Jak zaplanować ciążę?

Macierzyństwo nie sposób porównać do wygrania losu na loterii, dlatego też już od momentu poczęcia przyszłe mamy starają się zrobić wszystko, co w ich mocy, by za 9 miesięcy urodzić zdrowe dziecko. Jakie kroki należy podjąć, by maleństwo nie zostało dotknięte żadnymi wadami i czy wymaga to aż tak dużego wysiłku?

Jak zaplanować ciążę

Właściwe planowanie

Organizm kobiety wymaga szczególnego wsparcia już od pierwszych dni od momentu zapłodnienia komórki jajowej, ponieważ jest to ważny czas dla rozwoju małego człowieka w brzuchu. Dziecko bardzo szybko rośnie, tworzą się mu narządy i dzięki odpowiedniej ilości witamin ten proces może przebiegać bez żadnych zakłóceń.

Najważniejsze dla rozwoju płodu są trzy pierwsze miesiące. Trzeba zrobić wszystko, żeby uniknąć niedoborów najważniejszych substancji odżywczych, takich jak: kwas foliowy, jod, witamina D3, czy kwasy DHA, wspierających szczególnie rozwój mózgu i cały układ nerwowy. Nie należy także zapominać o zdrowej diecie oraz i odpowiedniej dawce ruchu każdego dnia.

Specjaliści zalecają, aby przed planowaniem ciąży znaleźć dobrego lekarza ginekologa, a także zapoznać się z opiniami na temat porodówek w szpitalach w najbliżej okolicy. Wykonać też należy morfologię, OB, poziom cukru we krwi i ogólne badane moczu. Na 6 miesięcy przed planowanym powiększeniem rodziny bezwzględnie trzeba zrezygnować z wszelkich używek, takich jak papierosy, alkohol, ponieważ organizm obciążony toksynami źle znosi trudy ciąży. Warto ponadto przyjmować także kwas foliowy, bo jego niedobór może prowadzić w konsekwencji nawet do poronienia. Natomiast u przyszłej matki bywa przyczyną niedokrwistości, stanów depresyjnych oraz lękowych, a także może być też przyczyną rozwoju niektórych nowotworów (rak szyjki macicy, rak jelita grubego). Przed ciążą warto również wyleczyć zęby, aby w organizmie nie było żadnych stanów zapalnych.

Istotna rola kwasu foliowego

Lekarze przywiązują szczególną wagę do witaminy B9, nazywanej acidum folicum. Reguluje ona wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, a także odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego. Odgrywa on istotną rolę w prawidłowym przebiegu ciąży, ponieważ przeciwdziała tworzeniu u płodu wad cewy nerwowej, które mogą doprowadzić do powstania przepukliny oponowo-rdzeniowej, bezmózgowia, rozszczepienia kręgosłupa, wodogłowia lub śmierci dziecka. Ponadto u kobiet po 35 roku życia kwas foliowy może znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia zespołu Downa u dziecka.

Wyżej wymienione choroby płodu najczęściej rozwijają się w pierwszym miesiącu ciąży, dlatego, jeśli jesteśmy świadomymi kobietami, które współżyją, powinnyśmy zażywać kwas foliowy. W Polsce nadal spory odsetek ciąż jest zupełnie nieplanowany, dlatego lekarze ginekolodzy zalecają, aby kobiety w wieku rozrodczym przyjmowały stale doustną, syntetyczną suplementację kwasu foliowego w optymalnej dawce 0,4 mg, np. acidum folicum. Sam kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i jego nadmiar wydalany jest z moczem, dlatego nie ma niebezpieczeństwa przedawkowania. Ważne jest przyjmowanie go zwłaszcza 4 tygodnie przed planowanym poczęciem i trwać powinno do końca trzeciego miesiąca. Zalecana dawka dla zdrowych kobiet to 0,4-1,0 mg. Natomiast panie z grupy podwyższonego ryzyka powinny zwiększyć dawką aż do 4,0 mg dziennie. Oczywiście powinno to nastąpić wyłącznie po konsultacji z lekarzem.

Należy także pamiętać, że zdrowa, odpowiednio zbilansowana, dieta jest niezwykle istotna zarówno przed zajściem w ciążę, jak i w jej trakcie. W jadłospisie nie powinno w tym czasie zabraknąć produktów bogatych w kwas foliowy oraz wapń. Znajdziemy je w zielonych, liściastych warzywach, czyli głównie w szpinaku, jak również w kapuście, sałacie, szparagach, brokułach oraz kalafiorze. Niestety nawet odpowiednio zbilansowana dieta nie dostarczy odpowiedniego stężenia tej witaminy. Okazuje się, że syntetyczny kwas foliowy jest dużo lepiej wchłaniany przez organizm, niż w postaci naturalnej. Dlatego niezwykle istotne jest suplementacja tego składniku, np. w formie doustnych tabletek. Więcej informacji na ten temat można znaleźć tutaj: http://www.swiadomemacierzynstwo.com/kwas_foliowy.

Organizm kobiety w ciąży pracuje „za dwoje”, dlatego niezbędne jest przyjmowanie odpowiednich witamin i składników mineralnych. W pierwszych tygodniach ciąży kwas foliowy odgrywa bardzo istotną rolę. Regularnie i systematycznie stosowany w odpowiedniej dawce znacznie zmniejsza ryzyko powstania wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu i nie tylko. Pamiętajmy o jego niezwykle ważnej roli.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!”

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (74 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. passa  17 sierpnia 2017 16:30

    Polskiego Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje przyjmowanie kwasu DHA od 20 tygodnia, kiedy następuje najbardziej intensywny wzrost mózgu i ośrodkowego układu nerwowego. Wcześniej wystarczy wzbogacać dietę o ryby.
    Do zalecanych badań przed ciążą dorzuciłabym panel tarczycowy, nieprawidłowy poziom hormonów tarczycy skutecznie może choćby wpłynąć na płodność. Istotne też, że bąbel w brzuchu mamy dopiero od 26 tygodnia korzysta z własnych hormonów tarczycy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.