Ekspert radzi: Jak wybierać wino do obiadu?

Jeśli przygotowujemy  obiad i chcemy go dopełnić  winem, należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę na jego dobór. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jeśli jednak nie uda się nam dobrze trafić – to możdemy doprowadzić dosłownie do katastrofy kulinarnej. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji, Marco Ghiapasjonat wina i szef  Warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool zdradza nam podstawowe zasady jak wybierać wino do obiadu.

 

Jak wybierać wino do obiadu – Gdzie szukać podpowiedzi?

Najbardziej rozpowszechniona i tradycyjna zasada, która głosi, że białe wino powinno podawać się do ryb, a czerwone do czerwonego mięsa powoli odchodzi w zapomnienie. Marco Ghia przygotował specjalną rozpiskę najpopularniejszych składników spożywczych oraz potraw, a następnie przyporządkował je poszczególnym gatunkom wina:

  • Franciacorta – do potraw słonych
  • Sauvignon Blanc – do tart i sosów
  • Grüner Veltliner – do potraw z dodatkiem świeżych ziół
  • Pinot Grigio – do dań lekkich oraz do chudych rybnych
  • Chardonnay – do tłustszych ryb lub ryb w bogatym sosie
  • Off-Dry par Riesling – do potraw słodkich i pikantnych
  • Chianti – do krewetek
  • Moscato d’Asti – do owocowych deserów
  • Pinot Noir – do potraw z ziemistych smakach
  • Sangiovese – do czerwonego mięsa

Jak wybierać wino do obiadu – czy temperatura wina ma znaczenie?

Tak. Niezbędne jest podawanie wina w odpowiedniej temperaturze, ponieważ dopiero wtedy będziemy mogli poczuć pełnię jego smaku. Marco Ghia przygotował zestawienie, dzięki któremu trudno popełnić błąd:

  • 18 ° C – Shiraz, Cabernet Sauvignon Rodan California, Vintage Por
  • 17 ° C – Bordeaux Châeauneuf-du-Pape, Ribera delDuero, South African Pinotage, Cabernet
  • 16 ° C – Reds, Rioja, Toro, Australii i Kalifornii Pinot Noir, Tawny i Ruby Porty
  • 15 ° C – Côte Chalonnaise, Zinfandel, Pinot Noir,  Pinot Noir, Oloroso i sherry Cream, Bual i Maderias Malmsey
  • 14 ° C – Chinon, Bourgueil, Washington State Cabernet Sauvignon, Valpolicella, Chianti
  • 12 – 13 ° C – Beaujolais, Sancerre, Bardolino, Lago di Caldaro, Sanish
  • 9 ° C – Pessac-Léognan i Graves, Chardonnay, Chardonnay, Semillon, Chardonnay
  • 8 ° C – Alzacja, Chablis, Côte Chalonnaise i Maconnais, Franken, Riesling, Cabernet i Grenache
  • 7 ° C – wina musujące, Sancere
  • 6 ° C – Anjou,  Sauvignon, Asti,
  • 5 ° C – Soave, Vinho Verde, Swiss Chasselas, Grüner Veltliner,

 

Domowe laboratorium

Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z winem warto najpierw poeksperymentować. Podczas wolnego wieczoru spróbujcie otworzyć  butelkę swojego ulubionego trunku, np.  Prosecco i  połączyć z nim ulubione składnik np. sery, mięso czy owoce. Dzięki tej prostej czynności na własnej skórze przekonacie się co komponuje się dobrze, a co nie. Innym ciekawym sposobem, który poleca Marco Ghia, jest próbowanie kilku rodzajów wina podczas gotowania. Najpierw posmakujcie samego wina, a potem z kęsem potrawy. Dzięki tej niewinnej zabawie pozyskacie unikalną wiedzę, które z nich najlepiej pasuje do przyrządzanego dania. Polecamy, aby do eksperymentowania zaprosić przyjaciół i stworzyć im możliwość zabrania do stołu kieliszka z tym gatunkiem wina, które najbardziej  zasmakowało im podczas testów.

Zobacz także:  Pełen bukiet dojrzałego smaku, czyli jak dobierać wino do sera

***

marco-ghiaO Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (193 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  19 czerwca 2015 09:04

    Nie lubię wina, a musującego to już nawet nie przełknę.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  19 czerwca 2015 10:51

    Bardzo przydatny artykuł.

    Odpowiedz
  3. martucha180  19 czerwca 2015 11:00

    Ściągawka jak znalazł, tylko trzeba pić wino do obiadu!

    Odpowiedz
  4. macierzanka  19 czerwca 2015 12:19

    Świetne porady ,zawsze mam problem przy doborze wina.

    Odpowiedz
  5. bbo  19 czerwca 2015 19:23

    Ja bym miała duży kłopot, nie jestem znawczynią alkoholi.

    Odpowiedz
  6. Patriszia  19 czerwca 2015 19:50

    Dobrze wiedzieć takie rzeczy, muszę sobie to gdzieś zapisać, aby w razie potrzeby szybko zajrzeć do ściągawki 🙂

    Odpowiedz
  7. Jaworka  19 czerwca 2015 20:15

    Lubie wina półsłodkie i wytrawne ale bardzo rzadko pije natomiast szampana lubię czasami sobie wypić lampkę a do obiadu raczej nie pijemy win

    Odpowiedz
  8. Kmakolagwa  22 czerwca 2015 15:35

    Nie jestem ekspertem w tej kwestii, szczerze to jestem kompletnie zielona. Ale takie artykuły bardzo są pomocne w takich przypadkach 🙂

    Odpowiedz
  9. Gocha  22 czerwca 2015 20:19

    Wow, chyba trzeba wydrukować i nosić ze sobą w portfelu! 😀 Uwielbiam wino do obiadu

    Odpowiedz
  10. Anita  17 lipca 2015 10:29

    Ja nie obracam się w tym temacie, lubię tylko i wyłącznie słodkie i innych pić nie będę 🙂

    Odpowiedz
  11. Aneta  24 sierpnia 2015 12:28

    O rany, wyższa szkoła jazdy 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany