Jak powinien wyglądać jadłospis diety w cukrzycy?

Odżywianie i aktywność fizyczna to ważne elementy zdrowego stylu życia osób chorych na cukrzycę. Pozwalają kontrolować poziom glukozy we krwi i uniknąć poważnych powikłań. Dodatkowo pomagają schudnąć lub utrzymać prawidłową wagę. Poprawiają też samopoczucie i dodają energii. Sprawdź, jak powinien wyglądać jadłospis diabetyka!

Jak powinien wyglądać jadłospis diety w cukrzycy?

 

Zdrowa dieta dla cukrzyka

Badania wykazały, że jedzenie śniadania o większej zawartości tłuszczu i umiarkowanej ilości białka może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi.

Węglowodany są szybkim źródłem energii, ale u diabetyków mogą powodować gwałtowny skok glukozy we krwi. Układając dietę, zwróć uwagę na odpowiednią ilość błonnika. Większość specjalistów twierdzi, że należy codziennie dostarczać co najmniej 35 gramów błonnika. W ten sposób można spowolnić reakcję glukozy po posiłku. Jeśli chodzi o śniadanie, sięgnij po płatki owsiane lub tost z awokado na pieczywie pełnoziarnistym.

Nie wykreślaj tłuszczów z diety. Nie tylko stymulują wchłanianie witamin i produkcję hormonów, lecz także wspierają pracę serca i mózgu. Poszukaj tłuszczów roślinnych, takich jak awokado, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona i kokos.

Białko jest doskonałym źródłem energii. Buduje też organelle komórkowe. Jeżeli chorujesz na cukrzycę, sięgnij po niskotłuszczowe produkty bogate w białko. Wzbogać menu o chude mięso, drób, ryby, fasolę, rośliny strączkowe i pestki dyni.

Jak ułożyć jadłospis dla diabetyka?

Jeśli masz nadwagę, pamiętaj, że utrata zaledwie 5-10% całkowitej wagi pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, ciśnienie i poziom cholesterolu. Zrzucenie zbędnych kilogramów i zdrowsze odżywianie wpłynie również pozytywnie na Twój nastrój, energię i dobre samopoczucie. Sprawdź, jak ułożyć zdrową i zbilansowaną dietę.

Planując posiłek, pamiętaj o czterech zdrowego odżywiania. Chodzi tutaj o błonnik (płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, otręby), chude białko (jajka, ryby, fasola, orzechy), zdrowe tłuszcze (np. oliwa z oliwek, olej z awokado,  orzechów włoskich lub rzepakowy) i warzywa nieskrobiowe (papryka, pomidory, cebula, a zwłaszcza ciemnozielone warzywa liściaste). Pamiętaj, że dieta w cukrzycy powinna być zbilansowana pod kątem witamin, minerałów i makroelementów.

Co jeść, a czego unikać w cukrzycy?

Zielone warzywa liściaste są pełne witamin, minerałów i składników odżywczych. Co ważne, w minimalnym stopniu wpływają na poziom cukru we krwi. Warto więc wzbogacić jadłospis o zielone warzywa liściaste, w tym szpinak i jarmuż. Zawierają dużo potasu, witaminy A, wapnia, białka i błonnika.

Pamiętaj, by włączyć do menu produkty pełnoziarniste. Dostarczają dużo błonnika, który spowalnia proces trawienia i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru. Dodatkowo proponowane produkty mają niższy indeks glikemiczny niż białe pieczywo i ryż.

W Twojej diecie nie może też zabraknąć tłustych ryb. Zawierają ważne kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Jak pokazują badania, dieta bogata w tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone stabilizuje poziom glukozy we krwi. Przygotowując posiłki  zastąp masło, śmietanę, smalec i margarynę oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym.

Jeśli chorujesz na cukrzycę, unikaj słodyczy, produktów bogatych w sód, smażonych potraw i słodkich napojów gazowanych. Pamiętaj, by pić przynajmniej 2 litry wody dziennie.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (54 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...