Jak wprowadzić gluten do diety dziecka?
Rozszerzanie diety dziecka to skomplikowany proces. Opiekun musi zadbać o to, żeby posiłki były zbilansowane i smaczne. Podczas tworzenia diety dla najmłodszych rodzic powinien kierować się zasadami piramidy zdrowego żywienia. U jej podstaw, oprócz warzyw i owoców, leżą zboża i kasze zawierające gluten – niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka.
Zboża i kasze to świetne źródło węglowodanów, witamin z grupy B oraz składników odżywczych. Stanowią podstawę diety każdego dziecka, dlatego, że są łatwostrawne, sycące i można je łączyć z innymi produktami. Na rynku istnieją kaszki, które nie wymagają gotowania, co znacznie ułatwia ich przygotowanie. Część z nich zawiera gluten – alergen odpowiedzialny za nietolerancje i alergie pokarmowe.
Gluten – co to jest?
Gluten to białko, które występuje w produktach pszenicznych, żytnich oraz jęczmiennych. Odpowiada za klejenie się ciasta oraz pęcherzykową strukturę wypieków. Mimo jego wielu zalet, może wywoływać alergie lub nietolerancje.
W przypadku niewłaściwej reakcji organizmu na gluten należy ograniczyć jego spożywanie lub całkowicie wyeliminować. W przeciwnym razie mogą występować bóle brzucha, ogólne złe samopoczucie, utrata wagi, mdłości, zawroty głowy, a nawet biegunki.
Do produktów zawierających gluten należą:
- pszenica,
- żyto,
- orkisz,
- jęczmień.
Owies również zalicza się do tej grupy, jeśli podczas produkcji zostanie zanieczyszczony glutenem.
Natomiast istnieją zboża bezglutenowe. Są to:
- proso,
- ryż,
- kukurydza,
- gryka.
Te produkty są o wiele częściej wybierane przez rodziców, dlatego że są delikatne dla młodego układu pokarmowego.
Niemniej, zboża i kasze są niezwykle cennym źródłem wielu składników odżywczych. Na rynku dostępne są jedno- lub wieloskładnikowe produkty zbożowe, które wspomagają prawidłowy rozwój dziecka, takie jak np. bio kaszki dla dzieci (dostępne np. na stronie https://www.helpa.pl/).
Wprowadzanie glutenu do diety dziecka
Do niedawna, według rekomendacji Europejskich Towarzystw Żywienia Dzieci, gluten podawano stopniowo w małych ilościach. Obecnie zaleca się:
- podać zboża i kasze zawierające gluten między 6. a 12. miesiącem życia dziecka,
- serwować produkty glutenowe w dowolnej ilości.
Po ekspozycji na białko zbóż dziecko powinno być pod obserwacją, aby w odpowiednim momencie zauważyć ewentualną alergiczną reakcję organizmu.
Według najnowszych wytycznych celowe opóźnianie ekspozycji na gluten nie zmniejsza ryzyka wystąpienia nietolerancji lub alergii.
Najlepszym sposobem na wprowadzenie tego alergenu do diety dziecka jest podanie go w formie kaszki. Kaszkę glutenową trzeba najpierw ugotować, najlepiej na wodzie. Danie jest bardzo smaczne bez dodatków, ale żeby było bardziej atrakcyjne dla dziecka, warto uzupełnić posiłek o produkty, które już zna, takie jak:
- świeże owoce,
- musy owocowe,
- starte warzywa,
- jogurt naturalny.
Kaszka ma dużą wartość energetyczną, dzięki czemu taki posiłek nasyci malucha nawet na kilka godzin.
Kiedy podawać kaszkę?
Dzieci mogą spożywać posiłki o każdej porze dnia. Niemniej w przypadku ekspozycji na nowy produkt, zwłaszcza o tak alergizujących właściwościach jak gluten, warto podać kaszkę rano. Dzięki temu przez cały dzień rodzic może obserwować swoją pociechę, a w przypadku wystąpienia reakcji alergicznych – szybko zareagować.
Jeśli jednak nie wystąpiły żadne niepokojące objawy, można podawać kaszkę również wieczorem. Syty posiłek zapewni dziecku spokojny sen.