Jak zrobić drożdże? Łatwy przepis na składnik, którego brakuje w sklepach od wielu dni
Robiąc zapasy na okoliczność epidemii, Polacy dosłownie rzucili się na drożdże, wykupując zarówno te świeże, jak i sproszkowane wspomagacze domowych wypieków. Odtąd zdeklarowani „pizzatarianie” i miłośnicy gorących bułeczek łapią się za głowę przy okazji każdej wizyty w sklepie, gdyż półki, na których zwykle znajdowali je w markecie, nadal świecą pustkami. Ma szczęście przy odrobinie cierpliwości drożdże da się wyprodukować samodzielnie w domu i to naprawdę łatwo. Mamy dla Was krótki przepis z zaledwie trzech składników!
Jeśli zastanawiałaś się, jak zrobić drożdże w domowych warunkach, ale przy głębszym zastanowieniu zadanie to wydawało Ci się abstrakcją, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: to łatwiejsze niż myślisz! Wystarczą trzy banalne składniki, które bez problemu znajdziesz w swojej kuchni, kilka drobnych działań i… czas. Sprawdź poniższą recepturę, by przekonać się, jak w kilku krokach otrzymać naturalne drożdże!
Jak zrobić drożdże? Łatwy przepis na składnik, którego brakuje w sklepach od wielu dni
Drożdże przez lata należały do gamy produktów, które z łatwością można dostać w każdym, nawet niewielkim osiedlowym sklepie. Przyzwyczailiśmy się więc kupować je bezpośrednio przed planowanymi wypiekami. Tym bardziej, że wiele bazujących na nim wyrobów, takich jak pszenny chleb, bułeczki, a nawet spody do pizzy kupowaliśmy w gotowej postaci. Teraz, w związku z szalejącą epidemią koronawirusa i ograniczeniem wyjść na zakupy do absolutnego minimum, zostaliśmy zmuszeni do wypiekania wielu produktów samodzielnie. Jednocześnie jednak w sklepach brakuje drożdży, a hurtownie, a nawet producenci nie są w stanie uzupełniać braków na bieżąco. Postanowiliśmy więc zaproponować Wam łatwy przepis z zeszytów naszych babć, które potrafiły poradzić sobie w każdej sytuacji. Weźmy z nich przykład, tworząc „brakujące ogniwo” w naszej kuchni z tego, co mamy pod ręką!
Przepis na drożdże:
Składniki:
- dwa ziemniaki,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka jasnego piwa.
Sposób przygotowania:
Obierz ziemniaki, ugotuj je, a następnie rozgnieć na miazgę. Dodaj do nich łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Następnie polej całość łyżeczką jasnego piwa i jeszcze raz przemieszaj. Przełóż mieszankę do niewielkiego naczynia, przykryj je i odstaw w miejscu, gdzie zachowa temperaturę pokojową. Odczekaj kilka dni, a otrzymasz domowe drożdże, gotowe do użycia w taki sam sposób, w jaki wykorzystujesz świeże drożdże ze sklepu.