Ekspert radzi: Jak wybierać wino do obiadu?
Jeśli przygotowujemy obiad i chcemy go dopełnić winem, należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę na jego dobór. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jeśli jednak nie uda się nam dobrze trafić – to możdemy doprowadzić dosłownie do katastrofy kulinarnej. Aby nie dopuścić do takiej sytuacji, Marco Ghia – pasjonat wina i szef Warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool zdradza nam podstawowe zasady jak wybierać wino do obiadu.
Jak wybierać wino do obiadu – Gdzie szukać podpowiedzi?
Najbardziej rozpowszechniona i tradycyjna zasada, która głosi, że białe wino powinno podawać się do ryb, a czerwone do czerwonego mięsa powoli odchodzi w zapomnienie. Marco Ghia przygotował specjalną rozpiskę najpopularniejszych składników spożywczych oraz potraw, a następnie przyporządkował je poszczególnym gatunkom wina:
- Franciacorta – do potraw słonych
- Sauvignon Blanc – do tart i sosów
- Grüner Veltliner – do potraw z dodatkiem świeżych ziół
- Pinot Grigio – do dań lekkich oraz do chudych rybnych
- Chardonnay – do tłustszych ryb lub ryb w bogatym sosie
- Off-Dry par Riesling – do potraw słodkich i pikantnych
- Chianti – do krewetek
- Moscato d’Asti – do owocowych deserów
- Pinot Noir – do potraw z ziemistych smakach
- Sangiovese – do czerwonego mięsa
Jak wybierać wino do obiadu – czy temperatura wina ma znaczenie?
Tak. Niezbędne jest podawanie wina w odpowiedniej temperaturze, ponieważ dopiero wtedy będziemy mogli poczuć pełnię jego smaku. Marco Ghia przygotował zestawienie, dzięki któremu trudno popełnić błąd:
- 18 ° C – Shiraz, Cabernet Sauvignon Rodan California, Vintage Por
- 17 ° C – Bordeaux Châeauneuf-du-Pape, Ribera delDuero, South African Pinotage, Cabernet
- 16 ° C – Reds, Rioja, Toro, Australii i Kalifornii Pinot Noir, Tawny i Ruby Porty
- 15 ° C – Côte Chalonnaise, Zinfandel, Pinot Noir, Pinot Noir, Oloroso i sherry Cream, Bual i Maderias Malmsey
- 14 ° C – Chinon, Bourgueil, Washington State Cabernet Sauvignon, Valpolicella, Chianti
- 12 – 13 ° C – Beaujolais, Sancerre, Bardolino, Lago di Caldaro, Sanish
- 9 ° C – Pessac-Léognan i Graves, Chardonnay, Chardonnay, Semillon, Chardonnay
- 8 ° C – Alzacja, Chablis, Côte Chalonnaise i Maconnais, Franken, Riesling, Cabernet i Grenache
- 7 ° C – wina musujące, Sancere
- 6 ° C – Anjou, Sauvignon, Asti,
- 5 ° C – Soave, Vinho Verde, Swiss Chasselas, Grüner Veltliner,
Domowe laboratorium
Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z winem warto najpierw poeksperymentować. Podczas wolnego wieczoru spróbujcie otworzyć butelkę swojego ulubionego trunku, np. Prosecco i połączyć z nim ulubione składnik np. sery, mięso czy owoce. Dzięki tej prostej czynności na własnej skórze przekonacie się co komponuje się dobrze, a co nie. Innym ciekawym sposobem, który poleca Marco Ghia, jest próbowanie kilku rodzajów wina podczas gotowania. Najpierw posmakujcie samego wina, a potem z kęsem potrawy. Dzięki tej niewinnej zabawie pozyskacie unikalną wiedzę, które z nich najlepiej pasuje do przyrządzanego dania. Polecamy, aby do eksperymentowania zaprosić przyjaciół i stworzyć im możliwość zabrania do stołu kieliszka z tym gatunkiem wina, które najbardziej zasmakowało im podczas testów.
Zobacz także: Pełen bukiet dojrzałego smaku, czyli jak dobierać wino do sera
***
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów
Nie lubię wina, a musującego to już nawet nie przełknę.
Bardzo przydatny artykuł.
Ściągawka jak znalazł, tylko trzeba pić wino do obiadu!
Świetne porady ,zawsze mam problem przy doborze wina.
Ja bym miała duży kłopot, nie jestem znawczynią alkoholi.
Dobrze wiedzieć takie rzeczy, muszę sobie to gdzieś zapisać, aby w razie potrzeby szybko zajrzeć do ściągawki 🙂
Lubie wina półsłodkie i wytrawne ale bardzo rzadko pije natomiast szampana lubię czasami sobie wypić lampkę a do obiadu raczej nie pijemy win
Nie jestem ekspertem w tej kwestii, szczerze to jestem kompletnie zielona. Ale takie artykuły bardzo są pomocne w takich przypadkach 🙂
Wow, chyba trzeba wydrukować i nosić ze sobą w portfelu! 😀 Uwielbiam wino do obiadu
Ja nie obracam się w tym temacie, lubię tylko i wyłącznie słodkie i innych pić nie będę 🙂
O rany, wyższa szkoła jazdy 😉