Jak się nie przejadać? Poznaj kilka prostych sztuczek!
Wiosną i latem każda z nas chce być w formie, trudno jednak oprzeć się sezonowym przysmakom. Co zrobić, by się nie przejadać? Podpowiadamy!
Zaburzenia odżywiania stanowią jeden z największych problemów współczesnego świata. Stale zwiększa się też liczba osób z nadwagą. Wiele osób nie ma świadomości, iż tak naprawdę każdego dnia spożywa zbyt wiele pokarmów. Większość z nich nie umie także powstrzymać się od przejadania. Liczenie kalorii jest jednak irytujące, dlatego przedstawiamy kilka trików, które mogą pomóc zredukować objadanie się. Sprawdź, jak się nie przejadać!
Jak się nie przejadać: sprawdzone metody
Trudno Ci poskromić własny apetyt? Oto kilka trików, które mogą Ci pomóc!
Słuchaj swojego ciała
Wsłuchuj się we własny organizm. Naucz się rozróżniać głód od stresu, zachcianki lub łakomstwa. Przejadając się, nie masz na względzie własnego dobra, szkodzisz sobie. Jedząc zbyt dużo, czujesz się ospała i słaba, a do tego narażasz swój organizm na wiele chorób związanych z otyłością (np. otłuszczenie wątroby, zatykanie tętnic, nadwyrężenie trzustki).
Unikaj łączenia podobnych kolorów naczynia i jedzenia
Naukowcy odkryli, że ludzie nakładają sobie więcej, gdy kolor talerza jest taki sam jak barwa potrawy. Jeśli jesteś na diecie, spróbuj jeść na barwnych talerzach, kontrastujących z barwą potraw. Dobry wybór to także niebieskie naczynia, które wyróżniają się na tle większości dań.
Nie idź głodna na spotkanie
Nigdy nie idź głodna na spotkanie towarzyskie. Nakładaj sobie małe porcje i zawsze miej coś na talerzu. To dobry sposób, by uniknąć dokładek! Nie skupiaj się też na tym, co tracisz, odmawiając jedzenia, lecz na tym co zyskujesz, nie spożywając pustych kalorii.
Wprowadź do menu pokarmy bogate w błonnik
Przekąski bogate w błonnik pomogą w ciągu dnia opanować głód i wydłużyć przerwy między kolejnymi posiłkami. Najlepiej do jadłospisu wprowadzić produkty pełnoziarniste, orzechy, suszone owoce oraz owoce leśne (maliny, jeżyny, borówki). Miej przy sobie zdrowe przekąski „na czarną godzinę”. Jedź, aż poczujesz, że dostarczyłaś organizmowi odpowiednią dawkę składników odżywczych.
Nie pij alkoholu po posiłku
Jeśli nie umiesz całkowicie zrezygnować z alkoholu, postaraj się wybierać mniej kaloryczne trunki. Kieliszek czerwonego wina będzie lepszy od piwa. Dodatkowo szkarłatny trunek jest zdrowszy i ma o wiele mniej węglowodanów.
Nie wybieraj słodyczy zamiast owoców
Zamiast słodkości z cukierni, postaw na owoce. Jeśli nie umiesz się powstrzymać, jedź mniejsze porcje. Postaw na babeczki. Pomogą kontrolować ilość zjedzonego deseru.
Zaplanuj posiłki
Ustal codzienne menu, jedź 4-5 posiłków. Zaplanuj, co zjesz. To może Ci trzymać się diety. Nie będziesz wtedy podjadać, ani dojadać. Nie jedź zbyt małego śniadania i obiadu, bo wieczorem trudno będzie Ci przestać się objadać.
Nie podjadaj oglądając film
Ogranicz ilość przekąsek w ciągu dnia. Nie podjadaj oglądając film, serial lub czytając książkę. To najczęstsze okazje to nieświadomego objadania się dużymi ilościami niezdrowego jedzenia.
Jedz powoli i uważnie
Nie zjadaj posiłków szybko i nie wrzucaj ich bezmyślnie do organizmu. Jedz uważnie, przeznacz chwilkę na spokojne spożycie dania. Skup się podczas spożywania, celebruj przerwę na posiłek. Jeśli jesz szybko i nieuważnie, zjadasz więcej. Spożywając potrawę w pośpiechu, po chwili czujesz się głodna, idziesz po dokładkę.
Jak się nie przejadać: o czym jeszcze warto pamiętać
Staraj się nie dojadać po swoich dzieciach. Pamiętaj, by nie jeść czekolady, gdy jesteś smutna lub zmęczona. Postaraj się nie zaglądać do lodówki, gdy Ci się nudzi. Nie trzymaj w domu słodyczy ani słonych przekąsek. Wysypiaj się. Nie sól dania, przed spróbowaniem.
Jak się nie przejadać? Jakie inne sposoby znacie?