Jak przygotować idealną tartę?

Szukasz inspiracji, jak w szybki lecz efektowny sposób podać owoce sezonowe? Pomyśl o tarcie, która jak żaden inny wypiek pozwala na kulinarne eksperymenty. Sięgnij po sprawdzony przepis, maliny, porzeczki lub jagody i wyczaruj przepyszny deser.

Tarta malinowa Bielmar

Charakterystyczne, okrągłe, niewysokie ciasto wypełnione dowolnym farszem, słodkim lub słonym, to właśnie tarta. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale jej różnorodne wersje można spotkać niemal w każdej cukierni i kawiarni. Upieczenie tarty nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy odrobina dobrych chęci, świeże składniki świetnej jakości i… okrągła foremka, najlepiej z falistym brzegiem.

Podstawę słodkiej tarty przygotowuje się najczęściej z ciasta kruchego, a następnie po podpieczeniu wypełnia ulubionym nadzieniem – kremem, budyniem, twarożkiem i dekoruje owocami. To dość prosta wersja wypieku, która doskonale sprawdza się latem, gdy szukamy lekkiego, soczystego deseru na upalne dni.

Ciasto na tartę powinno być dość zwarte, aby utrzymać krem i owoce, lecz niezbyt twarde. Kruchość zapewni mu tłuszcz dobrej jakości, na przykład margaryna Palma z Murzynkiem, oraz odpowiednie proporcje pozostałych składników. Co ważne, podstawa z ciasta nie może być za gruba, bo zdominuje smak nadzienia, a także utrudni ładne pokrojenie wypieku na porcje.

O jednym trzeba zawsze pamiętać. Aby otrzymać idealnie płaski spód tarty, należy foremkę z surowym ciastem wypełnić specjalnymi ceramicznymi kuleczkami, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Dzięki temu, nie zabraknie miejsca na krem i owoce. Jeśli nie mamy specjalnych kuleczek, równie dobrze w roli obciążnika sprawdzi się… suche i twarde ziarno fasoli czy grochu!

Tarta ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę – wystarczy mieć jeden sprawdzony przepis, by co weekend serwować bliskim różne owocowe wariacje ulubionego deseru. Uniwersalny przepis na niebiańską tartę z malinami polecamy poniżej. Wypróbuj go i sama zdecyduj, z jakimi owocami podasz tartę następnym razem.

Przepis na idealną tartę:

Tarta ze świeżymi malinami

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (215 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. szoszeni  28 lipca 2014 07:39

    Niesamowicie smaczne zdjecie 🙂

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  28 lipca 2014 09:36

    Idealne zdjęcie, aż chce się zjeść.

    Odpowiedz
  3. martucha180  28 lipca 2014 12:34

    Niektórzy zamiast kulek sypią ryż.

    Odpowiedz
  4. bbo  28 lipca 2014 21:14

    Dojrzewają mi malinki na krzaczkach 🙂

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  23 lutego 2015 18:23

    Bardzo fajny przepis.

    Odpowiedz
  6. Ewelina  21 kwietnia 2015 22:13

    można dać też groch

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany