Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia?

Jak często zdarza Ci się wyrzucać jedzenie? Zbyt często? Średnio spędzamy 3 godziny tygodniowo na zakupach, jednoczenie rocznie wyrzucamy równowartość 2 tysięcy złotych do kosza! Dowiedz się jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia poprzez jego prawidłowe przechowywanie oraz planowanie zakupów!                

fruits-601742_640

Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia? – Ile i co wyrzucamy?

Problem z marnowaniem jedzenia dotyczy prawie każdego z nas. W statystycznym domu Europejczyka wyrzuca się aż 20-30% zakupionego jedzenia. Co oznacza, że w Europie, w skali roku, marnuje się około 89 milionów ton żywności, z czego aż 9 milionów tylko w Polsce. Za główną przyczynę tak dużej skali tego problemu uważa się przede wszystkim złe nawyki zakupowe (takie jak kupowanie zbyt dużej ilości produktów) i niezwracanie uwagi na termin przydatności do spożycia, a w domach nierzadko przechowujemy jedzenie w sposób dla niego niewłaściwy. Okazuje się, że najczęściej marnujemy i wyrzucamy chleb oraz owoce, a następnie wędliny, warzywa, ziemniaki oraz sery. Co ciekawe, większość z nas wyrzuca także resztki posiłków z talerzy i półproduktów niewykorzystanych w trakcie gotowania, mimo tego, że w sposób przemyślany mogłyby zostać użyte do innej potrawy.

vegetables-663740_640

Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia? Poznaj kilka prostych zasad

Aby zredukować liczbę wyrzucanego jedzenia, a tym samym zadbać o środowisko i zaoszczędzić ok. 50 złotych miesięcznie wystarczy wprowadzić do swojego codziennego życia kilka prostych zasad i zmienić swoje nawyki.

  1. Zanim zrobisz zakupy przyszykuj menu dla swojej rodziny na kilka nadchodzących dni. Uwzględnij wszystkie posiłki, które jecie oraz dokładnie się nad nimi zastanów np. ile ziemniaków potrzebujesz na obiad dla trzyosobowej rodziny?
  2. Przed zrobieniem listy zakupów zajrzyj do lodówki – czy przygotowane przez Ciebie menu da się zmodyfikować tak, aby użyć jak największej liczby produktów, które się w niej znajdują? Sprawdź datę przydatności do spożycia jedzenia, które masz w lodówce i którego planujesz użyć.
  3. Zrób bardzo dokładną listę zakupów – jeżeli kupujesz w małych sklepach zrób zakupy na dwa-trzy dni, jeśli w dużych to na pięć lub cały tydzień.
  4. Przed wyjściem do sklepu koniecznie coś zjedz! Będąc głodnym podświadomie kupujemy nawet 20% produktów więcej niż planowaliśmy przed wyjściem z domu.
  5. W sklepie staraj się nie korzystać z promocji takich jak „Dwa w cenie jednej” – to złudna oszczędność. Chyba, że oferta dotyczy produktów z długim terminem ważności.
  6. Koniecznie zawsze sprawdzaj jaki termin ważności ma produkt, który chcesz zakupić.

Pilnowanie tych zasad i wprowadzenie ich do swojego życia nie wiąże się z dużym wysiłkiem ani wyrzeczeniami, ale dzięki nim z pewnością zauważymy różnicę.

Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia? Odpowiednie przechowywanie i zasada FIFO

berries-919006_640

Troska i zmiana naszych nawyków nie kończy się w sklepie – tak naprawdę tam dopiero się zaczyna. To w domu decydujemy jak, kiedy i do czego użyjemy kupionych produktów. Dbanie o jedzenie to nie tylko proces gotowania, któremu poświęcamy wiele uwagi, ale także, często zapomniane przez nas, przechowywanie.

Kluczową rolę w dbałości o żywność odgrywa nasza lodówka – nie wszyscy są świadomi tego, że np. to, na której półce trzymamy nasz ulubiony ser jest ważne. Wynika to z różnicy temperatur, która panuje w chłodziarce w zależności od wysokości półki. Dlatego też na najwyższej z nich powinno się przechowywać jajka, gotowe potrawy, zupę. Jedną półkę niżej tłuszcze – smalec, margarynę, masło, nabiał, sałatki i surówki. Na kolejnej wędliny, koncentraty i gotowe produkty mięsne, na najniższej półce napoje, soki, owoce i warzywa. Wędliny i sery dodatkowo powinno przechowywać się w papierze i osobnych plastikowych pojemnikach, dzięki którym dłużej pozostaną świeże. Warto pamiętać, że chleb szybciej czerstwieje w lodówce. Nie bez znaczenia jest zasada first in – first out  (FIFO) w myśl, której najnowsze i najświeższe produkty powinny stać w głębi lodówki, tak abyśmy jako pierwsze wyjmowali te, których termin do spożycia niedługo się kończy. Zasada ta powinna obowiązywać niezależnie od rodzaju produktu i półki, na której się znajduje.

Jeśli wiesz, że kupiłaś czegoś za dużo warto odłożyć nadmiar, zapakować do woreczka na mrożonki, albo odpowiedniego pojemnika i zamrozić. Możesz robić tak z niektórymi owocami, mięsem, warzywami, a nawet świeżymi ziołami. Również, jeśli zostają resztki z obiadu niektóre z nich możesz z powiedzeniem zamrozić, jak np. zupy, pierogi, bigos, gołąbki.

Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia? – Pasteryzacja

przetwory

Pamiętaj też że świetną metodą przechowywania jest robienie przetworów – gdy je przygotowujesz dobierz słoiki odpowiednich rozmiarów, czyli nie za duże, ale takie, które szybko opróżnisz. Dżem w najmniejszych, a sałatki w takich, których zawartość wystarczy na jeden obiad. Pasteryzacja to też dobra metoda, gdy w zamrażalce zabraknie miejsca. Możesz tak przechowywać leczo, czy gołąbki. Kupiłaś za dużo cytryn? Nie szkodzi, pokrój je i włóż do słoika, zasyp cukrem i zalej wrzątkiem.  Zamknij i postaw do góry dnem, aż wieczko się zassie.  Możesz je też ugotować w cukrowym syropie, albo ukisić! W cukrowym syropie możesz też ugotować świeży imbir, który dodany do herbaty rozgrzeje jesienią i zimą!


Lodówki Whirlpool Supreme No Frost to pierwsze na rynku urządzenia posiadające dwa dedykowane systemy No Frost –  osobny dla komory chłodziarki i komory zamrażarki. To innowacyjne rozwiązanie zapewnia idealną kontrolę temperatury oraz optymalny poziom wilgotności w chłodziarce, dzięki czemu przechowywana żywność pozostaje dłużej świeża i nie wysycha! Osobny system No Frost w zamrażarce zapobiega powstawaniu szronu i lodu, przez co nie wymaga ona ręcznego rozmrażania.
Funkcja 6-ty Zmysł Fresh Control znacznie wydłuża czas przechowywania żywności poprzez utrzymanie optymalnej temperatury i wilgotności na poziomie 70-85%.  Dzięki temu produkty będą dłużej świeże, a problem marnowania żywności – rozwiązany.
Kolejne ciekawe rozwiązanie to specjalna komora Active0o do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Zapewnia ona optymalne warunki przechowywania żywności, zapobiegając procesowi utleniania oraz rozwojowi bakterii.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (171 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  25 września 2015 07:17

    Dobre rady. Ja też nie idę nigdy głodna do sklepu, bo kupię 3 inne produkty, zamiast tego, po który poszłam – zawsze natomiast robię listę na malutkiej fiszce i zerkam, aby upewnić się, czy nie zapomniałam o czymś.

    Odpowiedz
  2. Gocha  25 września 2015 08:04

    Niestety ten problem też mnie dotyczy ;/ Z bólem serca wyrzucam żywność do kosza

    Odpowiedz
  3. Aneta  25 września 2015 14:45

    Niestety i ja wyrzucam wiele produktów…

    Odpowiedz
  4. bbo  25 września 2015 14:46

    Ja praktycznie nie wyrzucam. Za to co kilka dni wszystko przeglądam, żeby nic nie zdążyło się zestarzeć.

    Odpowiedz
  5. martus2833  25 września 2015 16:08

    Praktycznie w ogóle nie wyrzucam jedzenia. Kupuję to, co potrzebuję. Systematycznie przeglądam zawartość lodówki; kilkudniowy ser albo wędlina świetnie nadają się do np. tostów. Resztki warzyw lądują w gulaszu.

    Odpowiedz
  6. Uśmiechnij się :)  25 września 2015 16:24

    U mnie praktycznie nic się nie marnuje. Ze wszystkiego można wyczarować świetne danie 😉

    Odpowiedz
  7. Patriszia  25 września 2015 16:43

    Nie lubię marnowania, staram się niczego nie wyrzucać, chociaż czasem się zdarzy.

    Odpowiedz
  8. macierzanka  25 września 2015 17:18

    Ja często kupuję zbyt dużo jedzenia i część się marnuje.

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  26 września 2015 06:33

    Bardzo ważny artykuł. Takie ilości jedzenia się wyrzuca gd inne kraje głosują!

    Odpowiedz
  10. martucha180  28 września 2015 17:46

    Niby robię listę zakupów, ale i tak zawsze coś nieplanowanego kupię.

    Odpowiedz
  11. AnnStyl  20 października 2015 00:03

    Nie wyrzucam jedzenia. Jak zostaje coś w nadmiarze, to zamrażam, albo pasteryzuję w słoikach. Od dziecka uczono mnie, że nie wolno wyrzucać jedzenia, bo są na świecie dzieci, które nie mają co jeść. No i powiem, że ma, to sens, bo prawie wszystko co kupuję zostaje wykorzystane.

    Odpowiedz
  12. mama_kazala  19 listopada 2015 14:07

    Dobrze, że o tym piszecie. Mam wrażenie, że dziś marnujemy za dużo jedzenia..

    Odpowiedz
  13. Joanna007  29 maja 2016 22:01

    Bardzo dobry artykuł. Powinien być ten temat odświeżany co pewien czas. Stosuję się do powyższych rad już od dawna. Czasami zdarzy mi się coś wyrzucić ale sporadycznie. Nie lubię marnować jedzenia. …i pieniędzy.

    Odpowiedz
  14. ewalub  25 sierpnia 2016 10:05

    Też uważam, że ten temat powinien być stale przypominany. Względy finansowe (średnio 2000 zł rocznie do kosza!) to jedno, a le też trzeba pamiętać o możliwościach naszej planety. U nas na szczęście ludzie nie głodują, ale inni nie mają tak dużo szczęścia. Może dzięki lepszemu gospodarowaniu żywnością udałoby się pomóc też innym. Trzeba kłaść duży nacisk na oszczędzanie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany