Jak zaparzyć kawę we włoskim stylu? Poradnik

Dla wielu kawoszy każdy dzień rozpoczyna się od wypicia filiżanki kawy – mocnego espresso, delikatnego cappuccino, czarnego americano czy zwyczajnej kawy z mlekiem. Kawa nie tylko pobudza, ale rozpieszcza nasze kubki smakowe i sprawia, że dzień od razu staje się lepszy. Nie ma wątpliwości, że najbardziej przypadły nam do gustu włoskie typy kaw, czarne lub mleczne. Chętnie zamawiamy je w kawiarniach i próbujemy zaparzać we własnym domu. No właśnie, jak zaparzyć kawę w iście włoskim stylu, by zachwycała swoim smakiem, aromatem i wyglądem?

 

Dla Włochów kawa to nie tylko napój, to wręcz filozofia życia! Ten czarny napar wypijany jest w masowych ilościach i to o każdej parze dnia. Nie może być jednak zaparzony byle jak. Ważna jest odpowiednio dobrana mieszanka ziaren, temperatura, czas i sposób parzenia, a nawet jakość użytej wody. Nie bez znaczenia pozostaje także kwestia tego, w czym podamy dany rodzaj kawy. Espresso wymaga przecież innych naczyń niż warstwowe latte czy cappuccino z solidną porcją mlecznej pianki. W czym parzyć włoską kawę? Odpowiedzi znajdziesz poniżej.

 

Mrożona kawa z mlekiem sojowym i chrupiącymi puffingowanymi owocami mango

Mrożona kawa z mlekiem sojowym i chrupiącymi puffingowanymi owocami mango

  Składniki na jedną porcję dla napoju Mrożona kawa z mlekiem sojowym i chrupiącymi puffingowanymi owocami mango : - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( lub zaparzona w niewielkiej ilości wody i wystudzona porcja kawy parzonej odcedzonej

Kawiarka, czyli sposób na dobrą kawę

Zanim profesjonalne ekspresy ciśnieniowe zagościły w naszych domach, Włosi parzyli kawę w domowych warunkach przy pomocy kawiarki. Kawiarka, zwana również kafetierą, kafeterką, makinetką lub czajniczkiem moka, pozwala zaparzyć kawę metodą ciśnieniową. Pierwszy taki zaparzacz powstał w 1933 roku niedaleko Mediolanu za sprawą Alfonso Bialetti. Został wykonany z aluminium i przypominał kanciasty czajniczek, który należało użytkować na kuchence. Kawiarka okazała się tak genialnym urządzeniem, że do dzisiaj w ofercie wielu sklepów znajdziemy makinetki o podobnej budowie, a włoskie kawiarki Bialetti wiodą wśród nich prym. Jednym z popularniejszych modeli jest kawiarka Bialetti Moka Express, zbliżona swoim wyglądem do pierwowzoru. Popularne są również kafetierki marki GAT, Giannini czy Gnali&Zani.

Nowoczesne kawiarki to nie tylko aluminiowe, ośmiokątne czajniczki. To również zaparzacze wykonane ze stali nierdzewnej i dostosowane do działania nawet na indukcji. Dostępne w typowym srebrnym kolorze lub w soczystych kolorach.

 

Jak działa kawiarka?

Każda kawiarka składa się z trzech głównych części: dolnego zbiornika na wodę, sitka na zmieloną kawę i górnego zbiornika na zaparzoną kawę. Ważne są także mniejsze elementy: zawór bezpieczeństwa i uszczelka, bez których nie można mówić o właściwej pracy urządzenia. Po złożeniu wszystkich części, kawiarkę należy ustawić na kuchence i zacząć podgrzewać. Rosnące w czajniczku ciśnienie sprawi, że woda z dolnego zbiornika przejdzie przez ziarna kawy i dostanie się aż do górnej części, zbierając się w nim w postaci gotowej kawy.

 

Jak dokładnie zaparzyć kawę po włosku?

  1. Zmiel ziarna kawy w młynku tuż przed parzeniem. Najlepiej sprawdzi się średni stopień zmielenia. Wodę przefiltruj.
  2. Rozkręć kawiarkę. Do dolnej części wlej przefiltrowaną wodę do wskazanego poziomu. Nie przekraczaj zaworu bezpieczeństwa.
  3. Zamontuj sitko na dolnej części i wypełnij je zmieloną kawą.
  4. Dokręć do oporu górną część kawiarki.
  5. Ustaw kafeterkę na kuchence i zacznij podgrzewać wodę.
  6. Gdy tylko usłyszysz bulgotanie, zdejmij kawiarkę z palnika – kawa gotowa!
  7. Rozlej kawę do małych filiżanek do espresso lub przygotuj na jej bazie latte, cappuccino lub inne rodzaje kaw.

Do iście włoskiego espresso szczególnie polecamy kawiarki Bialetti, dostępne w pełnym wachlarzu w sklepie Garneczki.pl – https://www.garneczki.pl/produkty/kawiarki,213?attributes%5Bmarki%5D%5B%5D=Bialetti

Włoska kawa jeszcze prościej

Jeszcze prostszym sposobem na zaparzenie włoskiej kawy jest wykorzystanie kawiarki elektrycznej. Kafeterki na prąd również zbudowane są z trzech części i również wykorzystują ciśnienie do parzenia kawy, ale w przeciwieństwie do klasycznych makinetek na kuchenkę, te wystarczy podłączyć do prądu. Kawiarka elektryczna ma jeszcze jedną przewagę nad tymi tradycyjnymi – na dłużej zachowują swój piękny wygląd, bo nie mają bezpośredniej styczności z palnikiem. Ponadto dostępne są modele z przezroczystym zbiornikiem na gotowy napar, dzięki czemu będzie mogli obserwować i kontrolować cały proces parzenia tej włoskiej kawy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (138 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Jaworka  17 czerwca 2020 15:36

    Na szczęście mam juz ekspres cisnieniowy i uwielbiam z niego kawy

    Odpowiedz
  2. agasam9  19 czerwca 2020 06:16

    uwielbiam kawę pod każdą postacią 🙂

    Odpowiedz
  3. Biomedka  29 czerwca 2020 12:26

    Świetny pomysł, ja jednak chętnie zaopatrzyłabym się w ekspres do kawy – daje więcej ciekawych mozliwości. 😉

    Odpowiedz
  4. maciek9912  8 listopada 2020 15:31

    Ja najbardziej lubię kawę z Olrlenu

    Odpowiedz
  5. eseyia  12 lutego 2022 18:39

    ja najbardziej lubię kawę w moim kubku z Pracowni Prezentów

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany