Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia?
Jak często zdarza Ci się wyrzucać jedzenie? Zbyt często? Średnio spędzamy 3 godziny tygodniowo na zakupach, jednoczenie rocznie wyrzucamy równowartość 2 tysięcy złotych do kosza! Dowiedz się jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia poprzez jego prawidłowe przechowywanie oraz planowanie zakupów!
Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia? – Ile i co wyrzucamy?
Problem z marnowaniem jedzenia dotyczy prawie każdego z nas. W statystycznym domu Europejczyka wyrzuca się aż 20-30% zakupionego jedzenia. Co oznacza, że w Europie, w skali roku, marnuje się około 89 milionów ton żywności, z czego aż 9 milionów tylko w Polsce. Za główną przyczynę tak dużej skali tego problemu uważa się przede wszystkim złe nawyki zakupowe (takie jak kupowanie zbyt dużej ilości produktów) i niezwracanie uwagi na termin przydatności do spożycia, a w domach nierzadko przechowujemy jedzenie w sposób dla niego niewłaściwy. Okazuje się, że najczęściej marnujemy i wyrzucamy chleb oraz owoce, a następnie wędliny, warzywa, ziemniaki oraz sery. Co ciekawe, większość z nas wyrzuca także resztki posiłków z talerzy i półproduktów niewykorzystanych w trakcie gotowania, mimo tego, że w sposób przemyślany mogłyby zostać użyte do innej potrawy.
Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia? Poznaj kilka prostych zasad
Aby zredukować liczbę wyrzucanego jedzenia, a tym samym zadbać o środowisko i zaoszczędzić ok. 50 złotych miesięcznie wystarczy wprowadzić do swojego codziennego życia kilka prostych zasad i zmienić swoje nawyki.
- Zanim zrobisz zakupy przyszykuj menu dla swojej rodziny na kilka nadchodzących dni. Uwzględnij wszystkie posiłki, które jecie oraz dokładnie się nad nimi zastanów np. ile ziemniaków potrzebujesz na obiad dla trzyosobowej rodziny?
- Przed zrobieniem listy zakupów zajrzyj do lodówki – czy przygotowane przez Ciebie menu da się zmodyfikować tak, aby użyć jak największej liczby produktów, które się w niej znajdują? Sprawdź datę przydatności do spożycia jedzenia, które masz w lodówce i którego planujesz użyć.
- Zrób bardzo dokładną listę zakupów – jeżeli kupujesz w małych sklepach zrób zakupy na dwa-trzy dni, jeśli w dużych to na pięć lub cały tydzień.
- Przed wyjściem do sklepu koniecznie coś zjedz! Będąc głodnym podświadomie kupujemy nawet 20% produktów więcej niż planowaliśmy przed wyjściem z domu.
- W sklepie staraj się nie korzystać z promocji takich jak „Dwa w cenie jednej” – to złudna oszczędność. Chyba, że oferta dotyczy produktów z długim terminem ważności.
- Koniecznie zawsze sprawdzaj jaki termin ważności ma produkt, który chcesz zakupić.
Pilnowanie tych zasad i wprowadzenie ich do swojego życia nie wiąże się z dużym wysiłkiem ani wyrzeczeniami, ale dzięki nim z pewnością zauważymy różnicę.
Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia? Odpowiednie przechowywanie i zasada FIFO
Troska i zmiana naszych nawyków nie kończy się w sklepie – tak naprawdę tam dopiero się zaczyna. To w domu decydujemy jak, kiedy i do czego użyjemy kupionych produktów. Dbanie o jedzenie to nie tylko proces gotowania, któremu poświęcamy wiele uwagi, ale także, często zapomniane przez nas, przechowywanie.
Kluczową rolę w dbałości o żywność odgrywa nasza lodówka – nie wszyscy są świadomi tego, że np. to, na której półce trzymamy nasz ulubiony ser jest ważne. Wynika to z różnicy temperatur, która panuje w chłodziarce w zależności od wysokości półki. Dlatego też na najwyższej z nich powinno się przechowywać jajka, gotowe potrawy, zupę. Jedną półkę niżej tłuszcze – smalec, margarynę, masło, nabiał, sałatki i surówki. Na kolejnej wędliny, koncentraty i gotowe produkty mięsne, na najniższej półce napoje, soki, owoce i warzywa. Wędliny i sery dodatkowo powinno przechowywać się w papierze i osobnych plastikowych pojemnikach, dzięki którym dłużej pozostaną świeże. Warto pamiętać, że chleb szybciej czerstwieje w lodówce. Nie bez znaczenia jest zasada first in – first out (FIFO) w myśl, której najnowsze i najświeższe produkty powinny stać w głębi lodówki, tak abyśmy jako pierwsze wyjmowali te, których termin do spożycia niedługo się kończy. Zasada ta powinna obowiązywać niezależnie od rodzaju produktu i półki, na której się znajduje.
Jeśli wiesz, że kupiłaś czegoś za dużo warto odłożyć nadmiar, zapakować do woreczka na mrożonki, albo odpowiedniego pojemnika i zamrozić. Możesz robić tak z niektórymi owocami, mięsem, warzywami, a nawet świeżymi ziołami. Również, jeśli zostają resztki z obiadu niektóre z nich możesz z powiedzeniem zamrozić, jak np. zupy, pierogi, bigos, gołąbki.
Jak zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia? – Pasteryzacja
Pamiętaj też że świetną metodą przechowywania jest robienie przetworów – gdy je przygotowujesz dobierz słoiki odpowiednich rozmiarów, czyli nie za duże, ale takie, które szybko opróżnisz. Dżem w najmniejszych, a sałatki w takich, których zawartość wystarczy na jeden obiad. Pasteryzacja to też dobra metoda, gdy w zamrażalce zabraknie miejsca. Możesz tak przechowywać leczo, czy gołąbki. Kupiłaś za dużo cytryn? Nie szkodzi, pokrój je i włóż do słoika, zasyp cukrem i zalej wrzątkiem. Zamknij i postaw do góry dnem, aż wieczko się zassie. Możesz je też ugotować w cukrowym syropie, albo ukisić! W cukrowym syropie możesz też ugotować świeży imbir, który dodany do herbaty rozgrzeje jesienią i zimą!