Jak uzyskać doskonały smak domowych przetworów
Początek jesieni to czas, gdy większość z nas bierze się za przygotowywanie przetworów domowych. Nie ma nic lepszego niż własne powidła ze śliwek czy marynowane grzybki. Żadne sklepowe wyroby nie są wstanie ich zastąpić. Do wyboru mamy 2 rodzaje przetworów: na słodko ? powidła, dżemy ? doskonałe na chleb czy jako słodki dodatek do ciast i deserów lub przetwory pikantne i wytrawne ? jako dodatek do mięs i wędlin. Co zrobić, by uzyskać ich niepowtarzalny smak, jaką dodać kompozycję przypraw? Poniżej garść porad i krótki przegląd przypraw przydatnych do domowych przetworów.
Nie jest tajemnicą, że najczęściej marynujemy ogórki, bo to nieomalże nasz przysmak narodowy, z którego słyniemy na całym świecie. Podstawowy zestaw do marynowania ogórków to cztery przyprawy KAMIS nieodzowne, aby uzyskać niepowtarzalny smak kiszonych ogórków: Gorczyca, Liście laurowe, Pieprz czarny ziarnisty, Ziele angielskie.
Smak konserwowych ogórków można wzbogacić dodając estragon, paprykę słodką lub ostrą, coraz częściej można znaleźć przepisy wykorzystujące ostrą musztardę (np. Musztardę Rosyjską lub Francuską KAMIS), czy kurkumę.
Gorczyca biała KAMIS charakteryzuje się ostrym, piekącym smakiem i zapachem. Jest podstawowym składnikiem (wraz z kolendrą, estragonem i pieprzem) do sporządzania musztard. Stosuje się ją też powszechnie do wielu marynat warzywnych: kiszonych ogórków, korniszonów, marynowanej papryki itp.
Liście Laurowe KAMIS
Przyprawę stanowią liście o przyjemnym, aromatycznym zapachu i korzenno – gorzkim smaku. Dobrze wysuszone liście powinny być całe (nie połamane), elastyczne, jasnozielone, bez plam i ogonków. Powinny być stosowane z umiarem, ponieważ ich gorzkawy smak może zaburzyć ostateczną postać potraw lub przetworów marynowanych. Do słoików z marynatami dodajemy nie więcej nią 1-2 listki.
Pieprz czarny ziarnisty KAMIS
Zastosowanie kulinarne pieprzu jest nieograniczone. Dodajemy go właściwie do każdej potrawy. Świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs: wieprzowiną, wołowiną, baraniną czy jagnięciną. Idealnie pasuje także do ryb. Każda zupa z odrobiną pieprzu nabierze wspaniałego aromatu i smaku. Chętnie przyprawiamy nim również potrawy z jaj, ciepłe i zimne sosy. Śladową ilość pieprzu zielonego możemy dodawać do deserów.
Ziele angielskie KAMIS
Ziele angielskie jest często stosowane jako namiastka pieprzu czarnego. Jako silna przyprawa musi być stosowana w ilości umiarkowanej. Nadaje się do przyprawiania potraw mięsnych. Sproszkowane owoce wchodzą w skład mieszanek przyprawowych, m.in. curry. Osobne zastosowanie ziela angielskiego dotyczy przetworów deserowych. Dodanie go do kompotów owocowych podnosi znacznie ich aromat.
Przetwory ze szczyptą fantazji
Dodatek Kurkumy, Imbiru, Goździków, Cynamonu mielonego lub w lasce, Kardamonu w ziarnach Specialite KAMIS może niezwykle wzbogacić smak marynat, oczywiście zależnie od tego, co marynujemy. Goździki mają bardzo szerokie zastosowanie ? są aromatycznym dodatkiem do marynat wytrawnych i słodkich, np. winogron, gruszek, dyni, pliki, śliwek. Cynamon i Kardanom natomiast to ważny dodatek do marynat słodkich i dżemów na bazie owoców. Cynamon nadaje korzenny, głęboki smak, Kardanom natomiast stanowi doskonałe przełamanie słodkiego smaku owoców. Kurkuma i Imbir to przede wszystkim doskonały dodatek do marynat wytrawnych, tj. papryki, czosnku, ogórków, choć Imbir sprawdza się również w słodkich, owocowych przetworach, jest ciekawym dodatkiem do malin i chutney?ów owocowych.
Kurkuma KAMIS
Kurkuma nie tylko barwi potrawę na żółto, nadaje jej też specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy. Dzięki niej posiłek spełnia trzy podstawowe warunki: przyciąga zmysł wzroku, węchu, a na końcu smaku.
