Jak przyspieszyć metabolizm w okresie zimowym

Podkręć metabolizm na zimę – zapoznaj się z poradami: Jak przyspieszyć metabolizm i nie przytyć w okresie zimowym, gdyż często się zdarza, że właśnie w tym czasie przybywa nam na wadze kilka kilogramów.  Aby temu zapobiec wystarczy dobrać odpowiednią dietę, która zwiększy tempo przemiany materii.

odchudzanie_2

fot. freepik

Przyczyną dodatkowych kilogramów jest nie tylko spadek aktywności fizycznej i suto zastawione, świąteczne stoły. Dużą rolę odgrywa również metabolizm, w tym okresie organizm spala mniej kalorii niż dostarczamy mu wraz z pożywieniem. Jesienią i zimą jesteśmy z natury nastawieni na oszczędzanie energii. Od aktywności przemian metabolicznych zależy czy nasz organizm szybciej spala kalorie, czy też gromadzi tkankę tłuszczową. Co więcej, jeśli zastosujemy niewłaściwą dietę, obniży się tempo przemiany materii. Aby temu zapobiec i nie martwić się zbędnymi kilogramami, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, dzięki którym pobudzimy metabolizm w okresie jesienno-zimowym.

 

Jak przyspieszyć metabolizm?

Podczas chłodnych dni niezwykle ważne jest zapewnienie organizmowi stałego dopływu energii, dlatego pamiętajmy o regularnym spożywaniu zbilansowanych posiłków.Warto jadać częściej i bardziej różnorodnie, uwzględniając wszystkie grupy składników odżywczych. Lepiej zjeść pięć małych posiłków, niż dwa lub trzy duże, które spowodują przeciążenie układu trawiennego – zaleca Sylwia Wilczak, dietetyczka z Centrum Naturhouse. Najważniejsze jest oczywiście śniadanie, które pobudza cały układ i działające w nim enzymy. Wyjście z domu bez porannego posiłku zaburza proces przemiany materii. Pomocnym bodźcem będzie również błonnik, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Znajdziemy go przede wszystkim w warzywach, surowych owocach z drobnymi pestkami, pełnoziarnistych produktach zbożowych czy suszonych śliwkach. Nie zapominajmy również o piciu dużej ilości niegazowanej wody mineralnej – minimum dwa litry dziennie oraz o fermentowanych napojach mlecznych (jogurt, kefir, maślanka). Ograniczyć należy natomiast produkty bogate w tłuszcze i cukry proste (słodycze, fast-foody), które zaburzają naturalny metabolizm. Dania wysoko przetworzone, zawierające konserwanty, niszczą mikroflorę bakteryjną przewodu pokarmowego. Negatywne konsekwencje dla układu trawiennego ma również nocne podjadanie. Ostatni posiłek powinniśmy zjeść dwie-trzy godziny przed snem, aby organizm zdążył go strawić.

 

Dodatkowe bodźce

W okresie jesienno-zimowym nie należy rezygnować z ruchu na świeżym powietrzu. Spacer w mroźny dzień to dobry sposób na pobudzenie metabolizmu i spalenie dodatkowych kalorii. Warto także zadbać o suplementy diety, które zwiększają przemianę materii w czasie zimy, oczyszczają organizm z toksyn i pobudzają do dodatkowej produkcji ciepła. – Zalecałabym zwłaszcza substancje zawierające witaminy i minerały (magnez, wapń), które regulują pracę układu pokarmowego. Dobroczynny wpływ na nasz metabolizm mają produkty zawierające gorzką pomarańczę, olej z krokosza czy zieloną kawę – dodaje dietetyczka z Naturhouse. Prostą, a zarazem smaczną receptą na pobudzenie przemiany materii jest filiżanka gorzkiej czekolady z chili, która podziała rozgrzewająco i poprawi nam nastój podczas zimowym wieczorów.

 

Poczytaj o dietach: Dieta ważna nie tylko dla zdrowia, ale także urody

 

 

 

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (141 głosów, średnia: 4,66 z 5)
loading... zapisuję głos...