Jak zrobić karmelowy popcorn?
19 stycznia przypada dzień popularnej kinowej przekąski bez której wielu z nas nie wyobraża sobie filmowego seansu. Popcorn, bo o nim mowa to przysmak serwowany obecnie na szereg różnych sposobów. Zmienia się więc nie tylko jego smak, ale także kolor, a to sprawia, że dzieci sięgają po niego jeszcze chętniej. Dziś podpowiemy Wam jak w prosty sposób przygotować karmelowy popcorn!
Spis treści:
Domowy popcorn – lepszy niż sklepowy?
Decydując się zrobić domowy popcorn warto zrobić to od podstaw. Gotowe mieszanki dostępne na rynku mają w swoim składzie spore ilości soli, która nie jest zdrowa. Przyrządzając przekąskę w domu mamy pewność, że zrobimy to „po swojemu” i dodamy rozsądną jej proporcję lub nawet z nie całkowicie zrezygnujemy. Wystarczy kupić surowe ziarna kukurydzy i całość przyrządzić w garnku lub na patelni. Pierwszym krokiem będzie ich uprażenie. W tym celu należy wlać do garnka odpowiednią ilość tłuszczu, a następnie wrzucić ziarenka i przykryć pokrywką. Kiedy zaczną charakterystycznie „strzelać” oznacza to, że popcorn jest gotowy. Dopiero w kolejnym kroku będziemy mogli dodać słodką karmelową glazurę.
Jak zrobić popcorn karmelowy na patelni?
Karmelowy popcorn to smak, który ma szansę na stałe zastąpić standardowy, czyli w podstawowej wersji. Jest słodki, jednak też lekko słonawy, więc taka propozycja podania z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym. Dobra wiadomość jest taka, że można go zrobić w domu…i to w bardzo prosty sposób!
Składniki:
250 g ziarenek kukurydzy
pół kostki masła (ok. 100 g)
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
½ łyżeczki soli
szczypta soli oczyszczonej
olej
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej i upraż ziarenka wraz z solą.
- W małym garnku podgrzej cukier aż nabierze złoto-brązowego koloru.
- Zdejmij cukier z ognia, a następnie dodaj do niego miękkie masło, miód i sodę oczyszczoną. Całość wymieszaj na gładką masę.
- Dodaj słodką masę do uprażonego wcześniej popcornu i dobrze wymieszaj.
- Aby popcorn się nie zlepił, porozdzielaj go i ułóż na papierze do pieczenia.
- Pozostaw do wystygnięcia.
Jak zrobić karmelowy popcorn w mikrofali?
W jeszcze prosty sposób można przygotować popcorn w mikrofali. Wystarczy umieścić ziarenka w torebce śniadaniowej i dobrze są związać. Alternatywnie można użyć także woreczek strunowy. Pamiętajmy jednak, że musi w niej być sporo miejsca, bo ziarenka zaczną szybko pęcznieć. Popcorn zwykle jest gotowy w 2-3 minuty. Po jego wyjęciu, aby nadać mu karmelowy smak należy go polać jeszcze gorącą polewą, ostrożnie wymieszać i pozostawić do wyschnięcia.