Jak powinno wyglądać zdrowe odżywianie u dzieci
W dzisiejszych czasach wciąż niewielkie grono osób zwraca uwagę na etykiety kupowanych produktów. Gdyby jednak dokładniej sprawdzić skład niektórych dziecięcych przysmaków, moglibyśmy z przerażenia złapać się za głowę. Jednak walka o zdrowe odżywianie się najmłodszych może zakończyć się sukcesem – pod warunkiem, że dobrze określimy zagrożenia i postaramy się unikać podstawowych błędów żywieniowych.
Maluchy uwielbiają produkty kolorowe, o ciekawej nazwie, wyrazistym smaku i te, które są aktualnie popularne wśród ich rówieśników. Jak udowadnia dr Jane Pilcher z University of Leicester, nawet pięciolatki kierują się przy wyborze artykułów upodobaniem do konkretnej marki. Niestety listę ze składnikami modnych smakołyków otwierają najczęściej konserwanty, sztuczne barwniki, duże ilości cukrów i tłuszczy. Rodzice nie zdając sobie sprawy, jakie są konsekwencje źle zbilansowanej diety, pozwalają kilkulatkom na jedzenie chipsów i picie słodkich, gazowanych napojów. Wycieczki klasowe i imprezy urodzinowe – nawet jeśli nie są organizowane w fast foodach, to zwykle dopuszczają niezdrowe jedzenie w myśl zasady ?raz na jakiś czas? ?zróbmy dziś Dzień Dziecka?. Dodając do tego brak ruchu i spędzanie wolnego czasu przy komputerze ? prostym sposobem fundujemy naszym dzieciom otyłość, choroby serca i cukrzycę.
Szkoła uczy
Od tego roku wiele polskich szkół aktywnie wprowadza w życie programy profilaktyki nadwagi. Dyrektorzy zwracają większą uwagę na produkty dystrybuowane w sklepikach, a nierzadko zabraniają sprzedawania w nich słodyczy.
– Zamiast drugiego śniadania nasze dzieci zbyt często są skazane na asortyment szkolnych sklepików? mówi Małgorzata Zdrojewska specjalista dietetyk, współpracujący z firmą Good Food ? Dlatego tak ważne jest, aby znajdowały tam pełnowartościowe produkty z naturalnych składników, jak np. pełnoziarniste przekąski ryżowe. Często jednak sklepik oferuje tradycyjne żelki, drożdżówki i lizaki, dlatego warto to sprawdzić i ewentualnie wrzucić do plecaka naszej pociechy zdrową alternatywę ?zakazanych? przysmaków.
W ramach propagowania zdrowego odżywiania szkoły prowadzą ogródki owocowo-warzywne. Dzięki temu dzieci nie tylko uczą się hodować rośliny, które mogą potem zjeść, ale również mają przy tym wiele zabawy.
Dom wychowuje
Wiedza nabyta w szkole, nie wejdzie naszym dzieciom w krew, jeżeli nie wyniosą z domu odpowiednich nawyków. Nawet jeżeli dziecko codziennie na drugie śniadanie dostanie jabłko, nic to nie da skoro po powrocie do domu obiad popije colą.? Uświadomienie rodziców, że niezdrowy jadłospis prędzej, czy później może być przyczyną wielu, ciężkich chorób ich pociech to podstawa ? mówi dietetyk z firmy Good Food – Gdyby tata zamienił chipsy i paluszki na wartościowe, zbożowe przekąski, to i Jaś chętniej dałby się namówić na zmianę gazowanych, słodkich napojów na soki. Ponadto zachęcajmy naszego malca do wspólnych spacerów i zabaw na świeżym powietrzu. Wymaga to oczywiście zaangażowania i pomysłowości również od nas samych. Ulepszenie codziennego menu i przestawienie się na tryb aktywny wyjdzie całej rodzinie na dobre.
Śniadanie smakuje
Mamy, dbające o zdrowe odżywianie swoich dzieci, często za szybko dają za wygraną. Usprawiedliwiają się twierdząc, że maluchy nie chcą jeść pożywnych dań, nie lubią warzyw i owoców. Dlatego warto czerpać inspirację z różnych źródeł, aby wiedzieć jak urozmaicić tradycyjne, drugie śniadania. Oto podpowiedzi, co można przygotować:
Zamiast nudnego pieczywa – tortilla
Składniki
- 2 placki tortilli
- pieczona lub grillowana pierś kurczaka
- pomidorki koktajlowe
- awokado
- liście sałaty
- sok z ? cytryny
Upieczoną lub grillowaną pierś kurczaka pokrój w kostkę. Obierz awokado i pokrój na plastry następnie skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Na plackach tortilli układaj sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidorki, awokado i kurczaka. Na koniec zwiń tortille i zapakuj w folię lub papier śniadaniowy.
Alternatywa dla kanapek – tartinki
Składniki
- Wafle ryżowe Ekstra Cienkie (firmy Good Food)
- jajko
- łosoś wędzony
- szczypta mielonej kolendry
- oliwa
- kiełki czarnej rzepy (lub inne)
- rzeżucha (lub bazylia)
Pokrój łososia w drobne plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj jajko i przyprawy. Smaż, ciągle mieszając aż do uzyskania zwartej konsystencji. Dodaj łososia. Na waflu rozłóż kiełki oraz niewielką porcję jajecznicy z łososiem. Przykryj kanapkę drugim waflem.