Imbir KAMIS
Przyprawa jest dodawana do potraw słodkich oraz pikantnych, zwłaszcza do zup, pieczonego mięsa wieprzowego, dziczyzny, baraniny, a także do ryżu, jajek, deserów, kompotów. Imbiru używa się również do marynowanych ogórków lub dyni. Jako składnik mieszanki curry nadaje jej niepowtarzalny charakter orientu.
Goździki KAMIS
W kuchni goździki można stosować zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych: pasztetów, duszonej wołowiny, potrawki z zająca, pieczonej szynki, korzennego chleba, czy do kompotów z jabłek i gruszek. Znajdują również zastosowanie w wędliniarstwie i cukiernictwie, a także do wyrobu marynat rybnych, win i likierów.
Cynamon KAMIS
Cynamon jest klasyfikowany jako słodka przyprawa i najczęściej jest wykorzystywany w produkcji słodkich wypieków i deserów oraz do doprawiania napoi. Znajduje zastosowanie także w kuchni indyjskiej i chińskiej, jako składnik niezliczonych mieszanek przyprawowych do wszystkich rodzajów potraw, m.in. curry, przyprawy chińskiej „5 smaków”. Zaskakujące dla nas może być zastosowanie cynamonu do pikantnych potraw mięsnych – w kuchniach wschodnich często używa się całych kawałków kory kasji do aromatyzowania duszonego mięsa i pikantnych sosów, a w kuchni marokańskiej i irańskiej do tradycyjnych potraw z jagnięcia.
Kardanom w ziarnach Specialite KAMIS Przyprawą są zamknięte w małych torebkach nasiona kardamonu. Można je stosować w całości, rozdrobnione lub zmielone. Kardamon ma intensywny, korzenny smak z wyraźną nutą kamfory i eukaliptusa. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Kardamon dodajemy do herbaty, kawy, ciast, owocowych sałatek, ale także do potraw z mięsa, ryb i drobiu.
Baza marynat czyli octy KAMIS
Ocet to ważny składnik marynat stosowanych do konserwowania owoców i warzyw. Smak i jakość octu decyduje o smaku przetworów. KAMIS oferuje bogaty wybór octów najwyższej jakości: Ocet Winny z Białego Wina, Ocet Winny z Czerwonego Wina, Ocet Winny Prowansalski, Ocet Winny Cytrynowy, Ocet Jabłkowy Staropolski. Octy Kamis to produkty w pełni naturalne ? nie barwione i bez sztucznych dodatków. Mają 6-procentowe stężenie, które jest przyjazne dla organizmu człowieka, a jednocześnie odpowiednie do nadania właściwego smaku przyrządzanym potrawom, marynatom.
W occie winnym znajduje się wiele witamin, między innymi potas, fosfor i magnez. W czerwonym occie winnym znajdziemy również garbniki. Ponadto octy oczyszczają organizm, poprawiają trawienie i przyspieszają spalanie tłuszczów.
Ciekawą propozycją jest użycie Octu Jabłkowego Staropolskiego KAMIS jako bazy marynaty. Unikalny smak i aromat tego octu to zasługa kompozycji aromatycznych przypraw: ziela angielskiego, goździków i liści laurowych. Dodanie go do potraw sprawia, że zawarte w nich składniki odżywcze są lepiej przyswajalne, a on sam – wspaniałym i niedrogim środkiem dietetycznym przyspieszającym spalanie tłuszczów i ułatwiającym proces trawienia.
Ocet Winny Prowansalski KAMIS powstaje z wina białego gronowego w procesie fermentacji. Dodatek naturalnych ziół nadaje mu niepowtarzalne walory smakowe. Jest wzbogacony estragonem i tymiankiem. Zioła sprawiają, że smak octu jest ostrzejszy, lekko słony. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, marynat i galaret.
Ocet Winny Cytrynowy KAMIS to doskonały dodatek do potraw z ryb, np. ryby w galarecie czy ryby po grecku, do zakwaszania galaret mięsnych oraz zup (np. barszczu czerwonego). Świetnie sprawdza się jako baza sosów sałatkowych typu winegret i jako składnik marynat do ryb, mięs i drobiu, niezastąpiony jako baza zalew do przetworów warzywnych i owocowych.
Ocet Winny z Białego Wina KAMIS jest produktem naturalnym, który powstaje z wina gronowego w procesie fermentacji. Stanowi doskonałą bazę dla wszelkiego rodzaju marynat.
Ocet Winny z Czerwonego Wina KAMIS jest produktem naturalnym, który powstaje z wina gronowego w procesie fermentacji. Ocet winny dodaje się do marynat, w których moczy się wołowinę, cielęcinę, jagnięcinę, a także do różnego rodzaju przetworów. Stanowi też doskonały dodatek do sałatek z czerwonej kapusty i buraczków.
Może Cię to zainteresuje? „Wszystko, co chcecie wiedzieć o kawie”