKŁADNIKI na jedną porcję:
- 1 espresso lungo
- Kostki lodu
- Likier Amaretto
- Cukier
- Śmietanka
- Gorzkie kakao w proszku
PRZYGOTOWANIE
Umieść w mikserze 6/7 kostek lodu i łyżeczkę cukru.
Dodaj łyżkę likieru Amaretto oraz espresso lungo.
Zamknij szczelnie mikser i miksuj przez 10-15 sekund.
Wlej napój do szklanki przez sitko.
Rozprowadź na wierzchu cienką warstwę lekko ubitej śmietanki.
Całość posyp gorzkim kakao w proszku.
5. Jak zrobić kawę mrożoną – Sycylijskie kremowe espress
Nowe, kremowe spojrzenie na sycylijską specjalność. Przepyszne, wakacyjne espresso z granitą i kremem z ricotty – łączy w sobie wyrazistość kawy z subtelnością smaku kremu.
SKŁADNIKI na 4 porcję:
- 500 ml kawy
- 100 g cukru
- 50 ml wody
- ½ laski wanilii
- 125 g serka ricotta
- 25 g cukru pudru
- 4 “kromki” słodkiej bułeczki typu brioche
PRZYGOTOWANIE
Granita:
Zaparz kawę. Do garnuszka wsyp cukier, dodaj pół laski wanilii, zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj kawę, przelej do miski i wstaw do zamrażarki.
Co pół godziny wyjmuj z lodówki i mieszaj, do momentu aż kawa będzie zmrożona.
Krem z ricotty i tosty z brioche:
Ubij serek ricotta z cukrem pudrem, do momentu aż konsystencja kremu będzie płynna i wstaw do lodówki. Cienko pokrojone „kromki” bułeczki brioche opiecz
w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180°C.
KOMPOZYCJA
Espresso granite podawaj w szklance. Na wierzchu połóż krem z serka ricotta
i tostu z bułeczki brioche.
6. Odwrócona irlandzka kawa
Kawa mrożona, która „rozgrzeje” cię od stop do głów.
Aksamitnie delikatny krem z charakterystycznym aromatem irlandzkiej whisky skomponowanym zi prawdziwie włoską kawą. Idealny przepis na chłodne dni.
SKŁADNIKI na 5 porcji:
- 250ml mleka
- 300g śmietanki kremówki
- 100ml irlandzkiej whisky
- 100g cukru
- 9g arkusza żelatyny
PRRZYGOTOWANIE
Do małego garnka wlej mleko i śmietankę, dosyp cukier i gotuj na małym ogniu.
Chwilę przed zagotowaniem się kremu, do pojemnika z zimną wodą włóż arkusz żelatyny, aby namoknął przez około 2 minuty. Kiedy krem zacznie się gotować, wyżmij żelatynę i dodaj do garnka. Powoli mieszaj, po czym zdejmij z palnika.
Dolewaj whisky jednocześnie mieszając. Do każdej ze szklanek wlej około 100 g mieszanki i wstaw do lodówki na około dobę. Zaparz kawę i polej ją na przygotowany wcześniej krem. Odwrócona irlandzka kawa jest gotowa do podania.
KROPKA NAD “I” Czemu nie dodać do koktajlu słomki, tak aby kawa wyglądała jeszcze bardziej kusząco?
7. Mrożona Mocha
Klasyczne i niezawodnie pyszne połączeniem bitej śmietany i czekolady, zmieszanych ze smakiem kawy, gwarantuje otrzymanie wyjątkowo bogatego
w smaku, a równocześnie orzeźwiającego napoju
SKŁADNIKI na jedną porcję:
- 50 ml kawy
- 50 ml zimnej czekolady
- Bita śmietana
- 6/7 kostek lodu
- 1 l mleka
- 175 g cukru
- 140 g kakao w proszku
PRZYGOTOWANIE
Zaparz kawę. Do szklanki wrzuć kostki lodu i polej je zimną czekoladą wymieszaną z 50 ml mleka. Dolej kawę oraz dodaj na wierzchu bitą śmietanę
Gorąca czekolada
Ugotuj litr mleka. Dodaj kakao wymieszane z cukrem.
Zmniejsz ogień pod gotującym się mlekiem
Odstaw na 10 minut lub dłużej w zależności od oczekiwanej konsystencji napoju Poczekaj do ostygnięcia.