Jak suszyć grzyby? 6 prostych zasad

Sezon na grzybobrania trwa. Jeśli wiesz, gdzie na grzyby ruszyć  – to przyjedziesz z pełnymi koszykami. W takim przypadku  nie wszystkie zebrane grzyby uda się zjeść na świeżo. Sięgamy więc po różne sposoby przechowywania grzybów. Najpopularniejszą metodą jest ich suszenie. Mimo, że wydaje się to proste, warto pamiętać o kilku zasadach związanych z tym sposobem przechowywania grzybów.

Jak suszyć grzyby? 6 prostych zasad

 

Suszenie grzybów to proces, który stwarza wiele możliwości kulinarnych. „Nawet niewielka ilość suszonych grzybów przenosi na wyższy poziom zupę, risotto, makaron czy zapiekankę warzywną” – mówi Marcin Markowski, szef kuchni Knorr. Co ciekawe, naturalny proces suszenia wzmacnia jeszcze smak i aromat grzybów, gdyż po odparowaniu wody pozostaje ich esencja.

Jako że grzyby tak świetnie sprawdzają się w procesie suszenia, można z ich pysznego smaku korzystać także w szerokiej gamie produktów dostępnych na rynku. Dzięki nim ulubiony smak grzybów może towarzyszyć nam przez cały rok – także jako wzmocnienie smaku potraw, do których dodajemy grzyby znalezione w lesie.

 

6 zasad jak suszyć grzyby

 

1. Jak sprawdzić czy grzyby są robaczywe? Wystarczy grzyba przeciąć na pół i przyjrzeć się jego strukturze. Jeśli widoczne są cienkie kanaliki, to znaczy, że niestety grzyb nie nadaje się do jedzenia.

2. Jak czyścić grzyby? Najłatwiej je czyścić na sucho, za pomocą miękkiej szczoteczki, choć warto wiedzieć, że woda im nie zaszkodzi, ponieważ w większości składają się właśnie z wody.

3. Gdzie suszyć grzyby? Grzyby można suszyć nad grzejnikiem, w specjalnych suszarkach lub w piekarniku w temperaturze ok. 70°C przez kilka godzin. Co godzinę warto plasterki grzybów obracać.

4. Co zrobić, by grzyby były chrupkie? Aby grzyby stały się chrupkie należy co godzinę wyjąć grzyby na 10-15 minut. Tak chłodząca przerwa sprawi, że grzyby staną się chrupkie.

5. Jak przechowywać ususzone grzyby? Ususzone grzyby można przechowywać latami, np. w szklanych słoikach.

6. Jak używać suszone grzyby? Suszone grzyby przed dodaniem do jakiejkolwiek potrawy należy namoczyć w ciepłej wodzie lub bulionie – wystarczy im kilkanaście minut. Wody z moczenia oczywiście nie wylewamy, gdyż może ona stanowić bazę do zupy lub sosu.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (250 głosów, średnia: 4,42 z 5)
loading... zapisuję głos...