Jak radzić sobie z zaparciami?
Z powodu zaparć oraz wzdęć cierpi aż 7 na 10 Polek. Są to przykre przypadłości cieszące się mało zaszczytnym mianem dolegliwości cywilizacyjnych. Stanowią one efekt nieprawidłowej pracy jelit, co na dłuższą metę pociąga za sobą poważne konsekwencje. Jak radzić sobie z zaparciami i o czym pamiętać, by ich unikać?
Skąd biorą się problemy z wypróżnianiem się?
O zaparciach mówi się w kontekście problemów z wypróżnianiem się. Warto zatem wiedzieć, skąd się one biorą. Zanim treść pokarmowa zostanie wydalona z organizmu w postaci stolca, przechodzi długą drogę przez przewód pokarmowy, w czym pomagają: po pierwsze – skurcze mięśni, po drugie – wchłanianie wody z pożywienia przez ściany jelit. Zdarza się jednak, że mięśnie pracują zbyt słabo bądź ściany jelit wchłaniają z treści pokarmowej zbyt duże ilości wody, co w rezultacie przekłada się na kłopoty z wypróżnieniem się. Stolec zamiast codziennie jest oddawany nie więcej niż 3 razy w tygodniu, a z uwagi na to, że jest bardzo twardy, jego wydalaniu towarzyszy ból. U niektórych osób występują również wymioty oraz ból głowy. Powoduje to ogromny dyskomfort, ale nie wolno pozwolić sobie na brak reakcji, ponieważ w takiej sytuacji dojść może do stanów zapalnych jelit bądź problemów z hemoroidami.
Najczęstsze przyczyny zaparć
Zaparcia oczywiście nie biorą się znikąd. Spośród najczęstszych ich przyczyn wymienia się:
- siedzący tryb życia,
- dietę zbyt ubogą w błonnik,
- słabe nawadnianie organizmu,
- nieregularne spożywanie posiłków,
- otyłość,
- przyjmowanie niektórych leków, np. antydepresantów czy preparatów moczopędnych,
- niektóre choroby, np. nowotwory czy zespół jelita drażliwego,
- ciążę,
- starzenie się i wynikającą z tego konieczność wprowadzenia zmian w dotychczasowym stylu życia.
Ogólnie rzecz biorąc, w znakomitej większości przypadków odpowiedzialność za zaparcia ponoszą zła dieta oraz brak aktywności fizycznej.
Co możesz zrobić?
Aby skutecznie walczyć z zaparciami, warto w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem. Najczęściej okazuje się, że trzeba zmienić pewne nawyki – czyli wprowadzić niezbędne modyfikacje w jadłospisie oraz zadbać o odpowiednią dawkę ruchu. Osobom cierpiącym z powodu zaparć zaleca się m.in.:
- spożywanie dużej ilości produktów zawierających błonnik – czyli warzyw i owoców oraz pełnoziarnistych wyrobów takich jak np. brązowy ryż, płatki owsiane, otręby, kasza gryczana, razowe pieczywo etc.; statystyczny Polak dostarcza organizmowi ok. 10 g błonnika dziennie – podczas gdy dawka ta powinna wynosić od 20 g do 40 g,
- włączenie do diety siemienia lnianego, nasion słonecznika, jogurtów naturalnych mających w składzie bakterie probiotyczne oraz suszonych owoców ze wskazaniem na morele, figi, śliwki i rodzynki,
- regularne ćwiczenia – minimum 3 razy w tygodniu,
- wypijanie codziennie co najmniej 2 l płynów,
- niewstrzymywanie się, gdy pojawia się potrzeba wypróżnienia się,
- znaczne ograniczenie, a najlepiej wyeliminowanie z diety fast foodów, tłustego mięsa, słodyczy, smażonych potraw, białego pieczywa etc.