Jak udekorować jajka na talerzu. Pomysły, dzięki którym z wielkanocnego stołu nie będzie wiało nudą
Jajko jest symbolem odradzającego się życia znanym w wielu kulturach. Odgrywa również istotną, jeśli nie najważniejszą rolę podczas świąt Wielkiejnocy. Pojawia się na naszych stołach w formie ozdobnych pisanek, a także jako składnik wielu świątecznych dań. Jak udekorować jajka na talerzu, by zachwyciły gości podczas wielkanocnego śniadania? Podpowiadamy!
Nadchodzi ten czas, kiedy możemy szukać świątecznych inspiracji. Pomyśleć o dekoracjach, na przykład wielkanocnych wieńcach, które w wolnej chwili możemy wykonać wspólnie z dziećmi. Przypomnieć sobie stare receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, lecz także zaryzykować i wprowadzić kulinarną nowinkę do naszego jadłospisu. Niewątpliwie królować będą jajka – czy to w aromatycznym żurku, czy okryte pierzyną z majonezu. Często jednak, takim połówkom czy ćwiartkom podanym na paterze brakuje nieco finezji, a jak wiadomo święta wymagają odpowiedniej oprawy. Zatem jak udekorować jajka na talerzu, by odpowiednio prezentowały się na wielkanocnym stole? Z myślą o tym, by sprostać dekoracyjnym rozterkom, przygotowałyśmy galerię inspirujących pomysłów. Mamy nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie!
Jak udekorować jajka na talerzu. Fantastyczne pomysły, dzięki którym z Twojego wielkanocnego stołu z całą pewnością nie będzie wiało nudą
Pisanki, dzięki barwnikom i misternym wzorom prezentują się okazale i są nieodzowną ozdobą każdego świątecznego stołu. Ale jak udekorować jajka, które podamy na wielkanocne śniadanie? Wiele zależy od tego czy są one faszerowane czy po prostu ugotowane na twardo i przekrojone na pół. Jeśli przekładamy je farszem już sama masa może stanowić dekoracyjny akcent. Zależnie od składników nadzienia może tworzyć barwną kołderkę w kolorach nawiązujących do budzącej się właśnie wiosny. Masę możemy wycisnąć specjalnym pisakiem, jakim się zdobi ciasta i torty – ułoży się wtedy na jajku w precyzyjny, falisty kształt. Nadzienie warto przyprószyć dodatkowo ziołami, by tak przygotowane jajka cieszyły oko swą formą.
Jeśli jednak owe symbole życia podajemy bez farszu możemy z nich stworzyć małe, zabawne figurki. Zajączki czy kurczaczki to zwierzęta kojarzone ze świętami, więc na pewno idealnie się skomponują z innymi wielkanocnymi ozdobnikami. Do dekoracji może się przydać wszystko, co jadalne: marchewka, kiełki, rzodkiewka czy oliwki. Oryginalnym pomysłem będzie podanie jajek w formie szaszłyków czy koreczków, fantazyjnie przeplatanych z łososiem, świeżym, cieniutko pokrojonym ogórkiem czy grillowanym, żółty serem. Pamiętajcie, że towarzystwo rukoli czy sałaty rzymskiej wzbogaci wizualnie talerz wypełniony jajkami.
Zobacz kilka najciekawszych pomysłów dekoracji jajek:
Który z pomysłów przypadł Wam do gustu? Podziel się z nami swoją opinią!