Jak to się dzieje, że mamy w sobie bakterie chorobotwórcze i nie chorujemy na rozstrój jelit?
Gdzieś wyczytałam że człowiek w ciągu 75 lat zjada i trawi prawie 30 ton pokarmów i wypija 50 tys litrów płynów. Trzeba sobie uzmysłowić, że z każdym zjadanym kęsem oprócz właściwych składników pożywienia (nutreintów) do jelit trafia ogromna ilość bakterii wirusów i grzybów, z których część jest potencjalnie chorobotwórcza. Co zasiedla nasze jelita?
1013–1014 mikroorganizmów, których ilość jest 10 razy większa niż ilość komórek w naszym ciele, a genom bakteryjny jest 150 razy większy od naszego genomu. W jelitach dominują bakterie beztlenowe, wirusy, pierwotniaki, archeowce i grzyby. Doliczono się 1000- 35 000 gatunków (większość z nich nie jest opisana do tej pory).
W jelitach osób dorosłych przeważają bakterie beztlenowe, jest ich nawet 1000 razy więcej niż bakterii tlenowych. Skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego jest indywidualny i inny u każdego człowieka, natomiast mikrobiom to dwa główne filotypy (jednostki taksonomiczne) Bacteroidetes i Firmicutes. Mniej rozpowszechnione są Proteobacteria, Actinobacteria, Fusobacteria, i Verrucomicrobia phyla.
Jak to się dzieje, że mamy w sobie bakterie chorobotwórcze i nie chorujemy nieustannie na rozstrój jelit?
Jak już wcześniej pisałam bardzo dużo zależy od tego w jaki sposób przyszliśmy na świat:
Cesarskie cięcie – jedna z najgorszych rzeczy, którą „fundujemy” dziecku! Przeczytaj dlaczego…
i jak( w tym jak długo) byliśmy karmieni piersią:
Prof. E. Stachowska odpowiada: Dlaczego tak ważne jest karmienie piersią po cesarskim cięciu. Zadbaj o prawidłową florę bakteryjną noworodka.
A także tym w jaki sposób postępujemy z florą w późniejszym życiu. Tak, tak alkohol nie jest dobrą opcją dla mikroflory.
Modyfikujemy florę jelitową za pomocą określonego pożywienia (inny skład i proporcje flory mają weganie i wszystkożercy), przyjmowanych leków, narażenia na stres. Tak więc od pierwszych chwil życia na tym świcie nabywamy cech które pomogą nam lub będą nam szkodzić w przyszłości. O funkcjach mikroflory w następnym artykule.
Autor: Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska – biochemik i specjalista z dziedziny żywienia człowieka. Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Specjalizuje się w dobieraniu sposobu żywienia dla osób z nasilonym procesem miażdżycowym, które przeszły operację przeszczepu nerki oraz badaniami nad wpływem lipidów na proces zapalny. Właściciel poradni Dietetica www.dietetica.com.pl