Jak wyuczyć mózg zdrowego żywienia?
Naukowcy dowiedli, że za wybory żywieniowe odpowiada mózg. Co więcej, można go wyuczyć preferowania zdrowej żywności zamiast śmieciowego jedzenie. Ten mechanizm, działający tak u dzieci, jak i u dorosłych, może okazać się zbawienny w dobie otyłości, cukrzycy i nadwagi. Jak wyuczyć mózg zdrowego żywienia?
Nie rodzimy się z zamiłowaniem do batonów i wstrętem do szpinaku. Nawyki żywieniowe tworzą się w pierwszych latach życia, pod wpływem zwyczajów wyniesionych z domu i szkoły. Naukowcy z Tufts University dowiedli, że za wyborami żywieniowymi stoi mózg. Na szczęście można nim sterować tak samo u osób dorosłych, jak i u dzieci.
Profesor Susan B. Roberts i jej asystentka Sai Krupa Das zbadały skany mózgów 13 osób, po czym ośmiu z nich zaleciły nowe zachowania żywieniowe, oparte na kontrolowaniu spożywanych porcji i komponowaniu dziennego menu według zasad: 25% energii z białek i tłuszczów, 50% z węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, 40 g błonnika. Po sześciu miesiącach autorki badania zauważyły zmianę w ponownie wykonanych skanach mózgów – u osób, które przestrzegały nowych zaleceń ośrodek mózgu odpowiedzialny za uzależnienia i uczenie się uległ przekształceniu.
Doświadczenie z Tufts pokazuje, że zdrowe odżywianie to umiejętność jak każda inna, np. granie na instrumencie czy nauka języków. Wiek nie jest przeszkodą, bo człowiek nabywa te zdolności przez ćwiczenie i powtarzanie.
– To, że można się przyzwyczaić do zdrowego jedzenia pokazuje przykład ludzi, który zrezygnowali z cukru. Większość z nich po przejściu na słodzenie stewią, ksylitolem, po zupełnym odstawieniu cukru, nie rzuca się na kupne ciastka czy słodzone napoje. Zmieniają się ich preferencje – komentuje Beata Straszewska z centrum wiedzy o odżywianiu bezcukrowym Stewiarnia.pl.
To, że cukier uzależnia udowodniono w wielu eksperymentach. Uzależnienie od cukru wydaje się mało szkodliwe i jest na nie pełne przyzwolenie społeczne, co nie znaczy, że jest obojętne dla zdrowia. – Wieloletnie uzależnienie od cukru ma wiele negatywnych konsekwencji: nadwaga, otyłość, insulinoodporność, cukrzyca, próchnica i zaparcia u dzieci. Nadmiarowi cukru przypisuje się też ospałość, znużenie czy depresję – przypomina Beata Straszewska. Na szczęście badania wyraźnie dowodzą elastyczności mózgu. Nowe zachowania tworzą w nim nowe połączenia między neuronami, a powtarzalność zachowań wzmacnia te połączenia. Tak działa proces nauki. Jak można nauczyć mózg zdrowego jedzenia?
– Po pierwsze, trzeba zastąpić najbardziej szkodliwe składniki, np. używać ziół zamiast soli, stewii zamiast cukru a tłuszcze odzwierzęce zastąpić wielonasyconymi roślinnym. Po drugie, konieczna jest systematyczność – nauka nowych nawyków twa od kilku tygodni do kilku miesięcy – radzi specjalistka ze Stewiarnia.pl. – Mechanizm jest prosty – im częściej zdrowo jesz, tym bardziej przyzwyczaja się do tego organizm. I odwrotnie – jedzenie jednego batonika codziennie sprawi, że następnego dnia też również będziesz miał na niego ochotę – tłumaczy Straszewska.
Co jeszcze? Poczytaj o tym, co jesz. Wiesz, jakie reakcje powoduje cukier w organizmie? Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy? Skąd się bierze smak chipsów? Które dodatki do żywności są rakotwórcze? Jeśli się tego dowiesz, zniknie ochota na jedzenie tego typu – mózg przypomni Ci szokujące informacje, gdy zobaczy wspomniany produkt.
Oj prawda! Nawet polubiłam kasze jaglaną!
Ja w ciąży odkryłam na nowo smaki różnych kasz.
Żeby wyuczyć mózg trzeba być chyb bardzo pilnym.
Wzięłam sobie te rady do serca.
Prawda! Ja już od paru lat nie jem słodyczy, chipsów itp. i nawet mnie do tego nie ciągnie, chociaż zawsze jest coś słodkiego ..:) i nawet polubiłam się z brukselką, brokułem których w dzieciństwie nienawidziłam ! 😀