Jak ułatwić i przyspieszyć gotowanie w kuchni?

Spis treści:

Wśród wielu osób panuje przekonanie, że gotowanie to bardzo trudne i czasochłonne zajęcie. Postaramy się odczarować ten mit, prezentując sprawdzone sposoby pozwalające każdemu przyśpieszyć i ułatwić sobie gotowanie.

Gotowanie może stanowić źródło relaksu i przyjemności. Niestety całkiem często zmienia się w przykry, codzienny obowiązek. Stosunek do gotowania ulega zmianie zazwyczaj wtedy, gdy domowe ognisko powiększa się o nowego członka rodziny. Żywienie większej liczby osób, a w szczególności maluchów nakłada bowiem zupełnie inne podejście do gotowania i przyrządzania posiłków. Czy to znaczy, że raz na zawsze trzeba zapomnieć o radości z gotowania? Nic bardziej mylnego! Korzystając z pewnych ułatwień i trików, można sprawić, że gotowanie zarówno dla siebie, jak i najbliższych na nowo będzie przynosić frajdę. W dalszej części przedstawimy wam sprawdzone sposoby, które każdemu pomogą ułatwić proces gotowania i sprawią, że będzie on przebiegać znacznie sprawniej i szybciej.

Wszystko zaczyna się od dobrego planowania

U podstaw efektywnego i bezproblemowego gotowania leży dobre planowanie. Planując posiłki na kilka dni do przodu unikniesz marnowania składników, ograniczysz niezdrowe wybory żywnościowe, zminimalizujesz czas spędzony w kuchni oraz oszczędzisz pieniądze. Warto zadbać o ułożenie jadłospisu choćby na dwa dni do przodu. Będziesz wtedy dokładnie wiedzieć co i kiedy musisz zrobić. Tworząc jadłospis można posiłkować się dedykowanymi aplikacjami, dzięki którym od razu będziesz wiedziała jakie produkty należy kupić, aby przyrządzić wybrane potrawy.

Zakupy z listą produktów

Nie ma pysznych i wartościowych posiłków bez wysokiej jakości składników. Stworzenie listy zakupów ułatwi gotowanie i pozwoli zaoszczędzić czas. Dobrze przygotowana lista sprawi, że zakupy będziesz robić najwyżej dwa razy w tygodniu (ograniczysz w ten sposób czas spędzony między sklepowymi alejkami i w kolejkach do kas). Stworzenie listy zakupów przełoży się na ograniczenie niewłaściwych wyborów żywieniowych oraz oszczędności (kupujesz tylko to co jest Ci realnie potrzebne do stworzenia potraw w danym tygodniu). Rozsądną praktyką jest dodanie do listy zakupów kilku produktów z długą datą ważności, które nawet w nieprzewidzianych sytuacjach pozwolą zrobić prosty obiad.

Uniwersalne produkty kluczem do sukcesu w kuchni

Zalecamy, aby na półce w kuchni nie zabrakło uniwersalnych składników, które można wykorzystać do przyrządzenia znakomitej większości potraw.

W twojej kuchni zawsze powinny się znaleźć przyprawy, które pozwolą wzbogacić smak dowolnego dania. Znakomicie sprawdzają się mieszanki ziół z danego regionu świata. Zamiast używać osobno przypraw takich jak bazylia, oregano, pieprz, czy sól możesz sięgnąć po mieszankę przypraw kuchni włoskiej i za jednym zamachem doprawić danie. Oszczędność czasu gwarantowana.

W przypadku, gdy w Twojej kuchni ma planujesz użyć jakiegoś tłuszczu, najlepiej, żeby była to buteleczka oliwy z oliwek. Jest ona bardzo zdrowa i uniwersalna – posłuży zarówno jako dressing do sałatek, jak i filtr olejowy na patelni do smażenia.

Jeżeli w swoim jadłospisie dbasz o urozmaicone posiłki dopilnuj, aby w kuchni zawsze mieć pod ręką sodę oczyszczoną. Soda oczyszczona w gotowaniu okazuje się nieocenionym pomocnikiem. Zastosujesz ją nie tylko do słodkich wypieków (lub jako zamiennik proszku do pieczenia), ale również wtedy, gdy trzeba uratować zbyt kwaśną zupę lub sos. Zamiast wielu produktów wystarczy mieć w kuchni pojemniczek z sodą oczyszczoną i gotowanie od razu staje się łatwiejsze.

Czasami lepiej przygotować więcej

Poświęcając swój wolny czas na gotowanie najlepiej wykorzystać go w pełni. Jeżeli przygotowujesz jakiś posiłek, zrób kilka dodatkowych porcji, które mogą potem posłużyć jako baza do zupełnie innego dania. Gdy gotujesz bulion, odlej niewykorzystaną część do słoika i schowaj do lodówki. Będziesz miała w ten sposób gotową podstawę do sosu lub też pysznej zupy. Analogicznie, gdy gotujesz kaszę, ziemniaki lub makaron – przygotuj większą ilość. Będziesz mogła z powodzeniem wykorzystać nadmiar kaszy z obiadu, jako bazę pysznego śniadania lub słodkiego deseru następnego dnia. Wykorzystując dodatkowe ziemniaki, możesz połączyć je z twarogiem i stworzyć pastę kanapkową. Nadwyżka makaronu zmieni się natomiast w część smacznej zapiekanki.

Twoja kuchnia musi być dobrze zaopatrzona

Nic tak nie irytuje w kuchni, jak brak któregoś ze składników podczas przygotowania potrawy. Można na całe szczęście uniknąć takich sytuacji korzystając ze wspomnianej wcześniej listy zakupów lub też stawiając na sezonowe produkty, które są łatwo dostępne. Decydując się na sezonowe owoce i warzywa nie tylko wybierasz świeże i zdrowe produkty, ale jednocześnie oszczędzasz pieniądze.

Korzystaj ze wszelkich możliwych udogodnień

Wiele aktywności w kuchni, które są bardzo czasochłonne i męczące można znacząco uprościć stosując dedykowane urządzenia. Wyrabianie ciasta, które czasami zajmuje nawet kilkadziesiąt minut może stać się bardzo przyjemnym doświadczeniem dzięki użyciu robota kuchennego. Przydatnym sprzętem kuchennym będzie również blender, za pomocą którego szybko stworzysz zupy krem lub pasty kanapkowe.

W przypadku gdy nie masz czasu (lub też po prostu nie lubisz) stać z patelnią w ręku, zainwestuj w urządzenie takie jak parowar, do którego wrzucisz warzywa, mięso i nie będziesz musiała co chwilę kontrolować czy nic się nie przypaliło. W międzyczasie zajmiesz się natomiast innymi zadaniami.

Półprodukty Twoimi sprzymierzeńcami

Pamiętaj, że nie wszystko w kuchni musisz przygotować samodzielnie. Jeżeli zależy Ci na skróceniu czasu gotowania, znajdziesz zdrowe półprodukty na sklepowych półkach. Mieszanki warzyw na patelnię, gotowy hummus, guacamole, ciecierzyca to tylko kilka przykładów produktów, które możesz śmiało wykorzystać w kuchni w celu przyspieszenia procesu gotowania.

Triki, które pozwolą oszczędzić czas w kuchni

Aby do maksimum ograniczyć czas, jaki spędzasz w kuchni warto zastosować kilka sprawdzonych trików. Dla wielu osób dużą trudnością jest obierania warzyw. Czynność ta zabiera dużo czasu i często jest frustrująca. Dlatego po ugotowaniu zostaw warzywa na dłuższą chwilę w wodzie, wtedy ich skórka powinna schodzić dużo szybciej i łatwiej.

Chcąc przyśpieszyć gotowanie kieruj się prostotą. Wieloskładnikowe dania będą cieszyć oczy i podniebienie, ale ich przyrządzenie zajmuje znacznie więcej czasu. Znakomitym rozwiązaniem są proste i szybkie dania jednogarnkowe, w przypadku których wystarczy połączyć podstawowe składniki, doprawić, a następnie podgrzać.

Zadbaj o porządek już w czasie gotowania

W idealnym świecie po skończeniu gotowania wszystkie garnki i patelnie są czyściutkie i gotowe do kolejnego użycia. Smutna rzeczywistość wygląda jednak tak, że po gotowaniu w kuchni musimy posprzątać, a czas ten wydłuża cały proces. Jeżeli chcesz maksymalnie skrócić czas spędzony w kuchni, to warto postawić na wielozadaniowość i zadbać o porządek już w trakcie przyrządzania posiłków. Czekając na zagotowanie się makaronu lub ryżu możesz na przykład umyć naczynia. Istnieje bardzo dużo zadań w kuchni, które zajmują kilka minut i można je wykonać w momencie, gdy i tak na coś czekasz.

Szybkie i proste gotowanie jest możliwe

Gotowanie wcale nie musi być przykrym obowiązkiem. Starannie planując, korzystając z sezonowych i uniwersalnych produktów oraz posiłkując się dodatkowym sprzętem kuchennym można znacząco ograniczyć czas poświęcony na przyrządzanie potraw, jednocześnie ciesząc się z pysznych posiłków.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (38 głosów, średnia: 4,87 z 5)
zapisuję głos...